Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fostul șef al SRI Alba, Ioan Tarnu, audiat timp de trei ore, la la Comisia parlamentară de specialitate

Publicat

ioan-tarnu-235x300Fostul șef al SRI Alba, Ioan Tarnu, a fost audiat joi, timp de trei ore, de către membrii Comisiei parlamentare de control al activității SRI, ședință în cadrul căreia a prezentat materiale, probe, înscrisuri, CD-uri, documente care sunt declasificate și la care comisia poate să aibă acces, potrivit președintelui Comisiei, Claudiu Manda.

„Ne-a explicat despre aspecte care au două componente. Pe de o parte, unele anchete forțate sau insistări de tot felul pentru a se face anumite anchete și pe de altă parte informații pe care domnia sa le-a prezentat instituțiilor de rang superior, unde nu s-a întâmplat nimic, despre care spune că sunt de o gravitate foarte mare. Se vorbește de milioane, zeci de milioane de euro. Este în competența comisiei să verifice aceste aspecte. Au fost reținute aceste aspecte, au fost întrebări lămuritoare din punctul meu de vedere și din partea membrilor comisiei, în așa fel încât să ne dăm seama despre ce este vorba”, a precizat Manda.

Conform acestuia, Tarnu a afirmat că au existat „ascultări abuzive, dar nu a indicat neapărat SRI, de sute de numere de telefon”.

„A mai spus despre o firmă care este în atenția opiniei publice, o firmă de soft de care se știa la nivelul anului 2010 și a informat la acel moment despre diferite aspecte și nu s-a luat nicio măsură la momentul respectiv și a vorbit inclusiv de cazul domniei sale, de arestarea domniei sale, dând exemple în care persoane din conducerea SRI național i-ar fi spus: ‘Predați cheile, predați ștampila și mergeți că urmează să fiți arestat’. Spunea că ordonanța de reținere a fost dată la ora 17,00, dar la 9 și 47 de minute apăruse deja în presă comunicatul că este reținut și urmează să fie arestat pentru 29 de zile. A fost un aspect pe care trebuie să-l înțelegem. Cum se întâmplă ca înainte să existe o soluție a instanței sau a procurorilor de caz să apară în mass-media aceste aspecte”, a afirmat Claudiu Manda.

Întrebat cât de credibile sunt afirmațiile lui Tarnu, Manda a spus că cei care ajung în fața comisiei sunt răspunzători de declarațiile pe care le fac.

„O să ne uităm tot timpul la afirmațiile pe care le fac în fața Comisiei, există și bază legală. În condițiile în care vin și spun neadevăruri în cadrul comisiei sunt răspunzători cei care vin la această comisie”, a mai precizat Manda.

La rândul său, Ioan Tarnu a precizat că a pus la dispoziția Comisiei parlamentare de control al activității SRI” date și informații referitoare la anumite abuzuri și practici comise în cadrul SRI”.

„Comisia va fi în măsură să verifice aspectele și să dispună măsuri eficiente, astfel încât activitatea viitoare a SRI să se desfășoare într-un mod natural, într-un cadru legal și în scopul și interesele României, nu în interese de grup ori personal”, a spus Tarnu.

Cât privește relația cu fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, Tarnu a spus că aceasta a fost „extrem” de negativă.

„Nu m-a acceptat niciodată în această calitate. Tot timpul m-a șicanat și nu m-a sprijinit niciodată în nimic din ceea ce am derulat. Domnul Coldea, personal, m-a trimis la reținere și arestare”, a spus Tarnu.

Fostul șef al SRI Alba, Ioan Tarnu, a fost condamnat în 2016 definitiv la trei ani cu suspendare, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat și favorizarea infractorului.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax