Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Acţiune complexă de salvare dintr-o peşteră, în Munţii Apuseni. Exerciţiu de 10 ore, cu peste 50 de salvatori speologi din ţară

Publicat

Salvaspeo-Sesuri-9 Peste 50 de salvatori speologi au participat în weekend la un exerciţiu complex de salvare a unui rănit din Avenul din Șesuri, în Munţii Apuseni, de la 140 m adâncime. Acțiunea a durat 10 ore, dintre care 2 ore și 30 de minute timp efectiv de evacuare a tărgii. Având în vedere gradul de dificultate şi necesitatea colaborării în echipă a salvatorilor în astfel de situaţii, aceştia parcurg stagii de formare şi participă la exerciţii în care testează capacitatea de intervenţie. Acţiunea din Munţii Apuseni a fost organizată de Corpul Român de Salvaspeo România.

Detalii despre această acţiune ne-a oferit Cristian Ciubotărescu, membru Salvaspeo România.

Peșterile reprezintă spații fascinante, cu peisaje deosebite care încântă privitorul. Parcurgerea peșterilor neamenajate pentru explorarea și cercetarea lor sau în cadrul speoturismului poate duce la apariția unor accidente. Spre deosebire de accidentele de la suprafaţă, unde solicitarea de ajutor se poate face imediat, telefonic prin apel la 112, în cazul celor din subteran, unde telefonia mobilă nu funcționează, solicitarea de ajutor se poate face numai de la exterior de către coechipieri. De asemenea, evacuarea spre spital nu poate fi făcută imediat (de exemplu, cu elicopterul – la exterior), ci victima trebuie transportată de echipele salvaspeo la suprafaţă, transmite Ciubotărescu.

Parcursul prin peșteri poate fi dificil, cu spații înguste, târâșuri prin apă, pasaje pe vericală etc. Din acest motiv durata intervențiilor de salvare poate fi de la ore, zile, sau saptămâni, potrivit sursei citate.

Salvaspeo-Sesuri-2 Pentru a putea face față unor asemenea situații salvatorii speologi parcurg stagii de formare, precum Școala Națională Salvaspeo, organizată anual la Roșia, și participă la exerciții precum cel organizat în Avenul din Șesuri, comuna Gârda de Sus, județul Alba. Acest exercițiu a avut loc în perioada 8 -10 iulie 2016, fiind organizat de Corpul Român de Salvaspeo România, director tehnic Tudor Rus şi consilierii tehnici Felician Papiu și Mihai Besesek.

”La acest exercițiu simulăm evacuarea unui accidentat dintr-o peșteră cu verticale. Peștera are o denivelare totală de 220 m. Noi încercăm să scoatem targa de la 140 m adâncime pe o lungime desfășurată de aproximativ 1 km”, a declarat Felician Papiu, consilier tehnic Salvaspeo, la începutul acţiunii.

Salvaspeo-Sesuri-8 Au fost opt echipe de salvatori. Patru dintre acestea formate din salvatori speologi, o echipă de comunicații, o echipă care a instalat corzile pe verticale, o echipă de asistență a victimei și o echipă foto-video care documentează acțiunea de salvare, a precizat Tudor Rus, director tehnic Salvaspeo România.

Pentru comunicarea salvatorilor din peșteră cu punctul de comandă situat la exterior, s-a întins un cablu telefonic. Pe toată durata exercițiului salvaspeo s-a menținut legătura dintre salvatorii din interiorul peșterii și punctul de comandă situat la ieșirea din peșteră.

”La acținea de salvare au participat 51 de speologi din care 49 în subteran. Acțiunea a durat 10 ore, dintre care 2 ore și 30 de minute timp efectiv de evacuare a tărgii”, a spus Radu Bogdan Ciubotărescu, salvator speolog.

La exercițiu au participat reprezentanţi ai serviciilor Salvamont – Salvaspeo din județele Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Harghita, Dâmbovița și salvatori speologi din Timiș, Braşov, București, Alba, Sălaj. Salvatorii sunt formați și acreditați profesional de Salvaspeo România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax