Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: A XII-a ediție a Festivalului de Teatru „Povești” de la Alba Iulia a debutat cu „A douăsprezecea noapte”. Programul de MARȚI

Publicat

IMG_2127 A douăsprezecea noapte, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, de la Teatrul Metropolis din București a deschis seria spectacolelor pentru tineri și adulți a ediției cu numărul XII a Festivalului de Teatru Povești de la Alba Iulia. O poveste alambicată, condimentată cu momente amuzante care au stârnit hohotele de râs ale publicului din Casa de Cultură a Sindicatelor, s-ar putea descrie în doar câteva cuvinte spectacolul care a ținut oamenii în scaune timp de peste 2 ore și jumătate.

Povestea lui Shakespeare este împărțită în două universuri diferite. De o parte avem iubirea neîmpărtășită a lui Orisno față de Olivia și încercarea lui de a o cuceri folosindu-se de Viola deghizează în bărbat sub pseudonimul Cezario, iar de cealaltă parte avem sarea și piperul spectacolului „peripețiile” lui Sir Toby, interpretat de Adrian Nicolae, și cruda farsă pe care i-o pune la cale lui Malvolio.

IMG_2105 În spectacolul de la Alba Iulia, adevăratele vedete ale poveștii au fost Bufonul (Andrei Huțuleac) și Sir Toby, două personaje care au captat toată atenția și admirația publicului datorită interpretărilor celor doi tineri actori care au dat viață personajelor.

Vă prezentăm o descriere a poveștii „A douăsprezecea noapte”.

„Viola, fiica unui nobil, și Sebastian, fratele său geamăn, supraviețuiesc unui naufragiu care îi aruncă, separat, pe țărmul Iliriei. Fiecare crede despre celălalt că a murit, încercând să se descurce singur în această țară ciudată. Viola se deghizează în bărbat și, sub pseudonimul Cezario, intră în serviciul ducelui Orsino, de care se îndrăgostește.

Aici va deveni mesagerul iubirii ducelui pentru contesa Olivia, o tânără cu avere imensă, ce refuză să renunțe la doliul pentru fratele său mort. Existența sa austeră și sumbră într-o casă izolată, în compania cameristei Maria și a intransigentului servitor Malvolio, este colorată doar de aparițiile bufonului Feste și ale unchiului ei, Sir Toby. Olivia se va îndrăgosti la rândul ei de straniul pețitor trimis de Orsino și îl va invita să o viziteze tot mai des.

IMG_2153 Brutalitatea cu care puritanul Malvolio pune capăt unei beții zgomotoase va determina petrecăreții jigniți să orchestreze o farsă crudă pe seama iubirii secrete a acestuia pentru stăpâna sa. Sir Toby, Maria și Sir Andrew, un pretendent sărac cu duhul al contesei, vor planta în calea lui Malvolio o scrisoare de dragoste, ca din partea Oliviei, în care aceasta îl încurajează să aibă un comportament excentric. Nefericitul servitor mușcă momeala și, considerat nebun de contesă, este închis și „exorcizat” de Toby, Maria și bufonul Feste, deghizat în popă. Atenția pe care Olivia o acordă tânărului mesager atrage furia lui Sir Andrew, care îl provoacă pe Cezario la duel. Confundându-l pe Sebastian cu Cezario, contesa îl ia de bărbat, iar reîntâlnirea celor doi gemeni din final va prilejui și nunta Violei cu ducele Orsino. Sfârșitul încurcăturilor este unul fericit pentru toată lumea, cu excepția lui Malvolio, care jură să se răzbune”

Marţi, 10 octombrie

Ora 10.00, 11.00 NEMAIPOVESTITA SCUFIȚĂ ROȘIE, regia Gavril Cadariu

Teatrul pentru Copii și Tineret ARIEL Tg. Mureș

Spectacol de teatru pentru copii

Casa de Cultură a Studenţilor / 50 min.

Ora 12.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă / Art Cafe

Orele 12.00 – 20.00 COSTUME COMMEDIA DELL’ARTE, PROIECT „COLOMBINA”

Expoziție permanentă UNATC „I.L.CARAGIALE“- București

Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

Ora 17.00 NE JUCĂM, NE JUCĂM, UN SPECTACOL NOI CREĂM

Atelier de mânuire marionete

Coordonatori: Nuți și Sorin Dorobanțu, actori mânuitori

Sala amfiteatru, Casa de Cultură a Studenţilor

Ora 17.00 FORME DE EXPRESIE VIZUAL TEATRALE

Atelier de scenografie

Coordonator: Alina Herescu, scenograf

Sala oglinzilor, Casa de Cultură a Studenţilor

Ora 17.00 FESTIVALUL ÎN CUVINTE

Atelier de teatrologie

Coordonator: Adriana Teodorescu, teatrolog

Teatrul de Păpuși Prichindel

Orele 17.00 – 19.00 ATITUDINI – Marcel Iureș în imagini

Expoziție foto permanentă

Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia

Ora 18.00 DIALOGURI CĂTĂLIN ȘTEFĂNESCU ȘI MARCEL IUREȘ

Museikon, Piața Tricolorului / 60 min.

Ora 20.00 NOAPTE PARIZIANĂ, coregrafia Daniel Pop

4everfilms productions, Franța

Spectacol de dans pentru tineri şi adulţi

Casa de Cultură a Studenților / 65 min.

Ora 21.00 SINGULAR, autor AG Weinberger

Lansare de carte, Editura LIBRIS / mini recital

Framm`s / 40 min.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax