Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: 8 aprilie, „Ziua Internațională a Rromilor”, celebrată prin intermediul artei, la Sebeş

Publicat

Ziua Internațională a Romilor (8 aprilie) este ziua în care se conştientizează cultura romani, dar și unele probleme cu care se confruntă romii. Ziua a fost declarată oficial în 1990, în Serock, Polonia, la cel de-al patrulea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Romilor (IRU), în onoarea primei mari întâlniri internaționale a reprezentanților romilor din 7-12 aprilie 1971 în Chelsfield⁠(d), în apropiere de Londra.

Printre primii care au reacționat pozitiv la aceste evenimente au fost: Papa Ioan Paul al II-lea care i-a îndemnat pe adepții săi să trateze romii cu compasiune și respect şi Dalai Lama, care în 2003 a aprins o lumânare pentru a comemora ziua.

Continuând acest obicei şi elevii Liceului cu Program Sportiv, „Florin Fleşeriu” din Sebeş, timp de o săptămână s-au familiarizat obiceiurile şi meşteşugurile romilor tradiționali or in intermediul artei.

Unii s-au identificat cultural sau etnic cu cultura rromani, alți elevi au înțeles că diversitatea etno-culturală este o trăsătură definitorie a societății moderne.

Toate aceste inițiative s-au materializat sub forma unei expoziții colective coordonate de prof. şi grafician, Diane Popa şi de prof. de limba rromani Lidia Neluțu.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax