Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ADR Centru: Reprezentanți ai instituţiilor publice, sprijiniţi pentru investiţii în creşterea eficienței energetice a clădirilor. Sesiune regională de informare


Publicat

3-1-B_3Marți, la sediul Consiliului Județean Brașov a avut loc cea de-a treia sesiune regională de lansare și informare pentru reprezentanții autorităților publice locale ce doresc să depună proiecte de reabilitare a clădirilor publice pentru eficientizarea consumului energetic.

Peste 70 de reprezentanți ai primăriilor, instituțiilor deconcentrate ai școlilor și spitalelor din județele Brașov și Covasna, alături de consultanți și reprezentanți ai mass media se documentează despre condițiile impuse prin POR 2014-2020 pentru accesarea celor peste 40 milioane euro fonduri disponibile. La acest eveniment deschis de către directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au fost prezenţi Adrian Veștea, președintele Consiliul Județean Brașov, primarul Brașovului, George Scripcaru și prefectul județului, Ciprian Băncilă. Evenimentul este organizat de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitatea sa de Organism Intermediar pentru POR 2014-2020.

Prioritatea de investiții 3.1.B, pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice a fost lansată la nivel național în data de 27.12.2016, iar depunerea de proiecte va fi posibilă începând cu data de 28 februarie 2017, ora 10.00, exclusiv prin intermediul aplicației electronice MySMIS. Alocarea prezentului apel de proiecte pentru Regiunea Centru este de 40,13 milioane euro, iar pentru un proiect valoarea finanțării nerambursabile acordate poate fi minimum 100.000 euro și maxim de 25 milioane de euro, echivalent în lei la cursul de schimb InforEuro al lunii Decembrie-2016, de 4,5172 lei/euro.

Vorbind participanților despre importanța acestui eveniment, președintele CJ Brașov, Adrian Veștea a precizat: ”Suntem bucuroși să găzduim acest eveniment și să discutăm cu reprezentanții ADR Centru despre aceste aspecte importante pentru utilizarea eficientă a resurselor energetice. Experții care derulează fonduri europene în Regiunea noastră ne oferă informații utile și practice despre accesarea fondurilor nerambursabile disponibile pentru eficientizarea consumului energetic al clădirilor publice. Este de bun augur prezența semnificativă a celor interesați de aceste fonduri europene la această întâlnire, fapt care denotă interes, pentru eficientizarea consumurilor publice de energie. Buna noastră colaborare se poate vedea atât prin organizarea acestui eveniment, cât și prin susținerea de care beneficiem pentru o cât mai bună pregătire a noilor proiecte pe care intenționăm să le depunem pentru accesarea de fonduri nerambursabile, care să completeze acțiunile și investițiile de dezvoltare a județului Brașov”.

Solicitanți eligibili în cadrul acestui apel de proiecte pot fi autoritățile publice centrale, autoritățile și instituțiile publice locale și parteneriatele între acestea. Concret, prin prezentul apel de proiecte este sprijinită realizarea de investiții pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice din mediul urban și rural, și care sunt clădiri de interes şi utilitate publică. Ca activități eligibile în proiecte sunt finanțate investițiile pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice din mediul urban și rural, care sunt clădiri de interes şi utilitate publică. În cadrul acestui apel de proiecte, activităţile propuse nu trebuie să intre sub incidenţa ajutorului de stat. Ratele de co-finanţare a proiectelor sunt distincte în funcție de tipul de solicitant. Astfel, pentru autorități și instituții publice locale, cofinanțarea proiectelor este de minim de 2% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor, iar pentru solicitanții autorități publice centrale, această componentă de cofinanțare este de minim 15% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.

”La nivel regional am discutat cu mai mult de 200 de actori interesați de creșterea eficienței energetice a clădirilor publice. În perioada precedentă de finanțare acest domeniu nu a existat ca atare în POR 2007-2013, fiind vorba doar de îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale. Dar, în practică, s-a văzut că există clădiri publice mari consumatoare de energie și, de aceea, trecem acum la pregătirea potențialilor beneficiari de fonduri care sunt preocupați de reducerea consumurilor în spitale, școli, sedii de instituții publice, pentru cheltuirea eficientă a resurselor. Ne aliniem astfel acțiunilor europene prin care se urmărește scăderea consumului anual de energie finală în clădirile publice, sau trecerea acestuia pe surse regenerabile. Sperăm ca, peste câțiva ani, să putem vorbi de o regiune în care eficiența energetică se observă în cât mai multe în clădiri publice care au beneficiat de o astfel de finanțare prin POR 2014-2020. În plus, caravana noastră de informare din aceste zile va continua mâine la sediul CCI Brașov și poimâine, 9 februarie, la Sfântu Gheorghe, Covasna, unde vom avea întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a prezenta oportunitățile de finanțare a IMM cu fonduri europene nerambursabile, prin Prioritatea 2.2, destinată dezvoltării mediului de afaceri”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

ADR Centru furnizează informațiile necesare potenţialilor beneficiari ai acestor Priorității de Investiții de la nivelul Regiunii Centru, în vederea accesării cu succes a fondurilor disponibile prin aceste apeluri de proiecte. În cadrul seminariilor de la Alba Iulia, Târgu Mureș și Brașov s-au prezentat și se prezintă condițiile specifice de eligibilitate cuprinse în Ghidul specific și aspectele privind depunerea proiectelor, dar și cerințele privind identitatea vizuală a proiectelor depuse. Fiecare seminar de informare va cuprinde o prezentare generală a Programului Operațional Regional 2014-2020 și o prezentare generală a aplicației MySMIS. Ținând cont de structura grupului țintă a participanților, la aceste întâlniri de lucru vor fi susținute și prezentări referitoare la modelele europene de valorificare a resurselor regenerabile pentru producerea de energie; inclusiv evoluția politicilor din domeniul bioenergiei și elaborarea Planurilor de Acțiune pentru Energie Durabilă.

Prioritatea de Investiții 3.1 „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor” – Operațiunea B „Clădiri publice”, face parte din Programul Operațional Regional 2014-2020, prin care Regiunii Centru îi sunt alocate 90,48 milioane euro, pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Buletinele cu CIP, obligatorii din 2021. Ce probleme pot avea românii care nu își fac cărți de identitate electronice

Publicat

Cărțile de identitate cu cip, cele care conţin şi date barometrice, vor fi obligatorii din august 2021. Noile buletine de identitate vor conţine  amprentele titularului și pot fi folosite la diverse ghișee ale statului în locul altor documente.

Cetăţenii români vor putea călători în state din Uniunea Europeană după data de 3 august 2021 cu paşaport valabil, cu carte electronică de identitate emisă după 3 august, dar şi cu actuala carte de identitate aflată în termen de valabilitate, a declarat comisarul-şef Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei de Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Odată cu apariția noilor buletine mai multe operațiuni făcute de deținători ar trebui să se simplifice. Acestea vor conține inclusiv amprentele titularului și pot fi folosite la diverse ghișee ale statului în locul altor documente.

Cartea de identitate electronică: Cât costă buletinul cu CIP

Noile cărţi de identitate vor putea fi eliberate de la vârsta de 12 ani, dacă părinții copilului cer acest lucru. În acest moment, în Uniunea Europeană, un astfel de document este eliberat de 17 state membre, cu costuri care variază între 15 şi 40 de euro

Autoritățile vor putea emite și cărți de identitate simple, fără cip, dar aceste documente nu vor permite titularilor libera circulație în Uniunea Europeană în baza actului de identitate. Noul buletin va putea include și domiciliul în străinătate.

În schimb cei care încă vor mai mai deține carți de identitate fără CIP și după data de 3 august 2021, în termenul de valabilitate, nu vor avea restricții de călătorie în statele UE.

Odată cu introducerea cărți electronice de identitate, poți utiliza semnătura electronică și te poți autentifica la diverse instituții ale statului.

E un prim pas făcut spre digitalizare, iar vestea e una bună mai ales în contextul în care în România se vorbește extrem de mult pe acest subiect, dar se face foarte puțin.

Dacă ai buletin cu cip, document ce-ți conține datele biometrice, poți avea acces la servicii electronice bancare, fiscale, în relația cu ANAF.

Autoritățile se gândesc să includă în noua carte de identitate electronică și cardul electronic de sănătate, iar ulterior și alte servicii.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate vor avea următoarele termene de valabilitate:

  • 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
  • 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  • 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

România este obligată să emită documente electronice de identitate începând din luna august a anului viitor. Săptămâna viitoare va fi organizată o dezbatere publică pe marginea ordonanţei de guvern pe care MAI a iniţiat-o pe acest subiect.

Cărți de identitate cu CIP: Când vor fi puse în circulație

„România este obligată să pună în circulaţie noul act de identitate începând cu 3 august 2021. În ceea ce priveşte costurile, la acest moment, sunt necesare nişte dezvoltări tehnice.

Proiectul de ordonanţă supus transparenţei decizionale pe siteul MAI, face tocmai acest lucru, permite MAI să elaboreze un caiet de sarcini, să iniţieze procedurile de achiziţie publică.

La finalul acestor proceduri, la finalul implementării vom avea şi costurile totale. În acest moment, în Uniunea Europeană, un astfel de document este eliberat de 17 state membre, cu costuri care variază între 15 şi 40 de euro.

România nu poate să depăşească o astfel de limită, ne îndreptăm către limita minimă”, a explicat Cătălin Giulescu.

Oficialul MAI a arătat că regulile privind circulaţia cetăţenilor statelor membre sunt stabilite prin „dreptul Uniunii Europene”, întrebat ce se va întâmpla cu cetăţenii care, alegând să opteze pentru o carte de identitate simplă, nu vor putea să iasă din ţară.

„Nu România stabileşte aceste reguli, regulile sunt stabilite la acest moment de Directiva 38/2004, pe care România a transpus-o prin Ordonanţa de Urgenţă 102/2005 cu modificările şi completările ulterioare.

În completare, avem acest Regulament 1.157/2019, o să vedeţi că face trimitere expresă la directiva amintită mai devreme.

Regulile sunt stabilite de regulament, adică libera circulaţie a cetăţenilor UE.

Indiferent de statul membru al căror cetăţeni sunt, vor putea să călătorească în afara statului al căror cetăţeni sunt doar cu o carte electronică de identitate, confecţionată din policarbonat, cu nişte elemente de securitate stabilite la nivel de principiu de regulament, acest card urmând să aibă un cip de înaltă securitate”, a mai declarat Giulescu.

Şeful Direcţiei de Evidenţa Persoanelor a explicat că regulamentul prevede o perioadă de tranziţie la cartea electronică de identitate până la „1 august 2031”.

„Astfel încât chiar şi cărţile care vor fi emise pe 2 august 2021 vor putea fi utilizate până la expirarea valabilităţii acestora.

Pe de altă parte, luăm în calcul ca, pentru cei care deja deţin o carte care nu expiră în perioada imediat următoare, de la momentul în care vom elibera primul document de identitate, potrivit unor programări pe care deja le gândim în acest moment, să le permitem să-şi preschimbe anticipat documentul de identitate, chiar dacă acesta se mai află în interiorul perioadei de valabilitate.

Deci, în continuare, cetăţenii vor avea ca opţiune paşaportul sau cartea electronică de identitate începând cu 3 august 2021.

Este necesară o clarificare: după data 3 august 2021, cetăţenii români vor putea călători în Uniunea Europeană în temeiul unui paşaport valabil, a unei cărţi electronice de identitate emise după data de 3 august sau în baza actualei cărţi de identitate aflată în termen de valabilitate.

Acest termen de valabilitate, acest termen de tranziţie urmează să se încheie la data de 2031, adică peste 11 ani şi jumătate din acest moment, aproximativ”, a subliniat Giulescu.

Oficialul MAI a precizat că de la data introducerii cărţii electronice de identitate, vârsta obligatorie de eliberare a actului de identitate va coborî la 12 ani, iar vârsta de la care părinţii, opţional, pot solicita o carte electronică de identitate pentru copii va fi ‘0 ani, de la data naşterii”.

El a explicat, în ceea ce priveşte cardul de sănătate, care ar urma să fi inclus în cartea electronică de identitate, că actualul card de sănătate este „un card cu un cip electronic în care este înscris un certificat de autentificare”.

„În acel cip se găseşte doar un certificat de autentificare. Având în vedere că această funcţie va fi preluată de cartea electronică de identitate, emiterea de către stat a acelui card de sănătate nu mai este necesară, întrucât generează şi un anumit nivel de costuri.

În ceea ce priveşte cartea simplă, ea nu va putea să înlocuiască cardul de sănătate, întrucât nu va fi dotată cu acel cip în care să înscriem un certificat electronic de autentificare”, a adăugat comisar-şef Giulescu, şeful Direcţiei de Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: USR PLUS ar fi bătut palma cu PSD pentru funcțiile de viceprimar la Alba Iulia. Întâlnire la ceas de seară

Publicat

Alianța USR PLUS ar fi bătut palma cu PSD, pentru funcțiile de viceprimar al municipiului Alba Iulia.

Surse politice au declarat pentru Alba24 că întâlnirea dintre negociatorii acestor formațiuni ar fi avut loc vineari seară, la sediul firmei familiei lui Gabriel Pleșa.

Bogdan Medrea (PSD) și Emil Popescu (USR) se pare că vor fi cei doi viceprimari, cu mențiunea că mai există încă discuții legate de Emil Popescu, în interiorul Alianței. 

”Întâlnirea a avut loc la sediul firmei private aparținând familiei Plesa, USR și PSD au bătut palma pentru noua formula a primăriei.

Gabriel Pleșa va fi secondat de Antoniu Emil Popescu din partea USR și de Bogdan Medrea, din partea PSD. La discuțiile de la sediul firmei VIVA, aparținând familiei Pleșa, au fost prezenți europarlamentarul Negrescu, Bogdan Medrea și Luțu Crișan. Pleșa a fost secondat de avocatul Popescu” au declarat surse politice, pentru Alba24.

Negocierile s-au purtat și în interiorul Alianței: USR l-ar fi dorit ca viceprimar pe Emil Popescu, iar PLUS pe Sergu Vârtei.

Liberalii au încercat să negocieze pentru Marius Filimon și Gabriel Lupea.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Top incidența COVID în județul ALBA pe localități. LISTA actualizată la 24 octombrie

Publicat

Direcția de Sănătate Publică Alba a prezentat, sâmbătă, 24 octombrie, situația actualizată a incidenței cazurilor de COVID-19 în județ, pentru perioada 10-23 octombrie. Este situația cazurilor noi în intervalul ultimelor 14 zile, raportate la mia de locuitori.

La nivelul județului Alba, incidența cazurilor noi de COVID-19 în ultimele 14 zile este de 3,67 (anterior 3.54), potrivit DSP.

În perioada 10-23 octombrie 2020, la nivelul județului Alba s-au înregistrat 1392 de infectări noi cu coronavirus (anterior 1.344).

Cele mai multe cazuri sunt în mediul urban – 1162 (incidența 5,09), față de rural –  230 de cazuri (incidența 1,52).

Cea mai mare incidență a cazurilor noi este la Ocna Mureș – 8,60 (anterior 8.31).

La Alba Iulia incidența cazurilor COVID este de 5,31 (anterior 4.88).

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Tezele ar putea dispărea, iar olimpiadele ar putea avea loc online. Schimbări anunțate de ministrul educației în acest an școlar

Publicat

Ministerul Educației va modifica programa școlară, “pentru învățarea în sistem online” și face o analiză pentru ca olimpiadele din anul școlar 2020-2021 să se facă online. 

În cadrul Ministerului Educației sa face o analiză cu privire la olimpiade. Sunt colegi profesori care consideră că este necesar să realizăm și activitățile acestea în sistem online, dacă nu putem să le organizăm ca până acum, însă sunt și colegi care spun că ar trebui să le anulăm. E o discuție în cadrul MEC pe această temă a declarat ministrul educației, Monica Anisie la PRO TV.

„Vom lua măsurile care se impun în funcție de situația creată, etapă cu etapă. Dacă va fi necesar, vom lua măsuri. Exact cum am făcut și în primăvară, când am luat decizia de a elimina tezele pentru că nu exista posibilitatea de a susține aceste examene”, a explicat Monica Anisie

Ministrul Educației anunță un ordin care prevede normele de desfăşurare a orelor online. Printre măsuri se numără reducerea drastică a materiei, renunţarea la anumite capitole de la diferite materii, adaptarea programei pentru predarea digitală, scurtarea orarului pentru elevi astfel încât să nu mai petreacă multe ore în faţa calculatorului, dar şi predarea multidisciplinară.

În ceea ce privește olimpiadele, „în cadrul Ministerului Educației sa face o analiză. Sunt colegi profesori care consideră că este necesar să realizăm și activitățile acestea în sistem online, dacă nu putem să le organizăm ca până acum, însă sunt și colegi care spun că ar trebui să le anulăm. E o discuție în cadrul MEC pe această temă”, a precizat Anisie.

”În curând vom ieși să spunem cum anume se va desfășura activitatea de predare-învățare și evaluare în sistem online. Asta înseamnă, de fapt, adaptarea programei. Există această posibilitate și am experimentat în primăvară această adaptare a programei pentru examenele naționale, când am modificat programa pentru examen.”

”Trebuie să luăm lucrurile etapă cu etapă și să vedem ce se întâmplă. Ne adaptăm și încercăm să facem lucrurile în așa fel încât să avem succesul din vară, când am putut să susținem examenele din vară. Nu am organizat numai o singură etapă, cum era până acum, ci am avut câte 2 etape pentru fiecare examen pentru a da șanse egale fiecărui copil” a mai declarat Ministrul Educației.

surse: PROTV

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate