Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Fostul prefect de Alba, Ştefan Bardan, sesizează nereguli la înscrierile pentru şefii secţiilor de votare. Vezi reacţia Prefecturii şi a USL

Publicat

Fostul prefect al judeţului Alba, Ştefan Bardan, consideră că nu sunt respectate prevederile legislative privind înscrierile pe listele pentru desemnarea conducerii secţiilor de votare, prin faptul că unele persoane au fost trecute pe listă direct de la Prefectură. Acesta precizează că, în mod normal, propunerile trebuie aprobate de primarii din localităţile unde se află secţiile de votare respective. În replică, reprezentanţii Prefecturii Alba susţin că legea a fost respectată şi nu doresc să intre în polemici pe marginea procesului de desfăşurare a alegerilor. Echipa USL, însă oferă explicaţii mai detaliate.

Joi, 31 mai, va avea loc, în şedinţa publică, la sediul Tribunalului Alba în sala 5, desemnarea prin tragere la sorţi a preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din judeţul Alba organizate pentru alegerile locale. Vor fi desemnați președinții și locțiitorii acestora la birourile electorale ale secțiilor de votare din județul Alba, amenajate pentru alegerea consiliilor locale şi a primarilor comunelor, oraşelor şi municipiilor din judeţul Alba, a consiliului judeţean şi preşedintelui consiliului judeţean, care vor avea loc în ziua de duminică, 10 iunie 2012, în circumscripţiile electorale din judeţul Alba.

„Conform Legii 67/2004 modificată şi republicată, cei ce doresc să ocupe funcţiile menţionate anterior trebuie să se înscrie pe o listă, în urma unei cereri şi apoi să fie validaţi prin propunerea primarului către prefectul judeţului. Din păcate, această procedură impusă de lege a fost ignorată de actuala conducere a Prefecturii Alba.

În acest mod, s-a permis înscrierea directă pe liste a unor candidaţi pentru funcţia de preşedinte şi locţiitor de Birou electoral în mod direct, la Instituţia Prefectului Alba. Prevederile legii sunt cât se poate de clare şi evidenţiază faptul că primarul localităţii este singurul în măsură să trimită listele şi anexele cu propunerile la aceste funcţii (art. 28, alin. 2 Legea 67/2004).

Indiferent de motivul invocat pentru ocolirea procedurilor legale, considerăm că este datoria reprezentanţilor legali, respectiv a prefectului de a se conforma normelor în vigoare. Nu înţelegem cum se pot încălca cu bună ştiinţă aceste proceduri şi cum s-a permis înscrierea în mod direct, la prefectură, a celor în cauză. Este datoria prefectului să soluţioneze orice neajuns sau neînţelegeri, pentru ca legea să fie respectată.

Solicităm un punct de vedere exprimat public din partea celor abilitaţi să vegheze la buna desfăşurare a procesului electoral. Cerem acest lucru în condiţiile în care, până la tragerea la sorţi a persoanelor ce urmează să ocupe funcţiile de preşedinte şi locţiitor ale Birourilor electorale ale secţiilor de votare din judeţul Alba a mai rămas mai puţin de o zi. În caz contrar, suntem îndreptăţiţi să admitem că există interese de natură să vicieze alegerile locale din 10 iunie”, arată, într-un comunicat, fostul prefect, Ştefan Bardan.

Anexat, aceeaşi sursă prezintă “o parte din tabelul postat pe site-ul Instituţiei Prefectului Alba din care reiese în mod clar faptul că s-au făcut înscrieri în mod direct la sediul acestei instituţii, fără ca aceste propuneri să fie validate prin listele trimise de către primarii unor localităţi din judeţul Alba.

Lista care cuprinde alte persoane care nu fac parte din nici un partid politic înscrise direct la instituţia prefectului judeţului Alba, pentru desemnarea prin tragere la sorţi pe funcţiile de preşedinte/locţiitor la birourile electorale ale secţiilor de votare din judeţul Alba la alegerile locale din data de 10 iunie”

Unitatea

administrativ

teritorială

Numărul

circumscripţiei

electorale

Numele şi

prenumele

Nivelul studiilor

şi specialitate

Nr. de

înregistrare

Nr. de ordine
Ocna Mureş 9 Guţ Maria Ana superioare

administrative

10431 1
Onac Marinela

Anca

superioare

incinerie

economică

10432 2
Bocică Andreea

Marcela

liceale 10435 3
Albac 12 Paven David liceale 10666 4
Bara Cristian Ioan superioare 10667 5
Petruse Aurel Petru superioare 10665 6
Morar Cristina

Adriana

superioare 10668 7

Reprezentanţii Prefecturii Alba au făcut următoarele precizări:

„Instituţia Prefectului respectă legea. Acuzaţiile domnului Bardan sunt total nefondate. Ca atare, nu dorim să intrăm într-o polemică prin care să fie afectată buna desfăşurare a procesului de organizare a alegerilor.”

Pe de altă parte, reprezentanţii USL au transmis, pe lângă alte aprecieri la adresa fostului prefect şi următoarele: Ştefan Bardan “este nemulţumit că, odată cu instalarea noului prefect, Dan Coriolan Simedru, legea este respectata în litera şi spiritul ei. Mai exact, domnul Fănică Bardan este nemulţumit că PDL nu mai poate frauda alegerile, aşa cum era pregătită strategia când domnia sa <apolitică> era în fruntea Prefecturii. Cum? Simplu! Deşi îndeplineau toate condiţiile prevăzute de lege, mai multor persoane care şi-au depus cereri pentru preşedinţi şi locţiitori ai secţiilor de votare, primarii băsişti ai PDL au refuzat înregistrarea cererilor. În alte cazuri, aceiaşi primari băsişti au înregistrat cererile, dar au trimis la Prefectura Alba doar lista oamenilor propuşi de PDL şi care, potrivit legii, trebuie să fie apolitici. Un şir de abuzuri incalificabile, menite să fraudeze alegerile locale în interesul PDL! În aceste condiţii, persoanele nedreptăţite de primarii băsişti ai PDL au solicitat luarea în evidenţele prefecturii, în vederea tragerii la sorţi.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. gogu

    miercuri, 30.05.2012 at 20:08

    bardan mai bine ramanea taximetrist decat sluga ……

  2. florinel

    miercuri, 30.05.2012 at 22:14

    Interesant punctul de vedere USL-ist….Rusine comunistilor….
    Vad ca lista incepe chiar cu cei de la Ocna Mures!!!!Din cate cunoastem acolo nu e primar PDL-ist ci coleg de partid al actualului prefect, Danut Simedru care nu avea ce raspunsuri sa ofere presei pentru ca el habar nu are de legi.
    Are doar sarcina de la partid sa obtina cat mai multe voturi…prin mijloace stiute doar de comunisti….Rusine!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax