Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ADR Centru: Probleme la depunerea proiectelor cu finanţare UE, discutate la întâlnirea de la Alba Iulia a reprezentanților administrației publice. Noua conducere CDR


Publicat

Foto1Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru şi-a ales, marţi, la întâlnirea de lucru de la Alba Iulia, noua conducere. Sándor Tamás, şeful CJ Covasna, este preşedinte, iar vicepreședinte CDR este Daniela Câmpean, președinte CJ Sibiu. Un aspect important dezbătut la această întâlnirea a fost modul în care ADR Centru poate sprijini reprezentanții administrației publice locale în pregătirea proiectelor ce vor fi finanțate cu fonduri nerambursabile în acest an.Au fost discutate aspecte procedurale privind depunerea și, mai ales respingerea de proiecte în cadrul POR 2014-2020. ADR Centru va deveni principalul vector de comunicare cu AM POR, în vederea identificării celor mai bune soluții pentru ca sistemul de pregătire, depunere și evaluare a cererilor de finanțare să decurgă cât mai bine.

Foto2La această întâlnire de lucru, convocată de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru au participat noii reprezentanți ai celor şase consilii judeţene din Regiunea Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, primarii nominalizaţi ca reprezentanţi ai municipiilor, oraşelor şi comunelor din fiecare din aceste judeţe, precum și invitați din alte structuri ale administrației publice locale. După constituirea noului for deliberativ regional, rezultat în urma alegerilor locale din urmă cu doar câteva luni, reprezentanții CDR Centru au convenit în unanimitate un nou sistem de rotație la conducerea Consiliului. Primii conducători ai CDR Centru au fost aleși: pentru funcția de Președinte CDR Sándor Tamás, președintele CJ Covasna, iar pentru funcția de vicepreședinte CDR – Daniela Câmpean, președinte CJ Sibiu. După un an, cei doi vor schimba între ei mandatele de președinte și vicepreședinte. Peste doi ani la conducerea CDR Centru vor veni președinții CJ Brașov și CJ Harghita, urmând ca, după încă doi ani, președinții CJ Alba și CJ Mureș să asigure președinția forului regional care coordonează activitatea ADR Centru.

Foto3În timpul întâlnirii de la Alba Iulia a fost realizată o importantă analiză a precedentei perioade de programare, în cadrul dezbaterilor referitoare la Raportul de activitate al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, aferent semestrului I al anului 2016. Pornind de la exemplele bune, dar și de la problemele întâmpinate în anii anteriori, participanții au discutat despre stadiul implementării Programului Operațional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, inclusiv asupra stadiului în care s-a ajuns cu elaborarea Documentului Cadru pentru Strategia de Cercetare și Inovare Regională pentru Specializare Inteligentă (Concept Note). Acest document de planificare este important pentru pregătirea proiectelor finanțabile pe Axa Prioritară 1 –  Promovarea transferului tehnologic din cadrul POR 2014-2020. Un punct distinct referitor la noul Program de finanțare l-a reprezentat aprobarea proiectului de hotărâre privind prima ediție a Planului de Comunicare Regional realizat de ADR Centru pentru implementarea măsurilor de informare și publicitate destinate promovării POR 2014-2020 în Regiunea Centru.

Foto4Totuși, având în vedere faptul că, în prezent, sunt deschise sesiuni de depunere în cadrul mai multor axe prioritare ale Programului Operațional Regional 2014-2020, reuniunea de la Alba Iulia a urmărit să informeze reprezentanții administrației publice locale din Regiunea Centru despre cerințele specifice din Ghidurile Solicitantului și să furnizeze informații clare pentru pregătirea cererilor de finanțare. Acțiunile preventive sunt cu atât mai importante cu cât, pentru unele dintre apelurile competitive lansate până în prezent, cererile de finanțare respinse sau retrase nu pot fi redepuse în cadrul aceluiași apel. Toți cei prezenți s-au referit la unele aspecte procedurale privind depunerea și, mai ales respingerea de proiecte în cadrul POR 2014-2020. Practic, reprezentanții administrației au subliniat care sunt problemele întâmpinate în pregătirea cererilor de finanțare, depuse până în momentul de față. Au fost analizate aspecte legate de pregătirea de proiecte finanțabile prin POR 2014-2020, cu accent pe Axele Prioritare 3, 4, 5, 6 și 7.

Foto5Echipa ADR Centru a insistat pe identificarea modului cum potențialii beneficiari de fonduri pot fi sprijiniți pentru a pregăti documentațiile necesare pentru proiectele ce vor fi depuse spre finanțare. Ca atare, decidenții din cadrul CDR Centru au hotărât ca ADR Centru să devină principalul vector de comunicare cu AM POR, în vederea identificării celor mai bune soluții pentru ca sistemul de pregătire, depunere și evaluare a cererilor de finanțare să decurgă cât mai bine și să se contracteze proiecte pe POR 2014-2020, cât mai curând posibil.

O altă componentă a discuțiilor a vizat rezultatele preliminare ale sesiunilor de discuții organizate până în prezent de ADR Centru cu reprezentanții grupurilor tematice pentru elaborarea documentului de planificare Concept Note Regional. Acest document strategic este important pentru implementarea Axei Prioritare 1 – Promovarea transferului tehnologic prin POR 2014-2020. Prin intermediul acestei Axe Prioritare se vor finanța activitățile specifice pentru dezvoltarea entităților de inovare și transfer tehnologic, implicit și a centrelor de competență, în concordanță cu Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare și cu Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru. În urma actualizării Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, Concept Note-ul regional va reflecta, în rezumat, prevederile acesteia, respectiv va fundamenta domeniile de specializare inteligentă, în sensul orientării acestora către sectoare economice clare și către anumite tipuri de servicii.

Foto8Suntem deciși să facem tot ceea ce depinde de instituția noastră pentru a sprijini potențialii solicitanți de fonduri, ca ei să-și pregătească proiecte bune, conforme cu cerințele din ghidurile de finanțare. Totuși, trebuie ca problemele pe care le semnalează să fie bine receptate, inclusiv la nivelul Autorității de Management, de aceea vom transmite decidenților din cadrul Autorităților de Management, la sugestia membrilor CDR Centru, care se implică astfel direct în activitățile de îmbunătățire a sistemului de depunere și evaluare a proiectelor POR 2014-2020. În ultima perioadă am avut discuții detaliate în aproape fiecare județ cu privire la aspectele care pot duce la respingerea proiectelor, corelat cu faptul că procedurile în vigoare în acest moment nu permit redepunerea proiectelor pe apelurile competitive. Este nevoie de flexibilitate și de o mai bună conlucrare, de aceea vom transmite celor responsabili propunerile centralizate la nivel regional, pentru a simplifica modul de abordare a unor prevederi din fazele incipiente, cum este cea de conformitate, cu anumite abordări formale, astfel încât acele abordări care nu afectează competitivitatea proiectului să poată fi soluționate simplu și în folosul direct al solicitanților de finanțare. Vom căuta cele mai bune metode să sprijinim partenerii noștri, care sunt și beneficiarii cei mai importanți ai proiectelor pe care le gestionăm, astfel încât programul să se deblocheze și să contractăm cât mai multe cereri de finanțare, cât mai repede posibil”, a declarat, după întâlnirea de la Alba Iulia, Simion Crețu, director general ADR Centru.

În cadrul întâlnirii, participanții au adoptat și decizii privind aprobarea participării ADR Centru ca partener în cadrul unor proiecte regionale, precum și a cofinanțării aferente bugetelor proprii ale acestora. Este vorba despre inițiativele propuse spre finanțare prin opt proiecte de dezvoltare a capacității instituționale la nivel regional, finanțabile prin programele InterReg Europe și InterReg Danube 2014-2020, inclusiv prin proiectul BISNet Transylvania 2015-2020. Prin acest din urmă proiect, ADR Centru acordă sprijin, de peste 8 ani, companiilor interesate de creșterea competitivității și a capacității lor de inovare. Toate aceste proiecte au fost transmise spre aprobare la Comisia Europeană și implică peste 60 de organizații partenere ale ADR Centru de la nivel european. Dacă vor fi aprobate de CE, aceste proiecte ar putea aduce fonduri nerambursabile în valoare de aproape 1 milion euro, în sprijinul administrației publice și al organizațiilor neguvernamentale din Regiunea Centru, în vederea dezvoltării regionale bazate pe Strategia Europa 2020.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Deținuții, declarați prioritari la vaccinare. Persoanele private de libertate se pot vaccina înaintea populației generale

Publicat

Penitenciarul Aiud

Persoanele private de libertate au fost incluse în etapa a treia A, alături de lucrătorii din HoReCa, bancheri, coafeze, bibliotecari sau casieri, pentru a fi vaccinați prioritar, înaintea populației adulte care nu s-a încadrat în categoriile de persoane din prima și a doua etapă a campaniei de vaccinare, potrivit Hotărârii de Guvern care modifică strategia națională de vaccinare, publicate în Monitorul Oficial.

Guvernul a decis săptămâna aceasta modificarea strategiei naționale de vaccinare, astfel încât în etapa a doua să fie vaccinate și persoanele cu handicap, însoțitorii acestora, persoanele fără adăpost dar și mai multe categorii din aparatul de stat. Pentru etapa a treia, Guvernul a decis să fie introduse mai multe categorii prioritare care vor fi vaccinate înaintea populației generale care nu s-a încadrat în niciuna dintre etapele vaccinării.

Vaccinarea populației încadrate în etapa a treia A ar urma să înceapă în luna aprilie, însă autoritățile susțin că imunizarea s-ar putea face mai repede, dacă România primește suficiente doze de vaccin.

Potrivit documentului adoptat de Guvern, în etapa a treia A intră următoarele categorii de persoane:

Etapa a III-a – Populaţia generală :

a) Persoane care își desfășoară activitatea în cadrul unor unități, operatori economici cu risc ridicat de infectare al personalului propriu și al persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate :

i) lucrătorii din Industria extractivă,

ii) lucrătorii din Industria prelucrătoare

iii) lucrătorii din Hoteluri și restaurante

iv) lucrătorii din domeniul de întreținere corporală, coafură și alte activități de înfrumusețare

v) lucrătorii din domeniul spectacole, activitati culturale și recreative.

vi) lucrătorii din sistemul financiar, bancar și din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul și a celor care prestează servicii esențiale de plăți, administrare cont și investiții și operează infrastructuri critice naționale, precum și personalul critic de suport al acestora;

vii) persoanele cazate în centrele regionale de proceduri și cazare ale solicitanților de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări.

viii) persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luați în custodie pubIică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;

ix) persoane private de libertate;

x) persoane care asigură infrastructura de comunicații;

xi) lucrătorii din domeniul muzeal și al colecțiilor publice;

xii) lucrătorii din biblioteci.

b) populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la punctele 1 și 2 de la litera C;

c) populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

„A fost introdusă etapa a treia A. Este o etapă intermediară, persoanele din sectorul privat care inițial ar fi trebuit să fie în etapa a doua vor fi acum în etapa a treia A. Sunt acele persoane care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni dar din privat, de exemplu personalul din bănci, supermarketuri, etc.”, a declarat premierul Cîțu miercuri, după ședința de Guvern.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Norma de hrană pentru polițiștii locali din Alba Iulia, la aprobat în Consiliul Local. Câți bani vor primi în 2021

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia au de aprobat, în ședința din 29 ianuarie, norma de hrană ce va fi acordată în bani în 2021. Sumele sunt aceleași ca anul trecut.

Norma de hrană se acordă ţinând cont de perioada aferentă zilelor calendaristice, calculată nominal pentru fiecare persoană în parte, prin înmulțirea valorii financiare zilnice a normei de hrană cu numărul de zile calendaristice din luna respectivă.

Pe timpul participării personalului poliției locale la orice curs de formare profesională, se suspendă acordarea normei de hrană

În toate situațiile de suspendare a raportului de serviciu sau a contractelor de muncă, inclusiv pe perioada concediilor medicale, se va suspenda alocarea normei de hrană.

Cât primesc polițiștii locali normă de hrană în 2021 :

Norma numărul 1 – 25 de lei pe zi – pentru angajaţi ai Direcţiei Poliţiei Locale – funcţionari publici care ocupă funcţii publice generale şi personal contractual.

Norma numărul 6 – 32 lei pe zi pentru angajaţi ai Direcţiei Poliţiei Locale – funcţionari publici care ocupă funcţii publice specifice de poliţist local.

Norma numărul 12 B – 5 lei pe zi pentru cei care lucrează în ture sau schimburi.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Locuitorii orașelor mici au resimțit un nivel de anxietate mai ridicat în pandemie, față de cei din orașe mari sau de la sate

Publicat

Un nivel de anxietate mai ridicat în primul val al pandemiei a fost resimțit de locuitorii orașelor mici, comparativ cu cei de la sate sau din orașele mari.

Este concluzia unui studiu realizat de Memory Lab, echipă de studii științifice privind memoria, din cadrul Departamentului de Psihologie al Universității din București.

Cu privire la nivelul mai ridicat de anxietate resimțit în orașele mici, autorii notează că nu există studii care să dovedească o relație clară între zonele urbane și problemele mentale, dar unele cercetări au indicat legături între locul unde trăiesc oamenii și numărul de cazuri de anxietate/depresie. Studiul face trimitere la faptul că zonele rurale oferă mai multe soluții pentru a face față stresului și prezintă un număr mai mic de cazuri de depresie, pe când zonele urbane medii și mari se remarcă prin cel mai scăzut nivel al șomajului și prin condiții economice și de trai mai bune. În aceste condiții, cele mai afectate zone, în izolarea cauzată de pandemie, au fost orașele mici, potrivit edupedu.ro.

Studiul arată că nu a fost diferență mare între bărbați și femei, deși unele studii internaționale au indicat că, în general, anxietatea se resimte mai puternic în rândul femeilor. Autorii notează că lipsa unor date relevante poate fi cauzată de faptul că cei mai mulți participanți la studiu sunt femei, existând un dezechilibru, din acest punct de vedere, în eșantion.

Același studiu mai arată, între altele, că legăturile familiale nu sunt indicator al stării de anxietate, în pofida așteptărilor, deoarece rezultatele sugerează că familia nu este percepută ca un scut protector împotriva amenințării pandemice și, ca atare, legăturile familiale strânse nu au contribuit la o scădere a stării de anxietate.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amplasarea radarelor pe drumurile din Alba, la acest sfârșit de săptămână. Unde îi așteaptă polițiștii pe șoferii nedisciplinați

Publicat

Poliţia Rutieră monitorizează traficul în judeţul Alba și în acest weekend. Oamenii legii atenționează șoferii să respecte regulile de circulație, ca să evite accidentele rutiere.

 Conducătorilor auto le este recomandat să ţină cont de limitele de viteză, să nu conducă obosiţi sau sub influenţa alcoolului şi să manifeste respect în trafic.

Amplasarea radarelor în perioada 23 -25 ianuarie 2021:

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Sursa: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate