Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: A început nebunia la intrarea în Alba Iulia. Primăria a demarat lucrările care schimbă toată zona centrală a orașului

Publicat

Lucrările la lotul I de mobiliate urbană din Alba Iulia, au început marți din zona Partoș. Anunțul a fost făcut de primarul Gabriel Pleșa. Lucrările au început pe o bandă și sunt executate de firma Elis Pavaje, care a câștigat licitația. 

”Astăzi au început lucrările de modernizare și reabilitare în cadrul primului proiect de mobilitate urbană, mai precis Lotul 1, pe principalele strada Regimentul V Vânători, din cartierul Partoș.

Suntem conștienți că aceste lucrări vor crea un anumit nivel de disconfort pentru cei care tranzitează zona, însă facem apel la înțelegerea și răbdarea albaiulienilor pe perioada desfășurării lor.

Aceste lucrări de modernizare și reabilitare sunt necesare și benefice pentru eliminarea disfuncționalităților existente, pentru construirea pistelor dedicate exclusiv bicicliștilor și transportului public pentru cetățeni.

Subliniez încă o dată importanța acestor intervenții în ceea ce privește dezvoltarea din punct de vedere a infrastructurii unui municipiu ca Alba Iulia, luând în calcul traficul din ce în ce mai aglomerat și nevoia de dezvoltare pe partea de mobilitate urbană.

Luând modelul european de dezvoltare a infrastructurii, dorim să ne aliniem la standardele europene și să transformăm Alba Iulia într-un oraș prietenos cu mediul înconjurător, accesibil locuitorilor și turiștilor” a transmis Pleșa.

Detaliile tehnice ale investiției

”În prima etapă au fost realizate marcajele provizorii pentru dirijarea traficului și s-a început frezarea vechiului strat asfaltic.

Acest prim proiect de mobilitate va continua cu al doilea tronson care cuprinde străzile Ardealului, Tudor Vladimirescu, Turnătoriei si Cabanei.

În final se vor reabilita 11,40 km de infrastructură pietonală, 6,549 km existenți de infrastructură de transport public, se vor crea 8,910 km de benzi dedicate transportului public, se vor amenaja 6,525 km de piste pentru bicicliști, se vor moderniza 24 stații de autobuz și se vor planta în jur de 600 arbori și arbuști” a spus și viceprimarul Marius Filimon, care a fost prezent la începerea lucrărilor.

Ce presupune proiectul: trafic redirecționat, sensuri unice

Lotul 1: Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban – municipiul Alba Iulia. În cadrul acestui lot se vor executa lucrări de reabilitare infrastructură rutieră, pozare cabluri instalații semaforizare și infrastructură stații autobuz pe străzile: Regimentul V Vânători, B-dul Ferdinand I și Ion I.C. Brătianu. (valoare estimată: 40.415.661,85 lei, fără TVA)

Printre cele mai importante schimbări prevăzute în proiect, potrivit documentației realizată în 2020, se numără:

  • reorganizarea intersecțiilor între B-dul Ferdinand I și B-dul Încoronării (zona Gară) și între B-dul Ferdinand I – strada Bucovinei – strada Olteniei (zona Consiliul Județean Alba / Prefectura Alba)
  • reorganizarea traficului pe B-dul Ferdinand I, între intersecția din zona Gară și Piața I. C. Brătianu – sens unic din Centru către Sebeș.

Traficul rutier din direcția Sebeș – Centru va fi deviat, din zona Gării, pe străzile Iașilor, Plevnei și Olteniei (două benzi în sens unic), iar circulația din Centru către Sebeș se va desfășura pe o singură bandă pe Bulevardul Ferdinand (două benzi vor fi dedicate transportului urban) cât și pe strada Bucovinei și strada Traian (două benzi în sens unic).

  • semaforizarea unor treceri de pietoni (ex: zona Piața I. C. Brătianu, Piața Alessandria / IPJ Alba) și montarea de camere de supraveghere
  • anularea unui sens giratoriu aflat pe B-dul Tudor Vladimirescu (zona Penny Market) și amenajarea unei intersecții semaforizate
  • montarea de dispozitive de depistare a depășirii limitei de viteză admise (radar), de depistare a trecerii pe culoarea roșie a semaforului și pentru depistarea încălcării
  • interdicției privind accesarea benzilor dedicate transportului public de către vehiculele neautorizate
  • benzi dedicate exclusiv transportului local
  • amplasarea a 3 stații de încărcare pentru vehicule electrice
  • amplasarea a 6 stații de închiriere biciclete (cu câte 10 biciclete)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. pilu

    marți, 15.11.2022 at 12:05

    Aşa fraţilor, să intrăm şi noi în lumea bună. Cum a făcut minuni Băluţă la S4 să facem şi noi, că am scăpat de un primar care semna doar stat de plată.

  2. Andy

    marți, 15.11.2022 at 15:38

    păi si cei de la Elis trebuie sa supraviețuiască nu-i asa ??? de 20 de ani incoace doar ei castiga toate licitațiile practic au făcut avere pe banii publici! alo DNA?

  3. pilu

    marți, 15.11.2022 at 16:14

    ANDY
    Că-i Elis sau Vanghelis, nu contează, lucrările trebuie să-şi contiune ritmul stabilit în proiect.Numai aşa vom avea şi noi, lucruri noi.

  4. adi

    marți, 15.11.2022 at 16:59

    Eu nu stiu de ce nu au inceput aceste lucrari in vara?La noi toate lucrarile se incep iarna?
    Bai ce minti luminate!!
    Bravo bravoooooo

  5. Lucian

    marți, 15.11.2022 at 19:39

    Poate stratul de asfalt care o sa fie frezat, va ganditi sa il puneti in zona Arex, cu siguranta acesti oameni se vor bucura sa scape de mocirla de acolo, mai ales mamicile care isi doresc sa iasa la plimbare pe strada cu pruncii in carucioare si sunt doborate de norii de praf care se ridica si dupa trecerea unei biciclete…
    Vrem si noi canalizare si asfalt…2022 si parca noi ne indreptam spre evul mediu sau nici macar mediu…
    Iubesc Alba Iulia, dar zona aceea este codasa orasului, insa acei locuitori merita mai mult, si ei platesc taxe si impozite, dar nu pot beneficia de ajutorul PRIMARIEI…

  6. dolfi

    marți, 15.11.2022 at 20:19

    trebuia demolat podul de peste Mures si construit unul modern, cu 4 benzi… sau vreti sa imbinati istoria comunista cu „standardele europene”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax