Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Fostul cinematograf Columna din Alba Iulia NU POATE FI DEMOLAT. Primăria, obligată să renoveze dărăpănătura din centrul orașului

Publicat

Ruinele fostului Cinema Columna, un adevărat focar de infecție din centrul orașului Alba Iulia, vor ”mânca” mulți bani publici și vor da multe bătăi de cap administrației. 

Pe scurt, clădirea nu poate fi dărâmată și, pe locul rămas liber, să fie construită o parcare pentru locuitorii din zonă, după cum anunța, la începutul anului 2021, primarul Gabriel Pleșa.

Nu, clădirea trebuie păstrată și, mai mult de atât, potrivit protocolului încheiat în luna septembrie a anului 2020, între primăria condusă pe atunci de Voicu Paul și RADEF, trebuie să își mențină destinația: cea de cinematograf. 

Mi-am propus ca până în luna martie să demarăm procedurile de demolare a fostului cinematograf Columna, din centrul orașului, după care să avem o estimare privind costurile pe care le implică ridicarea, în locul fostei clădiri, a unei parcări pe mai multe niveluri”, declara primarul Gabriel Pleșa, într-un comunicat de presă din data de 7 ianuarie 2021.

CITEȘTE ȘI: Primarul Gabriel Pleșa: Parcare rezidențială în locul blocului G2 Turturica, pe niveluri, în locul fostului cinematograf Columna

Atunci, primarul avea planuri pentru o parcare pe mai multe niveluri. Între timp, ideea de parcare pe niveluri s-a transformat într-o parcare trasată pe asfalt care ar fi făcut undeva la 20 de locuri de parcare.

Demolarea clădirii ar fi costat undeva la 550.000 de lei.

Acum primarul Pleșa a declarat pentru alba24.ro că se fac demersuri pentru păstrarea clădirii și amenajarea unui spațiu cultural.

Cele două poziții ale primarului Pleșa vin la o distanță de 7 luni, una față de alta.

De ce nu poate dărâmată clădirea – moștenirea lasată de administrația Voicu

Preluarea clădirii s-a făcut în baza unui protocol între Primărie și România Film – entitate de care aparținea clădirea, transformată în timp în ruină. La baza protocolului de preluare stă Legea 303/2008, care conține două articole ce obligă primăriă să păstreze clădirea în picioare.

Atunci, la conducerea primăriei era viceprimarul cu atribuții de primar Voicu Paul.

În primul rând, este vorba despre punctul 6 care prevede că autoritățile locale trebuie să asigure accesul la cultură pe o perioadă de minim 15 ani, prin difuzarea de filme românești.

De asemenea, consiliile locale trebuie, în termen de 4 ani de la preluare, să facă investiții pentru reabilitarea și dotarea și modernizarea sălilor de cinema ale clădirilor preluate.

Dacă nu fac asta, Statul Român poate face demersuri pentru a lua înapoi clădirea.

Însă cea mai mare problemă este cea legală: pentru a dărâma clădirea, ruina trebuie trecută din domeniul public al Municipiului Alba Iulia, în domeniul privat al municipiului, dar Legea 303/2008 interzice acest lucru.

Ce vrea să facă acum primăria cu ruinele fostului cinematograf

Momentan trebuie eliminat focarul de infecție: curățat tot interiorul de toate gunoaiele care s-au strâns, deratizare, dezinsecție și dezifecție – din cauza faptului că pereții exteriori ai clădirii s-au transformat în timp în toalete publice, iar mirosul pe timp de vară este unul insuportabil.

Marți, 3 august, mai mulți muncitori au început să scoată o parte din gunoaiele depozitate în clădire.

Apoi, clădirea trebuie consolidată temeinic. Plafonul interior este căzut, pereții sunt erodați, acoperișul are mari probleme, mare parte a pereților atât interiori cât și exteriori sunt cuprinși de igrasie și plini de infiltrații.

CITEȘTE ȘI: FOTO VIDEO REPORTAJ Incursiune în fostul Cinema Columna: Groapa de gunoi cu acoperiș din centrul municipiului Alba Iulia

Mai pe scurt, pentru reabilitarea clădirii sunt necesare investiții financiare majore.

Gabriel Pleșa a declarat pentru alba24.ro, că după reabilitare va fi amenajat în interiorul clădirii un cinematograf 4D, săli de conferință, o mini sala de spectacol și spații expoziționale.

Problema banilor

Investiția financiară va fi una majoră. Potrivit primarului Pleșa administrația încearcă în primă fază să obțină bani de la Compania Națională de Investiții. Dacă nu ”vom căuta alte surse de finanțare” a precizat Gabriel Pleșa pentru alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Ionel

    marți, 03.08.2021 at 14:22

    Locuitorii orașului ar trebui întrebați din nou care este părerea lor despre ce ar trebui să facă primăria în această situație. Sunt bani publici. Banii cetățenilor. Vor parcare? Vor centru cult.? Dar unde să mai parcheze dacă vor oamenii să meargă la film?

  2. kretz

    marți, 03.08.2021 at 18:45

    l-am tot criticat pe voicu da constat c-a fost mult mai vizionar decât isteţul de actual primar (ce-i drept, pare că nici nu-i prea greu). zona piaţă-280 oricum arată ca napu (rusinos chiar pt centrul oraşului) aşa că un centru cultural modern ar schimba-o radical în bine, pe când o parcare etajată din contra – ar urâţi-o şi mai tare. parcări se tot pot face în alte părţi din zonă (de ex în faţa adr centru, unde a fost piata temporară) şi oricum dacă nu-s moca vor fi goale (vezi parcarea de lângă fostul magazin unirea). da din ce văd marele primar e supărat şi pt că trebuie să facă curat deşi stă de un an jumate la 50 m de mormanele de gunoaie şi infectii

  3. dolfi

    marți, 03.08.2021 at 19:18

    Superb, kafkian chiar! Stat in stat, stat paralel si stat perpendicular!
    Pai si cu promisiunile?

  4. Alexandru M B

    miercuri, 04.08.2021 at 22:22

    Un centru cultural în centru este o binecuvântare și nu ceva de combătut. Lipsesc astfel de locuri în oraș, cu atât mai mult în centru, iar 20 de locuri de parcare sunt de înlocuit.
    Ma bucura păstrarea cinematografului care a adus multă bucurie cetățeanilor în trecut.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax