Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fostul viceprimar din Alba Iulia, Dorin Șerdean, ARESTAT în urma unei investigații a Parchetului European. Acuzațiile procurorilor

Publicat

Fostul viceprimar al municipiului Alba Iulia, Dorin Șerdean, a fost arestat preventiv la cererea procurorilor europeni. Măsura a fost admisă de magistrații Tribunalului București, pe o perioadă de 30 de zile. 

Recent, Șerdean a fost și acționar majoritar al clubului Dinamo București. 

Dorin Șerdean a fost arestat preventiv miercuri, 14 iunie 2023. 

Acesta este vizat într-un amplu dosar anchetat la nivel european. Este suspect că ar fi făcut parte dintr-o rețea infracțională de furnizare de scrisori de garanție false, către beneficiarii de proiecte din fonduri UE, pentru asigurarea unor eventuale daune.

Totul a ieșit la suprafacă în urma unei anchete mai ample, finalizate cu o serie de percheziții care au avut loc la în data de 16 mai 2023, la cererea Parchetului European.

Din câte se pare printre persoanele vizate de anchetă se afla și fostul viceprimar al municipiului Alba Iulia, Dorin Șerdean.

Ce au constat procurorii europeni

Parchetul European au anunțat că perchezițiile au loc în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. De asemenea, au loc descinderi și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franței.

Ancheta a scos la iveală că în perioada 2020 – 2023 în cadrul mai multor proiecte cu finanțare europeană au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.

Potrivit Parchetului European, o bancă fictivă care aparent funcționa în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro.

În mod similar, instituțiile financiare care ar opera în Cehia, Letonia și Spania ar fi emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru, și fără fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate.

Cum funcționa schema infracțională

Pentru proiectele care beneficiază de finanțare europeană, câștigătorul contractului finanțat de UE trebuie să depună o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se obligă să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile nu sunt executate corect.

În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primește un avans, acesta trebuie să depună și o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă, asigurând recuperarea avansului.

Potrivit EPPO, suspecții ar fi emis scrisori de garanție în numele unor entități financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul eliberării scrisorilor de garanție, suspecții ar fi încasat sume importante de bani pe care le-ar fi folosit în interes propriu, mai arată Parchetul European.

În situația în care un contractant nu își îndeplinea obligațiile contractuale, autoritățile contractante nu puteau executa aceste scrisori de garanție, deoarece entitățile emitente nu dispuneau de resursele financiare necesare.

Parchetul European a mai transmis că perchezițiile – care sunt încă în desfășurare – se fac cu sprijinul mai multor structuri din România și Franța, precum Poliția Română, Institutul Național de Criminalistică, Jandarmeria Română.

sursa: eppo.europa.eu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. vasi

  joi, 15.06.2023 at 10:51

  Bai eu acum imi dau seama ca de fapt noi suntem condusi de mafie mai mult, si stau si ma gindesc ca mai bine avem o dictatura ca atunci fura doar unul

 2. pilu

  joi, 15.06.2023 at 12:09

  VASI
  Noi nu suntem conduşi de nimeni, noi suntem furaţi de toţi.

 3. Emilia

  vineri, 16.06.2023 at 22:30

  Asa Primar si vice,deci sa nu ne miram ca-si bat joc de noi,ceratenii urbei!Sa le fie Rusine si nu-i mai votati Niciodata! Sunt o pata Neagra pe orasul Alba Iulia!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax