Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Al doilea accident grav pe DN1, la ieșire din Decea. Două mașini s-au izbit frontal


Publicat

Încă un accident rutier a avut loc marți, la interval de aproximativ trei ore, pe DN 1, la ieșire din Decea spre Cluj. Este vorba despre o coliziune puternică între două mașini. Potrivit ISU Alba, din primele informaţii, erau trei persoane rănite, una dintre ele încarcerată, dar conștientă. 

UPDATE 1: În jurul orei 13.00, traficul a fost reluat pe ambele sensuri, potrivit IPJ Alba.

UPDATE 2: Potrivit IPJ Alba, din primele cercetări, un șofer în vârstă de 52 de ani din Ocna Mureș, în timp ce conducea un autoturism dinspre Cluj spre Alba Iulia, nu a adaptat viteza la condițiile de drum, într-o curbă, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 44 de ani, din Bihor. În urma accidentului, bărbatul din Bihor și o femeie, pasageră în autoturismul înmatriculat în Alba, au suferit leziuni ușoare și au fost transportați la spitalul din Aiud.

Ambi conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Potrivit IPJ Alba, în jurul orei 12.20, traficul era oprit pe DN 1, km 420, la ieșire din Decea spre Cluj, din cauza unui accident în care au fost implicate două autoturisme, două persoane fiind rănite.

ISU Alba a anunțat că la accidentul respectiv a intervenit detașamentul Aiud, cu o autospecială, și un echipaj SMURD. Potrivit datelor acestora, în accident erau trei persoane cu leziuni.

Vezi și FOTO: Accident pe DN1, la Decea. O tânără de 25 de ani rănită grav după o depășire ratată. Trafic îngreunat

Revenim cu amănunte.

(P) Tractări auto LIR. Asistență Rutiera Non-stop 0754634249Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Colea

    marți, 02.01.2018 at 14:17

    Super sait

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

DSU: Precizări importante pentru românii care se întorc din străinătate. Excepții de la carantină pentru persoanele nevaccinate

Publicat

Mulți români se întorc în aceste zile din concedii petrecute în țări care au intrat pe lista roșie sau galbenă a statelor cu risc epidemiologi ridicat. Grecia una dintre destinațiile preferate de români a intrat în lista roșie, iar românii nevaccinați care trebuie să se întoarcă de acolo s-au trezit peste noapte că regulile de intrare în țară s-au schimbat.

Departamentul pentru Situații de Urgență a publicat un set de precizări importante pentru românii care se întorc din străinătate în țară trebuie să știe că statul român are următoarele reguli pentru ei în perioada următoare.

DSU- precizări pentru românii care se întorc din străinătate

„1. Regulile privind stabilirea măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din țările/teritoriile de risc epidemiologic ridicat fac obiectul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021, cu modificările și completările ulterioare, care prevede, în detaliu, categoriile de persoane cărora urmează să le fie aplicată măsura carantinei precum și a categoriile de persoane care sunt exceptate de la măsurile menționate anterior, toate acestea, în funcție de nivelul de clasificare a ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic din care sosesc.

Vezi Lista actualizată a țărilor / zonelor cu risc epidemiologic ridicat valabilă din 1 august

2. Așadar, prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) conduce la:

– exceptarea totală de la carantină a persoanelor care sosesc din zonele Galbene de risc epidemiologic conform prevederilor art. 4 lit. b din  Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare;

– exceptarea totală de la carantină a copiilor cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani care sosesc din zonele Galbene sau Roșii de risc epidemiologic conform prevederilor art. 4 lit. e) și art. 5 lit. e) din  Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare;

– exceptarea parțială a persoanelor care rămân pe teritoriul național, pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și care sosesc din zonele Roșii de risc epidemiologic conform prevederilor art. 5 lit. c din  Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare.

– exceptarea parțială a cetățenilor străini și apatrizilor, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc în România din țările terțe (altele decât statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană) și rămân pe teritoriul național, pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) conform prevederilor art. 3, alin. (2) lit. b din  Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare.

În concluzie, întrucât solicitarea inițială a avut ca obiect transmiterea unor propuneri de a lua în considerare introducerea testării rapide, ca metodă alternativă pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute în prezent prin HCNSU 43/2021, respectiv propunerea de a modifica limita de vârsta până la care minorii sunt exceptați de la obligativitatea prezentării unui teste negativ RT-PCR pentru exceptarea de la măsura carantinei DSU s-a rezumat la transmiterea unui răspuns care să conțină informații, la nivel general, cu privire la exceptările de care beneficiază persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, fără a se circumstanția pentru fiecare situație în parte” au precizat reprezentanții DSU.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Postul Sfintei Marii începe din 1 august

Publicat

Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului este în acest an în data de 31 iulie. Se lasă sec în seara zilei de 31 iulie, iar când această dată cade miercurea sau vinerea (așa cum se întâmplă anul acesta), se lasă sec cu o zi mai înainte.

De asemenea, postul se prelungește și în ziua sărbătorii înseși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin. 

Biserica a rânduit începutul unei noi etape de pregătire duhovnicească printr-un post așezat spre cinstirea Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria.

Momentul adormirii Fecioarei Maria nu este consemnat în Sfânta Scriptură, dar mărturia lăsată de Dionisie Areopagitul lămurește faptul că Fecioarei Maria i-a fost descoperit momentul morții – adormirii sale, iar Apostolii care erau în diferite țări spre a împlini misiunea de propovăduire au fost aduși pe nori la sicriul Maicii și, desigur, au săvârșit rugăciuni și cântări până în momentul îngropării ei în satul Ghetsimani.

Astfel, pe lângă faptul că Biserica a stabilit data prăznuirii Adormirii Maicii Domnului la 15 august, a mai hotărât ca acest eveniment din viața religioasă să fie precedat de post.

Încă din primele secole, postul acesta nu se ținea peste tot în același timp și în același fel. Creștinii din Antiohia posteau doar o singură zi, la praznicul Schimbării la Față a Domnului. În partea Constantinopolului se postea doar patru zile; doar creștinii din Ierusalim posteau opt zile. Această situație a făcut ca Biserica să ia atitudine asupra stabilității acestui post.

Astfel, în anul 1166, la Constantinopol a avut loc întrunirea unui sinod prezidat de patriarhul locului respectiv, Luca Chrisoberg, unde s-a hotărât: ‘Postul acesta să înceapă în ziua de 1 august și să se termine în dimineața zilei de 15 august, când începem sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului’.

Postul Adormirii Maicii Domnului este rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.

sursa: basilica.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Bani pentru elevii de nota 10 la Bacalaureat și Capacitate. Ce sume propune Ministerul Educației

Publicat

Premii pentru elevii de 10 la Capacitate și Bacalaureat

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) prin care va aproba stimulente financiare de 1.000 de lei pentru elevii care au luat 10 la Evaluarea Națională și de 3.000 de lei pentru cei care au luat 10 la Bacalaureat anul acesta, potrivit Edupedu.ro.

„Prezentul proiect de act normativ urmăreşte crearea cadrului normativ al stimulării performanței școlare înalte din învățământul preuniversitar, răspunzând cerințelor actuale determinate de schimbările produse în legislația și practica națională și internațională.

În anul 2021, un număr de 163 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat (146 la examenul național bacalaureat și 17 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2021, iar 132 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională.

Citește și: Cine sunt cei cinci elevi din Alba care au luat ZECE la Evaluarea Națională. Povești din spatele unei performanțe de excepție

Ținând cont că este vorba de tineri absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să continue să obțină performanțe în învățământul liceal, respectiv în învățământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional și personal.

Vezi și: REZULTATE BACALAUREAT 2021 în ALBA: CINCI medii de 10 la examen, la trei licee. Rata de promovare, 72,71%, mai mare față de 2020

În contextul menționat anterior, apreciem că performanța lor este excepțională și merită evidențiată, stimulată și celebrată.

Acest lucru constituie un semn de apreciere pentru rezultatele lor și o invitație către întreaga populație școlară la un învățământ de performanță înaltă”, se arată în nota de fundamentare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lista drumurilor din județul Alba, pe care vor fi amplasate radare ale Poliției Rutiere în acest weekend

Publicat

Reprezentanții IPJ Alba au transmis lista drumurilor pe care vor fi amplasate radare ale Poliției Rutiere pentru supravegherea traficului. 

Amplasarea radarelor în perioada 30.07 – 02.08.2021

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate