Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: 40 de familii s-au răsculat împotriva Primăriei Ciugud. Revoltați că le-au fost distruse culturile și micșorate terenurile agricole


Publicat

DSCF0715Câţiva localnici din satul Teleac reclamă modul în care reprezentanţii primăriei au procedat în legătură cu unele terenuri agricole, aceștia acuzând conducerea Primăriei din Ciugud de confiscarea fără temei legal a proprietăţilor, abuz în funcție și tulburare în posesie.

Revolta localnicilor de  „După Grădini”

Astfel 40 de familii din Teleac sunt nemulţumite de faptul că utilajele care au trecut peste parcelele pe care dețin au distrus culturile. Oamenii mai acuză faptul că le-au fost diminuate suprafeţele agricole, dar şi faptul că că pe unii dintre proprietari, Primăria Ciugud i-a mutat pe alte terenuri.

DSCF0713Proprietarii susţin că primăria l-au pus în drepturi pe un localnic din zonă, care nu-și mai regăsea două loturi de pământ cumpărate de acesta în toamnă, de la familii care dețineau aici teren cu titlu de proprietate.

Ca soluţie „în teren”, administraţia locală ar fi ales reîmpărţirea întregii parcele şi diminuarea fiecărei proprietăţi din zonă prin 4 drumuri noi (foto), care până acum nu existau.

Contactat telefonic de ziarul Alba24, edilul comunei, Gheorghe Damian, a precizat că s-a întâlnit săptămâna trecută la primărie cu familiile care au terenuri agricole în zona „După Grădini” şi că au fost înştiinţaţi de faptul că vor începe măsurători acolo.

DSCF0710Potrivit unui locuitor din Teleac, parcelele cumpărate de localnicul în cauză erau situate la marginile parcelelor, iar una din laturi era delimitată de un reper natural, respectiv o râpă. Ambele loturi nu au fost lucrate de foștii proprietari de ani de zile, din această cauză pe o parte din teren au crescut arbori. Proaspătul cumpărător a fost nemulţumit de suprafaţa care i se cuvenea legal.

Familiile în cauză nu doresc să rămână fără o parte din suprafeţele agricole pe care le deţin şi le muncesc de peste 25 de ani.

Reclamă că, acum, după ce şi-au pus culturi de artofi, ceapă, rădăcinoase, sfeclă furajeră pe aceste terenuri, viceprimarul le-ar fi cerut să îşi scoată sămânţa pusă în pământ, asta pentru că fiecare suprafaţă de teren va fi diminuată cu 17%.

Din spusele cetăţeanului din Teleac, noului cumpărător „nu i-a convenit suprafaţa pe care avea drepturi şi pe care a cumpărat-o de curând”. Acesta a transmis pe adresa redacţiei că normal ar fi fost ca în momentul cumpărării, proprietarul să meargă în zonă şi să vadă care este suprafaţa care i se cuvine.

DSCF0710Potrivit sesizării făcute de cetăţeanul din Teleac „în cursul zilei de joi, 16 aprilie, viceprimarul comunei – Cornel Ceuca, fără să anunțe proprietarii, a mers pe terenul respectiv cu un topometrist, cu un utilaj terasier – autogredăr și s-a apucat de măsurători și să bată țăruși. Oamenii s-au sesizat și au mers la fața locului pentru a-l opri din acțiune pe viceprimar, dar acesta a amenințat cu Poliția.

A trasat un drum peste terenurile oamenilor și a intrat cu utilajul pentru a-l croi. Le-a spus oamenilor că în urma măsurătorilor rezultă că va diminua fiecare suprafață cu 17% și că până a doua zi să-și ia sămânța pusă deja în pământ, căci va face și alte drumuri și va continua remăsurătorile și mutarea amplasamentului și diminuarea loturilor”.

Acesta ne-a mai scris că vecinii de teren s-ar fi întins mai mult decât le-a fost plapuma şi astfel localnicul nu şi-a mai regăsit proprietăţile achiziţionate.

DSCF0708Oamenii care au terenuri agricole „După Grădini” s-au ales şi cu 4 drumuri noi create de viceprimarul Cornel Ceuca peste terenurile lor, fără a fi utile. Aceştia spun că în situaţia noului proprietar corect ar fi fost ca reprezentanţii primăriei Ciugud să reidentifice suprafaţa agricolă de la vecini de teren.

În sesizarea transmisă pe adresa redacţiei cetăţeanul din Teleac ne-a mai scris că „datorită grabei cu care Primăria Ciugud a derulat toată această operațiune, dar și a modului în care a fost rezolvată problema cumpărătorului, locuitorii satului Teleac spun că primarul și viceprimarul ar fi făcut reale abuzuri. Familiile afectate acuză acțiunea pusă în aplicare de viceprimarul Ceuca drept confiscarea fără temei legal a terenului agricol, abuz în funcție și tulburare în posesie și spun că se vor adresa DNA și eventual Justiției”.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă: PRO ROMÂNIA susține redeschiderea HORECA și a afacerilor românești

Publicat

Micile afaceri din județul Alba trebuie să fie sprijinite urgent! În săptămâna 21 septembrie-4 octombrie, Institutului Național de Sănătate Publică a publicat o analiză a îmbolnăvirilor COVID: în sectorul HORECA a fost 1 focar cu 5 îmbolnăviri. În comparație, au fost 49 de focare în rândul centrelor de îngrijire bătrâni cu peste 1200 de noi cazuri confirmate sau alte 28 de focare în instituții publice cu peste 180 de îmbolnăviri.

Soluția Guvernului PNL: ÎNCHIDEREA HORECA! Guvernarea după ureche ne-a adus aici: peste 4.000 de îmbolnăviri/zi; nesiguranța locului de muncă; o CRIZĂ fără precedent!

În programul anticriză al PRO România susținem deschiderea tuturor afacerilor, cu măsuri de protecție, cu testare permanentă a celor care lucrează acolo. Soluția închiderii este o excepție, nu o regulă!

Singura salvare este să votăm corect de data aceasta! Votează PRO

Ioan Lazăr,

candidat Camera Deputaților PRO ROMÂNIA

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC GCS: TOP incidența pe județe a cazurilor COVID. Alba trece pe locul 2, după Cluj. Date oficiale din 27 octombrie

Publicat

Grupul de Comunicare Strategică a transmis marți, 27 octombrie, situația incidenței cazurilor COVID pe județe, actualizată.

Județele cu incidență de peste 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile sunt:

 

Alba – 3,66 (anterior 3,75)

Cluj –  3,7 (anterior 3,51)

Harghita – 3,22 (anterior 3,33)

Sălaj – 3,24 (anterior 3,16)

Timiș – 3,16 (anterior 3,02).

București are incidența de 3,18 (anterior 3,51).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

4.724 cazuri COVID confirmate în România în ultimele 24 de ore. 104 decese, record negativ. Date oficiale, 27 octombrie, pe țară

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în România a ajuns la 217.216, potrivit datelor transmise marți, 27 octombrie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 4.724 infectări noi.

Vezi și ALBA: 64 cazuri COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Grupul de Comunicare Strategică: ”155.630 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.724 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.084 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 6.574 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

104 decese

În intervalul 26.10.2020 (10:00) – 27.10.2020 (10:00) au fost raportate 104 decese (56 bărbați și 48 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 25 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 34 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 30 decese la categoria de peste 80 de ani.

100 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.758. Dintre acestea, 824 sunt internate la ATI.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Patru decese cauzate de COVID-19 în Alba. Două femei și doi bărbați au pierdut lupta cu virusul

Publicat

Au fost raportate alte patru decese cauzate de COVID-19 în județul Alba. Este vorba despre două femei și doi bărbați care au fost răpuși de virus. În total de la începutul pandemiei, în județul Alba, s-au înregistrat 129 de decese cauzate de coronavirus. 

Femeie, 50 de ani din Blaj, internată în spital pe 23 octombrie, confirmată cu coronavirus pe 24 și transferată pe secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Alba în data de 25 octombrie, zi în care a și decedat: stop cardiorespirator, bronhopneumonie cu coronavirus, insuficiență respiratorie acută. Avea mai multe afecțiuni.

Bărbat, 77 de ani din Cugir, internat pe 18 octombrie, confirmat cu COVID-19 pe 19 octombrie, a decedat pe 26 octombrie: stop cardiac, insuficiență respiratorie acută, infecție coronavirală.  Avea multiple afecțiuni.

Bărbat, 70 de ani din Sebeș, confirmat cu COVID-19 și internat pe 19 octombrie la Aiud. Decedat pe 26 octombrie: stop cardiorespirator, pneumonie bilaterală,  insuficiență respiratorie. Avea comorbidități.

Femeie, 60 de ani, Gârda de Sus, confirmată cu coronavirus pe 13 octombrie, decedată pe 26 octombrie: stop cardiorespirator, insuficiență respiratorie severhă, bronhopneumonie, insuficiență multiplă de organe. Avea diabet zaharat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate