Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: 40 de familii s-au răsculat împotriva Primăriei Ciugud. Revoltați că le-au fost distruse culturile și micșorate terenurile agricole

Publicat

DSCF0715 Câţiva localnici din satul Teleac reclamă modul în care reprezentanţii primăriei au procedat în legătură cu unele terenuri agricole, aceștia acuzând conducerea Primăriei din Ciugud de confiscarea fără temei legal a proprietăţilor, abuz în funcție și tulburare în posesie.

Revolta localnicilor de  „După Grădini”

Astfel 40 de familii din Teleac sunt nemulţumite de faptul că utilajele care au trecut peste parcelele pe care dețin au distrus culturile. Oamenii mai acuză faptul că le-au fost diminuate suprafeţele agricole, dar şi faptul că că pe unii dintre proprietari, Primăria Ciugud i-a mutat pe alte terenuri.

DSCF0713 Proprietarii susţin că primăria l-au pus în drepturi pe un localnic din zonă, care nu-și mai regăsea două loturi de pământ cumpărate de acesta în toamnă, de la familii care dețineau aici teren cu titlu de proprietate.

Ca soluţie „în teren”, administraţia locală ar fi ales reîmpărţirea întregii parcele şi diminuarea fiecărei proprietăţi din zonă prin 4 drumuri noi (foto), care până acum nu existau.

Contactat telefonic de ziarul Alba24, edilul comunei, Gheorghe Damian, a precizat că s-a întâlnit săptămâna trecută la primărie cu familiile care au terenuri agricole în zona „După Grădini” şi că au fost înştiinţaţi de faptul că vor începe măsurători acolo.

DSCF0710 Potrivit unui locuitor din Teleac, parcelele cumpărate de localnicul în cauză erau situate la marginile parcelelor, iar una din laturi era delimitată de un reper natural, respectiv o râpă. Ambele loturi nu au fost lucrate de foștii proprietari de ani de zile, din această cauză pe o parte din teren au crescut arbori. Proaspătul cumpărător a fost nemulţumit de suprafaţa care i se cuvenea legal.

Familiile în cauză nu doresc să rămână fără o parte din suprafeţele agricole pe care le deţin şi le muncesc de peste 25 de ani.

Reclamă că, acum, după ce şi-au pus culturi de artofi, ceapă, rădăcinoase, sfeclă furajeră pe aceste terenuri, viceprimarul le-ar fi cerut să îşi scoată sămânţa pusă în pământ, asta pentru că fiecare suprafaţă de teren va fi diminuată cu 17%.

Din spusele cetăţeanului din Teleac, noului cumpărător „nu i-a convenit suprafaţa pe care avea drepturi şi pe care a cumpărat-o de curând”. Acesta a transmis pe adresa redacţiei că normal ar fi fost ca în momentul cumpărării, proprietarul să meargă în zonă şi să vadă care este suprafaţa care i se cuvine.

DSCF0710 Potrivit sesizării făcute de cetăţeanul din Teleac „în cursul zilei de joi, 16 aprilie, viceprimarul comunei – Cornel Ceuca, fără să anunțe proprietarii, a mers pe terenul respectiv cu un topometrist, cu un utilaj terasier – autogredăr și s-a apucat de măsurători și să bată țăruși. Oamenii s-au sesizat și au mers la fața locului pentru a-l opri din acțiune pe viceprimar, dar acesta a amenințat cu Poliția.

A trasat un drum peste terenurile oamenilor și a intrat cu utilajul pentru a-l croi. Le-a spus oamenilor că în urma măsurătorilor rezultă că va diminua fiecare suprafață cu 17% și că până a doua zi să-și ia sămânța pusă deja în pământ, căci va face și alte drumuri și va continua remăsurătorile și mutarea amplasamentului și diminuarea loturilor”.

Acesta ne-a mai scris că vecinii de teren s-ar fi întins mai mult decât le-a fost plapuma şi astfel localnicul nu şi-a mai regăsit proprietăţile achiziţionate.

DSCF0708 Oamenii care au terenuri agricole „După Grădini” s-au ales şi cu 4 drumuri noi create de viceprimarul Cornel Ceuca peste terenurile lor, fără a fi utile. Aceştia spun că în situaţia noului proprietar corect ar fi fost ca reprezentanţii primăriei Ciugud să reidentifice suprafaţa agricolă de la vecini de teren.

În sesizarea transmisă pe adresa redacţiei cetăţeanul din Teleac ne-a mai scris că „datorită grabei cu care Primăria Ciugud a derulat toată această operațiune, dar și a modului în care a fost rezolvată problema cumpărătorului, locuitorii satului Teleac spun că primarul și viceprimarul ar fi făcut reale abuzuri. Familiile afectate acuză acțiunea pusă în aplicare de viceprimarul Ceuca drept confiscarea fără temei legal a terenului agricol, abuz în funcție și tulburare în posesie și spun că se vor adresa DNA și eventual Justiției”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax