Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: A fost inaugurată Poarta princiară a Catedralei romano-catolice „Sf. Mihail” din Alba Iulia, după lucrările de restaurare

Publicat

Poarta princiară a Catedralei romano-catolice din Alba Iulia a fost inaugurată miercuri, în prezenţa unor oficiali locali şi de peste hotare, fiind marcat momentul de restaurare a acesteia de către arhiepiscopul György Jakubinyi. Evenimentul de evidenţiere a restaurării construcţiei ce datează de acum 1.000 de ani a fost însoţit de o ceremonie solemnă oficiată de arhiepiscopul György Jakubinyi. La recepţie a participat şi László L. Simon, deputat în Parlamentul Ungariei, în calitate de reprezentant al Fondului Naţional pentru Cultură (Nemzeti Kuturális Alap) şi finanţator al lucrărilor de restaurare.

Poarta sudică a Catedralei episcopale, construită în urmă cu 1.000 de ani, este considerată de specialişti drept una dintre cele mai valoroase piese ale artei romanice. Specificul ei constă în bazorelieful Majestas Domini, datat din secolul XIII. Denumirea istorică a porţii provine din rolul său din secolele XVI-XVII, fiind intrare princiară dinspre palatul alăturat.

Lucrările de restaurare au fost realizate de György Asztalos, restaurator în piatră, iar la curăţarea sculpturii interioare pictate şi conservarea bazoreliefului au colaborat Judit Hegedűs şi Erika Samu, restauratori de pictură.

Sub îndrumarea Consiliului de Artă Sacrală al Arhiepiscopiei, lucrările au fost executate cu supravegherea inginerului specialist în restaurarea monumentelor istorice, Judit Márton.

În cadrul recepției a avut loc şi o Litanie în Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia, dar şi o vizită a Catedralei Sfântul Mihail și al palatului arhiepiscopal cu cei prezenţi la eveniment.

„Intraţi prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta şi lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care o află. Şi strâmtă este poarta şi îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt care o află”, Matei, 7,13-14.

Foto: Andreea MEZEI

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax