Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, cercetat penal de DNA, pentru abuz în serviciu. Dosarul îi vizează şi pe sora şi cumnatul său

Publicat

Procurorii DNA au comunicat că au început urmărirea penală în cazul fostului ministru al Agriculturii, Stelian Fuia (PDL), sub acuzaţia de abuz în serviciu. Din funcţia de director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea, în anul 2005, ar fi înlesnit vânzarea ilegală a unor imobile, în favoarea firmei la care era asociat sora sa.

În dosar sunt cercetaţi şi Alexandrina şi Daniel State (sora, respectiv cumnatul lui Stelian Fuia), asociați la SC Procera Agrochemicals, în sarcina cărora s-a reținut complicitate la infracțiunea în formă calificată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru altul un avantaj patrimonial.
Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora Stelian Fuia, în calitate de director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice (S.C.D.P.A.M.) Fundulea, a omis îndeplinirea unui act de serviciu în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la vânzarea ilegală, prin licitație organizată la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului către o persoană fizică, banii fiind plătiți societății la care asociată era sora învinuitului.
Potrivit procurorilor, Stelian Fuia, în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deși cunoștea că împotriva instituției publice pe care o conducea s-a declanșat, ca urmare a unei sentințe civile, o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituția le deținea în calitate de concesionar, nu a formulat contestație la executare (conform Codului de procedură civilă) și nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.
Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, inițial, Stațiunea de cercetare Fundulea o avusese față de Stațiunea Didactică Belciugatele. După încuviințarea executării silite, cu acordul Stațiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanță, de către SC Procera Agrochemicals. Avantajele patrimoniale obținute de SC Procera Agrochemicals, după executarea silită, s-au reflectat, în mod direct, în patrimoniul soţilor State, asociați la societatea menţionată. Potrivit comunicatului DNA, cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut și au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisă.

„Mi s-a adus la cunoştinţă astăzi că sunt urmărit penal. Este o situaţie veche de opt ani de zile care a mai fost anchetată. În 2012, a fost dată neîncperea urmăririi pe această temă. Acum, văd că s-a schimbat rezoluţia. Cred că acest dosar s-a plimbat mult prea mult între diverse instituţii. Cumva trebuie să ajungă la o concluzie. Eu mă consider nevinovat pentru că acele active despre care se vorbeşte că au fost executate, vândute, înstrăinate, ele sunt încă în domeniul public al statului”, a declarat Fuia, pentru Realitatea TV.

Precizăm că în perioada 2002-2005, Fuia a fost director executiv la Procera Agrochemicals Romania. Stelian Fuia a fost ministru al Agriculturii în perioada februarie-mai 2012.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax