Contacteaza-ne si pe
Publicitate

POLITICA

FOTO: 50 de ani de la înfiinţarea judeţului Alba, sărbătoriţi în anul Centenarului Marii Uniri. Propunere în Consiliul Judeţean

Publicat


Simion Cretu rConsilierul judeţean PNL Simion Creţu a propus, în şedinţa CJ Alba de joi, 19 octombrie, organizarea unui eveniment de sărbătorire a 50 de ani de existenţă a judeţului, în luna februarie sau în prima jumătate a anului 2018, când va fi marcat Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia. Consideră că este oportună lansarea acestui proiect, evidenţiind evoluţia judeţului Alba, care este între primele 10 din țară, după Brașov și Sibiu, în privința PIB pe locuitor, după cum precizează consilierul.

“În ultima perioadă vorbim tot mai mult de Centenarul Marii Uniri, de o Sărbătoare națională a tuturor românilor. În privința dimensiunii acestei aniversări, aș dori să sugerez că ar fi momentul potrivit pentru a lansa un adevărat proiect european al României, care deocamdată lipsește. Reafirmarea unor legături istorice cu susținătorii noștri, regăsirea dimensiunii europene a actului Marii Uniri, care a schimbat statutul geopolitic al țării și, în același timp, sublinierea angajamentului nostru cu privire la inviolabilitatea frontierelor, mi se par obiective importante. Nu este misiunea mea să fac sugestii în această privință, de aceea, dacă se pune problema unei dimensiuni locale relevante, cred că ar fi bine să vorbim de aniversarea Secolului Marii Uniri prin proiecte dedicate.

Harta-Relief-AlbaÎn acești ani, din punct de vedere economic, la nivel național avem una dintre cele mai mari creşteri ale PIB înregistrate în ultimul timp în rândul statelor-membre ale Uniunii Europene. Am crescut, ca țară, de la valoarea PIB echivalentă cu 39% din media UE, la aproape 58% din media europeană, iar salariul mediu net a crescut cam cu 90% în euro, ajungând undeva la circa 470 euro. Nu este foarte mult, dar este un lucru pozitiv. Tot pozitivă este întreaga perioadă de zece ani, trecută de la intrarea României în Uniunea Europeană. Acum suntem mai experimentați, ca țară, cu mecanismele europene. Concret, în ciuda tuturor dificultăţilor şi neîmplinirilor, România şi românii au progresat semnificativ în ultimul deceniu.

Județul Alba ocupă acum o poziție bună la nivel național, fiind între primele 10 din țară, după Brașov și Sibiu, în privința PIB pe locuitor. Putem spune că în județul nostru, prin toate programele finanțate din fonduri europene în ultimii 10 ani, au fost derulate peste 2000 de proiecte, a căror valoare totală depășește 3 miliarde euro. Asta înseamnă că județul Alba a atras resurse importante pentru dezvoltare. Vreau să subliniez că, datorită investițiilor în infrastructura de transport, rutieră și pe calea ferată, județul Alba va avea o poziție privilegiată și o conectivitate foarte bună cu alte regiuni europene. Astfel, vor putea fi valorificate mult mai bine rezultatele celorlalte investiții, social-economice sau edilitare și, până la urmă, vom putea constata direct creșterea calității vieții.

În opinia mea, atunci când vorbim de Sărbătoarea Centenarului, trebuie să ne gândim să integrăm aniversarea celor cinci decenii de existență a județului nostru în marea sărbătoare de anul viitor. De ce spun asta? Pentru că județul Alba are o tradiție mult mai îndelungată, pe care reorganizarea administrativ-teritorială din 1968, a venit să o restabilească, pentru cetățenii acestor locuri. Conform Constituției din 1923 și a Legii de unificare administrativă din 1925, teritoriul țării a fost împărțit în 71 de județe, între care și județul Alba, dar nu în forma pe care o cunoaștem acum. Ulterior, prin diverse legi, această structură inițială a suferit multe modificări, la nivel de localități, județe și apoi regiuni, mai ales în primii ani ai comunismului. Revenirea la județe consfințește oarecum și apartenența la un anumit ținut, la o zonă bine determinată, în ansamblul unitar al țării. Înainte de toate, oamenii acestor locuri sunt mândri de rădăcinile lor, de istoria noastră de milenii, de frumuseţea plaiurilor noastre. Oamenii acestor locuri, iubesc Alba și Alba Iulia, care înseamnă ceva deosebit pentru fiecare.

Romania 1981-1996Poate ar fi bine să ne amintim de unde am pornit. Judeţul Alba împlineşte sâmbătă, 17 februarie 2018, 50 de ani de existenţă în actuala configuraţie administrativ-teritorială a României. În urmă cu o jumătate de secol, în 17 februarie 1968, a avut loc şedinţa de constituire a Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Judeţului Alba. Peste două zile a avut loc prima şedinţă a Comitetului Executiv. Ulterior au fost înfiinţate instituţiile necesare pentru funcţionarea judeţului, precum şi mai multe întreprinderi cu rol în asigurarea unor servicii pentru populaţie. În 1968, județul nostru avea un municipiu (Alba Iulia), opt oraşe şi 67 comune. La Recensământul din 1970, județul Alba avea peste 391.000 locuitori, iar dintre cei aproape 150.000 de cetățeni din orașele județului, Alba Iulia număra doar ceva mai mult de 27.500 locuitori.

În prezent, judeţul are 11 localităţi urbane, dintre care patru municipii, șapte oraşe și cele 67 de comune. Două foste comune au avansat la nivelul de oraş, fiind înfiinţate, de asemenea, alte două comune. Deja la Recensământul din 1977 Alba avea 409.634 locuitori. Ultimul recensământ, organizat în 2011, indică o populaţie a judeţului de 324.224 locuitori.

Iar aici un rol definitoriu îl are acest simbol național care este Alba Iulia. Municipiul reședință a trecut foarte bine peste efectele prăbușirii sistemului economic socialist, dar și peste efectele recente ale crizei economice. Aici chiar se vede interesul administrației pentru o dezvoltare sustenabilă, prin atragerea de fonduri europene și nu numai în beneficiul cetățenilor. Zona adiacentă orașului cel mai important al județului nostru se dezvoltă accelerat și atrage tot mai mulți investitori, ceea ce reprezintă și o cale spre bunăstare.

Romania 1926-1937Chiar mai mult, în ultimii ani am asistat la un val de investiţii private, cu capital românesc, străin sau mixt. Judeţul Alba a înregistrat după 1990 investiţii străine de peste 1,5 miliarde euro. Majoritatea este concentrată în Sebeş, Alba Iulia, Blaj, Cugir şi în câteva localităţi rurale, dintre care se remarcă Galda de Jos și Ciugud, dar și în celelalte localități sunt semnale că lucrurile încep să se dezvolte.

De-a lungul timpului, am făcut și facem în continuare tot ceea ce depinde de instituția noastră pentru a oferi cetățenilor un climat sănătos, unde să muncească și unde să locuiască, în condiții social-edilitare tot mai bune. Am văzut cât este de importantă îmbunătățirea colaborării dintre instituții și de aceea vă propun să coagulăm toate interesele locale către un proiect prin care să dovedim că un secol de existență a României unite se sărbătorește de către oamenii care, în urmă cu cinci decenii au trecut de forma de organizare administrative-teritorială de tip stalinist, la reperele istorice adevărate ale României! Ne dorim să creștem gradul de bunăstare și de siguranță, al locuitorilor, al investitorilor, al turiștilor, dar trebuie să ne gândim și să omagiem corespunzător eforturile depuse de cei care au realizat, pas cu pas, ceea ce se află acum în jurul nostru. Un astfel de proiect al aniversării celor cinci decenii de existență a județului Alba nu le poate fi dedicat decât oamenilor acestor locuri.

Vă invit și vă propun ca temă de reflecție această temă de a marca momentul aniversar, împreună cu toate instituțiile locale subordonate Consiliului Județean și alături de Primăria municipiului Alba Iulia. Aici se vede dezvoltarea, aici știm că se muncește în folosul comunității și tot aici vin românii pentru a asista la Marea Sărbătoare de la 1 Decembrie!”, este declaraţia consilierului judeţean Simion Creţu.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Topul vorbitorilor de limbă engleză. Pe ce loc se clasează românii și cine este pe prima poziție

Publicat

limba engleza

Peste un miliard de oameni vorbesc engleza ca prima sau a doua limbă, potrivit unui raport realizat de EF Education First, citat de CNN. Dintre aceştia, olandezii sunt cei mai fluenţi vorbitori non-nativi de limba engleză de pe glob. Potrivit sursei citate, Suedia este poziţionată pe locul al doilea, în timp ce Norvegia se află […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Majoritatea românilor care merg în concediu cel puțin cinci zile preferă destinațiile din țară. Pe locul doi, Grecia

Publicat

Peste 40% dintre românii care locuiesc la orașe spun că preferă destinații din țară dacă merg în concediu cel puțin cinci zile. 16% dintre ei precizează că preferă Grecia, potrivit unui studiu de profil.România este preferată ca destinaţie turistică, pentru sejururi de peste cinci zile, de 41% dintre românii care locuiesc în mediul urban, pe […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

TRADIȚIILE lunii decembrie. Mituri, semnificații și sărbători, la sfârșitul anului 2019. Când va fi solstițiul de iarnă

Publicat

iarna, zapada

Finalul de an vine încărcat cu sărbători și semnificații deosebite legate de acestea. Luna decembrie este, de multe ori, cea mai așteptată, datorită ocaziilor de a oferi și primi cadouri. Este și momentul în care majoritatea dintre noi recapitulăm ceea ce s-a întâmplat în acest an și ne facem planuri pentru cel nou. Sărbătorile lunii […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

REZIDENȚIAT 2019: Peste 30 de candidați din Alba dau examen la centrele universitare din țară. Posturile disponibile

Publicat

medic rezident

Peste 30 de candidați din județul Alba s-au înscris la concursul de Rezidențiat 2019 și vor susține duminică testul scris. Majoritatea s-au înregistrat la centrul de examen din Cluj-Napoca, iar alții au ales Târgu Mureș sau Timișoara. În total, aproape 9000 de tineri vor da examen în cele șase centre din țară. Concursul de intrare […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate