Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: 50 de tineri polonezi au participat la un itinerariu cultural-spiritual în Eparhia Ortodoxă Alba Iulia

Publicat

Numeroși membri ai Asociației de tineret „Bractwo Młodzieży Prawosławnej” din Polonia s-au aflat zilele tercute în Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei.

Tinerii polonezi fac parte dintr-o asociație intitulată „Bractwo Młodzieży Prawosławnej” (BMP), care se traduce „Asociația Tinerilor Ortodocși”.

La nivel național, membrii organizației sunt grupați în șase filiale, câte una în fiecare eparhie, îndrumătorul spiritual al asociației fiind Părintele Grigorie, Arhiepiscop de Bielsko.

Tinerii polonezi, însoțiți de doi preoți ortodocși, au vizitat Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud.

Acolo, oaspeții din Polonia au participat la o sinaxă susținută de părintele Pantelimon Șușnea, care a vorbit despre adicțiile din viața tinerilor și despre cum sunt văzuți oamenii prin „ochiul” lui Dumnezeu.

Dimineața, vizitatorii polonezi au participat la Sfânta Liturghie, oferind alternativ răspunsurile la strană.

De asemenea, tinerii au poposit la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Aici, părintele stareț Gavriil Vărvăruc le-a vorbit despre suferințele și chinurile celor întemnițați la Aiud în perioada comunistă.

În continuare, oaspeții din Polonia au vizitat Catedrala Încoronării și Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, precum și Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Marii Uniri.

Pe tot parcursul acestui periplu minunat, tinerii polonezi au fost însoțiți de către voluntari ai ASCOR Iași – care, la rândul lor, au vizitat Polonia și au legat prietenii cu oaspeții prezenți la Alba Iulia –, alături de care s-au aflat părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, Alexandru Graur (vicepreședintele ASCOR Alba Iulia), precum și alți câțiva tineri din asociația studențească.

Tinerii din Polonia efectuează în aceste zile un pelerinaj complex în care vor să cunoască locuri pitorești, mănăstiri și tot ceea ce ține de spiritualitatea românească.

Astfel, vizitatorii polonezi au interacționat cu tinerii din ASCOR Oradea, ASCOR Cluj-Napoca, ASCOR București, ASCOR Suceava și, nu în ultimul rând, ASCOR Alba Iulia.

Polonia, situată la interferența dintre vestul și estul Europei, are o populație de 36,8 milioane de locuitori, potrivit recensământului realizat în anul 2022.

Dintre numărul total de locuitori, doar aproximativ 150.000 de persoane sunt de confesiune ortodoxă (0,38%).

În Polonia este organizată anual o întâlnire internațională a tinerilor ortodocși, la Supraśl, intitulată „A World Fellowship of Orthodox Youth”, sub coordonarea părintelui Joseph Matusiak.

Sursă: Reîntregirea

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate