Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fostul șef al SIE, Silviu Predoiu, a criticat la Alba Iulia modul în care autoritățile au luptat cu știrile false despre COVID

Publicat

Fostul director adjunct al SIE, Silviu Predoiu, a criticat la Alba Iulia, în termeni destul de duri, modul în care autoritățile române au luptat și au combătut ”potopul” de știri false referitoare la pandemia de COVID-19 sau vaccinare.

Acesta a precizat că au încercat să lupte cu avalanșa de știri false într-un mod ”atât de neprofesionist” încât au amplificat puterea acestora. 

Răspunsurile au fost date reporterului alba24.ro, care a întrebat dacă statul român și-a făcut datoria în lupta cu știrile false și dacă ”infodemia” de știri false a fost cultivată în afara țării și apoi preluată în interiorul României. 

Mai mult de atât, acesta a criticat și modul în care autoritățile au comunicat cu cetățenii.

Silviu Predoiu, fostul director adjunct al Serviciului de Informații Externe a României, a fost prezent vineri, 12 noiembrie, la deschiderea Festivalului Cultural ”Augustin Bena”, unde a susținut o conferință despre fake news.

Ce greșeli a făcut statul român în lupta cu știrile false

În primul rând, generalul SIE a spus că o greșeală a fost că statul nu a oferit informații pe categorii sociale și că a preferat să informeze uniform. De asemenea, a spus că mare parte din răspunsurile oferite cetățenilor ”au fost lătrate”, ”au fost certuri”.

În linii mari, Silviu Predoiu a concluzionat că, prin reacția disproporționată și prin pregătire necorespunzătoare, autoritățile române au generat o lipsă de credibilitate.

Întrebat de reporterul alba24.ro dacă autoritățile și-au făcut datoria în a combate știrile false în România, generalul Predoiu a precizat scurt: ”Nu”. Apoi a dezvoltat răspunsul.

”Nu, Nu. Au încercat să și-o facă, dar și-au făcut-o atât de neprofesionist încât au amplificat. Au reacționat disproporționat, inconstant, nu cu o pregătire corespunzătoare, drept pentru care comunicarea a fost defectuoasă, în salturi și s-a creat lipsă de credibilitate.

Nu știu de ce nu au folosit, pentru că există sociologi, psihologi bine pregătiți care să poate să îi ajute să construiască un răspuns coerent, care să acopere nevoia de informare pe categorii sociale.

Nu poți să ai răspunsuri uniforme pentru toată lumea, că nu toată lumea are aceeași putere de înțelegere.

Deci, ca demers în sine au făcut-o, că se iese frecvent și se răspunde, dar răspunsurile au fost lătrate, au fost certuri, au fost rigle peste mână. Au încercat să își facă datoria, dar, atunci când îți faci datoria prost, e ca și când nu ți-o faci.

Câteodată mă întreb dacă nu e mai bine să nu și-o facă, dar asta este cu totul altceva, nu vreau să intru într-o zonă politică a discursului”, a declarat fostul director adjunct al Serviciului de Informații Externe, ca răspuns la întrebarea reporterului alba24.ro.

Despre cultivarea știrilor false și cum societatea românească le-a amplificat

De asemenea, acesta a mai fost întrebat de reporterul alba24.ro dacă ”infodemia” sau ”epidemia” de știri false care circulă în paralel cu pandemia de COVID-19 a fost dezvoltată în afara granițelor.

”Se vorbește despre pandemie și infodemie și nu se vorbește doar în România. L-am citat acum pe directorul Organizației Mondiale a Sănătății, care a spus că mai gravă decât pandemia este infodemia, pandemia de informații false, care blochează în foarte mare măsură reacția noastră la virus.

Este preluată într-o bună măsură din exterior deoarece nu sunt granițe în circulația informației, dar nu exteriorul este vinovat de reacțiile noastre la aceste acțiuni din exterior.

Informația este lansată, dar nu numai special pentru România. Reacția românească are însă anumite specificități. Adică, dacă informația falsă circulată a fost că <atenție, vaccinul cauzează sterilitate>, specificul românesc a fost cel care s-a tradus în <vaccinul cauzează sterilitate pentru trei generații>.

Eu nu pot să îmi explic ce înseamnă sterilitate pentru trei generații, pentru că este o chestie ilogică, dacă ești steril, ești steril, nu poți să fii două generații pentru că nu mai ești.

Ăsta a fost punctul românesc, eu nu cred că cei de afară, care au lansat această informație,s-au gândit că noi o să venim cu această completare. Da, suntem prinși în campania de dezinformare, dar nu neapărat ca o țintă directă, România”, a concluzionat generalul Silviu Predoiu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 12.11.2021 at 20:12

    Pai d-le Predoiu, de ce nu ai spus (ca sti mai bine)ca autoritatile romane sunt niste lipitori de afise si fripturisti falosi, de unde gandeala ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax