Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: ”Acasă la dacii Apoulonului”. Expoziție de fotografii din zona Cetății dacice de la Piatra Craivii

Publicat

acasa la dacii apoulonului

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia găzduiește astăzi, de la ora 18.00, vernisajul expoziției de artă fotografică „Acasă la dacii Apoulonului” care surprinde în instantanee inedite zona Cetății dacică Apoulon de la Piatra Craivii din comuna Cricău.

Vezi și În weekend: FESTIVALUL CETĂŢILOR DACICE, la Cricău. Lupte între daci şi romani, concerte în aer liber, concursuri. PROGRAM

Fotografiile sunt realizate de către Vasile Sârb și clasa de artă fotografică din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, în colaborare cu reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Garda Apulum și trupa ,,Magna Nemesis”, coordonată de coregraf Octavia Oprea.

acasa la dacii apoulonului

Acestea surprind atât vechea cetate dacică, dar reproduc și diferite obiceiuri ale dacilor și romanilor, repuse în scenă de trupele de reenactment istoric.

acasa la dacii apoulonului

Cetatea Apoulon de la Piatra Craivii, comuna Cricău, este construită pe stâncă într-o zonă cu o excelentă poziție strategică, fiind o veche așezare dacică fortificată cu ziduri de piatră. Așezarea se desfășoară pe terase, în cea mai mare parte amenajate artificial și susținute de ziduri, iar pe acestea platforme au existat turnuri de apărare.

acasa la dacii apoulonului

Mulți istorici susțin că această fortificație ar fi fost ultimul refugiu al regelui Decebal din calea expansiunii romane în Dacia, iar dacii Apoulonului sunt singurii rămași liberi. În jurul cetății s-au născut și numeroase legende privind posibilitatea ca o parte din comoara regelui dac să fie ascunsă aici sau chiar capul acestuia să fi fost îngropat la Apoulon.

acasa la dacii apoulonului

Bătrânii satului spun că o legendă veche spune că Piatra Craivii se deschide o dată la șapte ani, lăsând cale liberă înspre comorile pe care le ascunde.

acasa la dacii apoulonului

În perioada 2005 – 2010 în situl arheologic de la Piatra Craivii au avut loc mai multe campanii de cercetare. Din cauza fondurilor insuficiente cetatea nu a fost cercetată în întregime astfel încât ascunde în continuare mistere neelucidate din punct de vedere istoric.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax