Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: 200 de tineri din 16 judeţe au participat la taberele organizate de DJST la Arieşeni, în Munţii Apuseni


Publicat

În acest an, 200 de copii şi tineri au participat la taberele organizate de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Alba, la Arieşeni. Acestea s-au desfăşurat în perioada 12 august – 3 septembrie şi au fost finanţate de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Este vorba despre Tabăra naţională de istorie şi comunicare (12-18 august), Tabăra Naţională de artă şi tradiţie moţească (20-26 august) şi Tabăra naţională de speologie şi fotografie subterană (28 august – 3 septembrie), toate la Centrul de Agrement din Arieşeni.

„Zona Munţilor Apuseni este una dintre cele mai interesante şi căutate destinaţii turistice din România. Această colecţie impresionantă a naturii a transformat Centrul de vacanţă Arieşeni într-o locaţie atractivă, unde foarte mulţi copii şi cadre didactice vin an de an pentru a admira o floră şi o faună montană cu totul specifică, o pagină din istoria zbuciumată a neamului românesc, în care sunt înscrise numele moţilor: Avram Iancu, Horia, Cloşca şi Crişan. Au ocazia să descopere tradiţii şi obiceiuri specifice sau să exploreze cel mai mare conglomerat carstic din Europa”, transmit reprezentanţii DJST Alba.

În acest an, 200 de copii şi tineri au participat la taberele amintite. Pe lângă elevi din Alba, au fost oaspeţi la Arieşeni tineri din judeţele: Constanţa, Mehedinţi, Ialomiţa, Olt, Giurgiu, Iaşi, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Ilfov, Cluj, Argeş, Sibiu, Arad, Hunedoara, Sălaj.

Activităţile din tabere au fost organizate pe tematici: istorie şi comunicare, artă şi tradiţie moţească (vizitarea caselor tradiţionale moţeşti şi a atelierelor de cioplit în lemn şi ţesut), dobândirea şi dezvoltarea de deprinderi specifice (tehnici de fotografiere de suprafaţă şi subteran, promovarea prin imagini a zonei turistice).

Toţi tinerii au avut ocazia să vadă Gheţarul de la Scărisoara, Groapa Ruginoasă, Cascada Vârciorog, Cascada Buciniş, Pătrăhăiteşti, Peştera Urşilor, Pestera cu Cristale.

Nu a lipsit la final focul de tabără, ocazie cu care organizatorii au felicitat participanţii,au fost înmânate diplome şi materiale realizate în tabără (DVD-uri cu imagini şi filme).ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

ALBA: Un drum de pământ care leagă mai multe localități de lângă Aiud a fost asfaltat de la zero, pe fonduri europene

Publicat

Consiliul Județean Alba a finalizat în proporție de 94% lucrările de modernizare a drumului județean 103 E, de la limita cu Drumul Național 1 la Gârbova de Jos, Gârbovița și până la Gârbova de Sus. Este un drum din județ care nu a fost niciodată asfaltat până acum. 

Autoritățile pregătesc recepția acestui drum lung de peste 7,5 kilometri. Pe lungimea drumului au fost proiectate și două stații de autobuz.

Pentru a evita aducerea noroiului pe partea carosabila, toate drumurile laterale care intersectează DJ 103 E au fost amenajate pe 25 ml lungime și pe lățme variabilă, în funcție de ampriza drumului lateral.

Lucrările au fost realizate de SC Drumuri și Poduri Locale Alba SA și au costat peste 5,4 milioane de lei (la care se adaugă TVA).

Drumul respectiv a fost inițial drum comunal și a fost preluat de Consliul Județean Alba și transformat în drum județean.

Finanțarea lucrării a fost din fonduri europene (POR), a transmis vicepreședintele instituției, Marius Hațegan. Acesta spune că drumul va fi redat orașului Aiud, după reabilitare și expirarea garanției (trei ani).

 

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cod galben de ceață în zonele joase ale județului. Vizibilitatea scade sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri

Publicat

ceata

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ceață valabil pe teritoriul județului Alba. Sunt vizate zonele joase. 

Fenomene vizate: local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Codul este valabil până miercuri, 28 octombrie, ora 10,00 și a fost emis în cursul nopții, la ora 4,00.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Unul din trei sate din România nu are semnal de internet sau au zone în care acesta este slab. Studiu

Publicat

telefon mobil

Aproape o treime dintre satele din România (31%) au zone cu semnalul slab, foarte slab şi/sau inexistent de Internet, arată un studiu realizat de Fundaţia World Vision România.

„În această perioadă, din ce în ce mai multe localităţi trec în scenarii care presupun susţinerea cursurilor online, însă şcoala online este în continuare o utopie pentru elevii din mediul rural din România”, scriu realizatorii cercetării.

Conform studiului, 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la şcoala online în prima perioadă a pandemiei, iar explicaţiile sunt multiple: pe lângă imposibilitatea pentru familiile din mediul rural cu un venit mic de a asigura un dispozitiv pentru toţi copiii, pentru elevii de la sate apare şi provocarea unei conexiuni bune la Internet.

De asemenea, peste 61% dintre cele 87 de comune din şase judeţe în care activează World Vision România (Iaşi, Vaslui, Dolj, Ialomiţa, Vâlcea şi Cluj) au în componenţă sate cu zone cu semnalul slab sau inexistent. Astfel, din totalul celor 313 de sate în care organizaţia derulează proiecte şi sprijină copii din medii vulnerabile, peste 31% au zone cu semnalul slab, foarte slab şi/sau inexistent.

Cu toate acestea, reprezentanţii organizaţiei susţin faptul că Internetul nu lipseşte cu desăvârşire în mediul rural.

„În aproape toate satele şi comunele există zone cu semnal la telefon şi internet foarte bun, în general în jurul instituţiilor publice: primărie, şcoală. Însă, cu cât te îndepărtezi de acestea, cu atât semnalul este mai slab”, menţionează sursa citată.

World Vision România a donat, din martie până în prezent, peste 4.000 de tablete cu cartele SIM pentru Internet pentru copiii de la sate, a realizat webinarii pentru profesori pentru îmbunătăţirea competenţelor digitale, a făcut meditaţii online cu copiii, dar şi consiliere psihologică cu copiii şi adulţii din proiecte.

Fundaţia a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru şcolile, elevii şi profesorii din mediul rural.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

28 octombrie: Unde îi așteaptă echipajele de poliție, pe șoferii din Alba. Amplasarea radarelor pe drumurile din județ

Publicat

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba au anunțat pe ce drumuri din județ vor fi amplasate radarele, miercuri. 

Informația vine însă și cu recomandarea de a respecta regulile de circulație pe drumurile publice și regimul de viteză, pentru a evita producerea de accidente rutiere.

Amplasarea radarelor în data de 28 octombrie 2020:

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate