Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fost primar al comunei Râmeţ, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de 700.000 lei


Publicat

aurel dan rametFostul primar al comunei Rîmeţ, până în 2012, Aurel Dan, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare într-un dosar de corupţie referitor la o modernizarea căminului cultural din localitate, cu prejudiciu de peste 700.000 de lei în dauna administraţiei locale.

Curtea de Apel Alba Iulia i-a respins apelul, astfel că rămâne cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, pronunţată în februarie de Judecătoria Aiud.

Instanţa a menţinut pedepsele şi pentru fostul contabil al instituţiei, Ioana Laura Săsărean, condamnată de Judecătoria Aiud la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 3 ani, pentru abuz în serviciu, respectiv pentru Marius Mircea Achim – diriginte de şantier al lucrării – 3 ani de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani.

În ceea ce îl priveşte pe Vasile Daniel Isăilă, reprezentant al firmei care a câştigat contractul pentru lucrare, instanţa a decis 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare (faţă de 4 ani şi 2 luni, decisă de Judecătoria Aiud), pentru complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual, dar l-a achitat de răspunderea pentru delapidare.

Ioan Alin Poantă a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la delapidare.

Firma se numeşte Ovas Construct Ro SRL Cergău.

Cei cinci au fost trimişi în judecată în 2014 pentru infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual, delapidare. Contractul de modernizare a Căminului Cultural din Rîmeţ trebuia finalizat în 2009, dar firma a oprit lucrările pe motiv că nu a fost plătită. Banii, însă, au fost viraţi de Primăria Râmeţ încă din decembrie 2008. Prin urmare, firma a încasat banii dar nu a mai realizat lucrările la care s-a angajat prin contract. Paguba în bugetul Primăriei Rîmeţ se ridică la suma de circa 711.000 lei.

Minuta soluţiei de la Curtea de Apel Alba Iulia:

“Admite apelurile declarate de inculpaţii Poantă Alin şi Isailă Vasile Daniel împotriva sentinţei penale nr.221/12.02.2016 pronunţată de Judecătoria Aiud în dosar nr.2267/175/2014.

Desfiinţează în parte hotărârea atacată sub aspectul laturii penale în ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatul Isailă Vasile Daniel pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare prevăzută de art. 295 alin 1 Cod penal cu referire la art. 308 alin 1 Cod penal precum şi a inculpatului Poantă Alin pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la delapidare prevăzută de art.48 alin1Cod pen.rap la 295 alin 1 Cod penal cu referire la art. 308 alin 1 Cod penal şi judecând cauza în aceste limite.

Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 2 luni închisoare aplicată inculpatului Isailă Vasile Daniel în pedepsele componente de 2 ani şi 8 luni închisoare, 1 an închisoare, 1 an închisoare,2 ani şi 6 luni închisoare şi înlătură sporul de 1 an şi 6 luni.

1. În baza art.396 alin.5 Cod procedură penală cu aplicarea art. 16 alin. 1 lit.b teza I Cod penal achită inculpatul Isailă Vasile Daniel pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare prevăzută de art.295 alin. 1 Cod penal cu referire la art. 308 alin 1 Cod penal. Menţine pedepsele principale, complementare şi accesorii aplicate inculpatului Isailă Vasile Daniel pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual -7 acte materiale- şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 acte materiale). În baza art. 38 alin.1 Cod penal, art. 39 alin.1 lit. b Cod penal art.45 alin 1 Cod penal şi cu aplicarea art. 5 Cod penal contopeşte pedepsele şi aplică inculpatului Isailă Vasile Daniel pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 8 luni închisoare la care adaugă sporul de 1/3 din pedepsele de 1 an şi 1 an închisoare urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin 1 lit. a, b pe o durată de 2 ani. În baza art.12 alin.1 din Legea nr.187/2012 rap la art. 65 alin.1 Cod penal, art. 45 alin 1 Cod penal interzice inculpatului cu titlu de pedeapsă accesorie drepturile prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b Cod penal respectiv dreptul de a fi ales in autorităţile publice sau in funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

2. Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 2 ani 2 luni şi 20 zile închisoare aplicată inculpatului Poantă Alin Vasile în pedepsele componente de 8 luni închisoare şi 2 ani închisoare şi înlătură sporul de 2 luni şi 20 zile. În baza art.396 alin.5 Cod procedură penală cu aplicarea art. 16 alin. 1 lit.b teza I Cod penal achită inculpatul Poantă Alin Vasile pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la delapidare prevăzută de baza art. 48 alin 1 Cod penal rap la art. 295 alin 1 Cod penal cu referire la art. 308 alin 1 Cod penal Menţine pedeapsa principală, complementară şi accesorie aplicate inculpatului Poantă Alin Vasile pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 acte materiale). Menţine suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe o durată de 2 ani, aplicată inculpatului Poantă Alin Vasile.

Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud şi inculpaţii Dan Aurel, Săsărean Ioana Laura şi Achim Mircea Marius.

Menţine în rest dispoziţiile sentinţei penale atacate dacă nu contravin prezentei decizii penale În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală obligă inculpaţii apelanţi Dan Aurel, Săsărean Ioana Laura şi Achim Mircea Marius la plata cheltuielile judiciare avansate de stat în apel în sumă de câte 200 lei, fiecare. În baza art. 275 alin.3 C.pr.pen. celelalte cheltuieli judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 22.11.2016”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. PDL

    marți, 22.11.2016 at 20:39

    Felicitari justitei..astept ca pentru 50 de lei sa se ia inchisoare pe viata…pentru 700000 care nu- i recuperati sa fie 3 ani iar pentru fn STATUIE.Cu stima platitorul de taxe.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

AFM: Aproape 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Marți, consultare publică online

Publicat

Aproximativ 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, iar rezultatele pentru toate contestaţiile depuse în aplicaţia informatică vor fi publicate în cel mai scurt timp, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

De asemenea, oficialii instituţiei menţionează că miercuri, 12 august, va avea loc prima consultare publică în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, în mediul online.

„În cadrul programului avem aproximativ 14.000 de proiecte aprobate. Îi invităm pe toți beneficiarii să depună ATR-urile la instalatorii validați care le vor genera contractele de finanțare nerambursabilă, de la semnarea cărora au un termen de 8 luni pentru realizarea investițiilor. Rezultatele pentru toate contestațiile depuse în aplicația informatică aferentă Programului Casa Verde Fotovoltaice vor fi publicate pe site-ul instituției noastre – www.afm.ro, în cel mai scurt timp.

Având în vedere volumul foarte mare de documente și raportat la situația actuală a stării de alertă decretată la nivel național, care presupune anumite restricții, precum și la capacitatea instituțională limitată, am depus eforturi consistente, însă soluționarea acestora a presupus mai mult timp”, a transmis președintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Cetățenii sunt invitați ca până luni, 10 august 2020, să transmită sugestii cu privire la Programul Național Casa Verde Fotovoltaice la adresa de e-mail: propunerifotovoltaice@afm.ro.

„Îmi doresc ca pe lângă constatările noastre cu privire la desfășurarea programului, să primim și punctele de vedere ale factorilor interesați, astfel încât în sesiunea din toamnă lucrurile să aibă un parcurs simplificat, atât în ceea ce privește procesul de înscriere, cât și de evaluare a proiectelor.

De asemenea, propunerile primite vor fi dezbătute în cadrul unui eveniment online pe platforma Webex organizat miercuri, 12 august 2020, ora 11:00.

Cei care doresc să participe la evenimentul online se vor înregistra printr-un e-mail la adresa presa@afm.ro, urmând ca link-ul de conectare în platformă să le fie transmis ulterior pe adresa de e-mail”, a mai declarat preşedintele AFM.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Aparat de radiologie modern, cu prindere în tavan, instalat în premieră la Spitalul Municipal din Aiud

Publicat

Continuă modernizarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM) din cadrul Spitalului Municipal Aiud. Potrivit reprezentanților instituției, a fost finalizată pregătirea spațiului și instalarea aparatului de radiologie Didital DRGEM Co (Corea de Sus), model GXR-82 SD cu prindere în tavan. 

Aparatul digital cu prindere în tavan, o premieră în cadrul LRIM, oferă multiple avantaje operatorilor și permite un diagnostic mai rapid și mai precis.

„Telediagnosticul devine astfel o opțiune nu doar în ceeea ce privește diagnosticul prin Tomografia Computerizată dar și prin Radiodiagnosticul digital.

Sistemul integrat PACS permite transmiterea rapidă a informațiilor către secțiile și specialiștii care au solicitat examinarea din cadrul spitalului sau în afara la instituțiile cu care se colaborează. Documentația pentru obținerea autorizației a fost trimisă la CNCAN conform procedurii urmând ca în scurt timp aparatul să fie efectiv dat în folosință.

Chiar și în această perioadă dificilă încercăm să continuăm dezvoltarea serviciilor medicale pentru a fi la înălțimea chemării pe care o trăim zi de zi”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă lunar curățenia și întreținerea pasajului subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia plătește 10.000 de lei lunar, fără TVA, pentru curățenia și întreținerea pasajului care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din municipiu, pasaj deschis în urmă cu aproximativ trei săptămâni. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat la sfârșitul lunii iulie, prin achiziție directă, servicii de curățenie și întreținere pentru grupul sanitar aflat în pasajul subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii, servicii de curățenie a pasajului și a lifturilor. Ofertantul este Total Cleaning SRL din Alba Iulia, iar valoarea contractului este de 50.000 de lei, pentru o perioadă de cinci luni.

Vezi și VIDEO: Momentul în care trei minori vandalizează pasajul subteran din Alba Iulia, dat în folosință cu câteva ore înainte

Potrivit descrierii, curățenia grupurilor sanitare va fi asigurată de către trei angajați. Programul va fi zilnic, între intervalul orar 08:00 – 24:00.

Punctul de lucru va fi dotat cu aspirator, cărucior curățenie cu mopuri, detergenți profesionali, dezinfectanți aprobați de Ministerul Sănătății, hârtie igienică, prosoape de mâini, săpun lichid, dispensere pentru consumabile, saci menajeri și odorizant de toaletă.

Vezi și FOTO-VIDEO: Infiltrații după ploaie în pasajul subteran din Alba Iulia, recent inaugurat

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Gheorghe Beleiu: Solicit autorităților locale să își asume măsurile privind descurajarea infracționalității din Alba Iulia (P)

Publicat

Candidatul PRO România la Primăria din Alba Iulia, avocatul Gheorghe Beleiu, va sesiza, prin mijloace legale, autoritățile locale privitor la instalarea, cât mai rapid, a unor camere de supraveghere pe raza muncipiului.

„Aud, tot mai des, de faptul că persoane certate cu legea comit, pe raza municipiului Alba Iulia, diferite fapte penale, plecând de la cele cu violență până la intrări prin efracție sau sustragere de bunuri din diverse locații.

Solicit, imperativ, Primăriei și Consiliului Local să-ia în serios datoria, măcar morală, față de cetățenii pe care îi reprezintă și să găsească banii necesari pentru achiziția și amplasarea de camere de luat vederi.

Vă dau doar exemplul recent a unei firme al cărei sediu a fost spart de 3 ORI, în numai câteva săptămâni. E o dovadă de delăsare, ca să nu spun mai mult, să nu investești în siguranța albaiulienilor. Asta, ca să nu mai spun de faptul că munca de teren a polițiștilor ar fi mult ușurată dacă, la fel ca în lumea civilizată, am avea și noi niște camere de supraveghere. Sunt convins că un oraș ca Alba Iulia își permite costul unei astfel de investiții. Dacă actuala administrație nu e capabilă să implementeze un astfel de proiect, vă promit că, după alegeri, PRO România va arăta că se poate”, a transmis Gheorghe Beleiu, într-un comunicat de presă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate