Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fostul soț al Renatei Weber- Avocatul Poporului, condamnat de Tribunalul Alba pentru evaziune fiscală

Publicat

tribunal

Fostul soţ al Renatei Weber, Avocatul Poporului, Daniel Weber G., a fost condamnat de Tribunalul Alba la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. 

În perioada în care Daniel W.G. a săvârşit faptele pentru care a fost judecat, acesta nu mai era căsătorit cu Renate Weber.

Cei doi au divorţat de peste 25 de ani, dar fostul soț și-a păstrat și numele Weber. Daniel W.G s-a stabilit la Alba Iulia în 1990, imediat după după Revoluție, acesta prezentându-se la Comitetul Județean al Frontului Salvării Naționale – cu un document semnat de Ion Iliescu prin care era desemnat drept reprezentant al autorității centrale în organismul de conducerea  politico-administrativ al județului Alba.

La iniațiva sa mai mulți membri din conducerea CJ-FSN local au ”încropit” prima afacere privată din județ, o societate anonimă pe acțiuni în care s-au înscris ”anonimi” mai mulți șefi din instituțiile publice inclusiv din Poliția județului. Firma nu a mai avut activitate din cauza scandalului public izbucnit după ce mai multe nume ale ”anonimilor” au devenit publice. După ce firma s-a desființat DWG a ieșit din viața publică, ocupându-se de diferite afaceri

Potrivit adevărul.ro, faptele pentru care a fost condamnat de Curtea de Apel Alba Iulia datează de acum 10 ani, dar dosarul a fost trimis în judecată doar în 2018.

Iniţial, bărbatul în vârstă de 66 de ani, a fost achitat de Tribunalul Alba, dar Curtea de Apel a dispus rejudecarea cauzei.

În 11 noiembrie 2020, instanţa de fond a pronunţat o altă decizie prin care l-a găsit vinovat pe inculpat şi l-a condamnat astfel: 6 luni de închisoare pentru refuzul nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare şi la 2 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată (6 acte materiale), respectiv ”omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”.

Instanţa a contopit pedepsele în cea mai grea, de 2 ani de închisoare, pe care a suspendat-o condiţionat pe o perioadă de 4 ani. Lui Gavrilaş Weber Daniel i s-a interzis dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi administrator de firmă.

De asemenea, s-a admis acţiunea civilă exercitată de partea civilă AJFP Alba Iulia, inculpatul trebuind să plătească suma de 668.698 lei cu titlu despăgubiri civile, precum şi la plata accesoriilor, calculate la data efectuării plăţii.

Hotărârea Tribunalului nu este definitive şi poate fi contestată. ”(…) menţine măsura asigurătorie a sechestrului luată prin Ordonanţa procurorului din data de 03.09.2013, asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului, până la concurenţa sumei de 668.698 lei.

Dispune comunicarea hotărârii la Oficiul Registrului Comerţului Alba şi la AJFP Alba pentru efectuarea cuvenitelor menţiuni la data rămânerii definitive a acesteia”, se mai precizează în minuta deciziei Tribunalului Alba.

În motivarea actului de sesizare a instanţei s-a reţinut că inculpatul, în calitate de administrator împuternicit la societatea Eco Sistem SRL Alba Iulia, a refuzat în mod nejustificat să pună la dispoziţia organelor de urmărire penală evidenţa financiar contabilă a acestei societăţi, iar în perioada 13.01.2007 – 18.10.2010 nu a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii un număr de 6 facturi emise către mai mulţi beneficiari.

Urmare a neînregistrării acestor facturi în evidenţele contabile ale societăţii, prejudiciul cauzat statului prin a fost calculat la suma de 668.698 lei, compusă din impozit pe profit de 340.828 lei şi TVA de 327.870 lei.

sursa: Adevărul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax