Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: ”Alba coase ie”. Un nou atelier la Centrul de Resurse Academia Doamnelor din Alba Iulia. Cum poţi învăţa să creezi costume populare


Publicat

alba coase ieLa Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a fost deschis oficial, joi, Atelierul ”Alba coase ie!”. Invitaţii la acest eveniment au vorbit despre munca lor pentru a readuce în actualitate ia românească, într-o formă cât mai autentică.

Mariana Mereu, membru fondator al Asociației Vatra din Geoagiu de Sus, a povestit despre eforturile asociației de a învia tradițiile locale, inclusiv cele legate de realizarea iilor și cămășilor populare, de la plantarea cânepii și țeserea pânzei, până la coaserea și decorarea obiectelor de îmbrăcăminte. Cel mai greu le-a fost oamenilor să obțină autorizațiile necesare pentru a putea planta cânepa, demers care a însemnat multe drumuri la instituții, prin țară. Au reușit, așa că anul trecut au organizat Ziua Cânepii, cea în care au făcut un eveniment local din spălatul cânepii. A fost un succes, televiziuni din România, Turcia și California venind să filmeze reconstituirea acestui eveniment. De altfel, un film despre felul în care era prelucrată tradițional cânepa va fi realizat cu implicarea asociației.

Special pentru lansarea Atelierul de cusut ie, membrii Asociației Vatra au adus la Alba Iulia o colecție de ii și cusături vechi, pentru a fi sursă de inspirație pentru femeile care încearcă să deprindă această artă.

16996159_1467201186637380_6989797050949686447_nMaria Anca din Livezile, meșter popular specializat în coaserea iilor, a vorbit despre felul în care și-a descoperit pasiunea pentru coaserea iilor, dar și despre cum a învățat, pe parcurs, să realizeze replici ale iilor vechi, atât ca model cât și ca tehnică de realizare.

Olivia Bărbuță, etnograf, a vorbit despre ie, sub cele mai diferite aspecte: vechime, tehnici de realizare, rolul social al acesteia etc. Ea a desființat mitul că ia din zona Alba Iulia ar fi tradițional decorată doar cu modele de culoare neagră, precizând că înainte de primul război mondial și iile din această zonă erau mult mai viu colorate. Doamna Olivia Bărbuță a răspuns cu drag tuturor întrebărilor care i-au fost puse, fiind apreciată unanim ca ”o adevărată comoară vie”.

Cu acest prilej, Norica Hașa a recitat poezii creație proprie, iar Maria Juncan, membră a Asociației Vatra, a susţinut un moment muzical.

Coordonatoarea Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, Ana Cosma, a lansat cu această ocazie și un proiect prin care va fi realizată o colecție de fotografii vechi cu părinți, bunici și străbunici îmbrăcați în costume populare.

16864319_1467200206637478_5346163997440420795_n”Astăzi am dat startul unui proiect de suflet, ”Alba coase ie”, proiect care îmi doresc să devină declarația noastră de dragoste față de mame, bunici, străbunici, fără de care astăzi nu am fi fost aici. Urmează să formăm grupul de femei dornice să își meșterească propria ie și apoi să parcurgem modulele necesare însușirii canoanelor ce stau la baza cusutului cămășii autentice românești din județul Alba. De asemenea, ne gândim la o expoziție de ii cusute de noi, replici ale unor cămăși mai vechi de 100 de ani, cu ocazia Zilei universale a iei din 2018, anul marelui Centenar al Unirii. Între timp, lansăm o nouă provocare: dorim să strângem o colecție mare de copii ale fotografiilor în care cei dragi nouă sunt îmbrăcați în costume populare din județul Alba. În acest sens, așteptăm fotografiile pe adresa de mail academiadoamneloralba@gmail.com, cu rugămintea de a se preciza localitatea și anul în care a fost realizată fotografia”, a transmis Ana Cosma.

Atelierul de cusut ie de la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia va avea întâlniri bilunare sau lunare, în funcție de disponibilitatea mentorilor, și va fi structurat pe module. Primul se va referi la alegerea materialului și croirea iei. Persoanele care doresc să se înscrie la acest atelier sunt rugate să transmită un email cu datele de contact la adresa academiadoamneloralba@gmail.com, în care să precizeze și începând cu ce oră ar putea participa.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Generația Z: Tineri informați și amabili, care preferă părinții în locul influencerilor. Studiu

Publicat

Noua generație Zeta sau „Digitalii” adică actualii adolescenți și post-adolescenți, născuți între 1995 și 2010, sunt amabili și informaţi, capabili să stabilească relații empatice prin intermediul internetului și pe rețelele sociale, fără a avea nevoie de influenceri (în care au încredere doar în procent de 17%). 

Prima generație „conectată permanent la Internet”, care o urmează pe cea a Milenialilor, și o precede pe cea Alpha, a crescut cu dispozitive tactile.

Continuă să fie dependenţi de mamă și de tată, atunci când au nevoie, primesc informații despre probleme economice folosind canale diversificate atât online, cât și offline, însă, în final, prevalează influența care provine din cercul familial.

Pentru Generația Z, liderii de opinie pentru informații sunt experții în sector și prietenii, citați ca fiind foarte relevanți, respectiv de 34% și 33% dintre intervievați, iar pe locul trei, pentru cei sub 20 de ani, sunt părinții, cu un procent de 25%, în timp ce pentru tinerii de 20-25 de ani predomină ca sursă jurnaliștii, în procent de 20%, alături de sportivi, pentru adolscenţii de sex masculin, scrie rador.ro.

Influencerii, de la care apreciază în principal capacitatea acestora de a filtra și traduce fluxurile de informații (lucrează ca brokerii) sunt considerați puncte de referință de doar 17% din eșantionul interievat. 57% din eșantion consideră că activitatea de influencer este o profesie reală și 30% ar dori să întreprindă în viitor această carieră.

Este foarte posibil ca datorită faptului că simt mai puternic decât generația alfa anterioară legătura cu membrii familiei, caracteristicile pe care tinerii generaţiei Z le caută în liderii de opinie să fie bunătatea și empatia, aşa cum reiese din studiul „Am încredere în tine”, realizat de Tips Ricerche, o agenție specializată în cercetarea pieței.

În ceea ce privește sfera economică, adolescenţii intervievați par să prefere metodele de interacțiune directă, față în față, motiv pentru care tinerii din generaţia Z apelează la persoane de încredere, cum ar fi membrii ai familiei și cunoscuți. Jurnaliștii, împreună cu experții din industrie (consultanţi, de exemplu), sunt şi ei consideraţi o sursă de încredere.

surse: stiripesurse.ro, rador.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mai este recomandată dezinfectarea cumpărăturilor? Opinia unor experți americani despre pericolul suprafețelor contaminate

Publicat

Studiile continuă să arate că noul coronavirus poate fi detectat pe obiecte și după zile sau săptămâni, însă printre oamenii de știință s-a răspândit consensul că virusul este rareori transmis prin contact cu suprafețe contaminate.

În opinia acestora, ar fi de preferat abandonarea unor măsuri extreme ca punerea în „carantină” a scrisorilor sau dezinfectarea produselor de băcănie, scrie hotnews.ro.

„Din câte știu, în viața reală oameni de știință ca mine – epidemiolog și medic – și virusologi nu-și bat capul cu asemenea lucruri”, afirmă David Morens, consilier senior al directorului Anthony S. Fauci de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Aceasta corespunde cu pagina web de la Center for Disease Control and Prevention (CDC), unde pe pagina „Cum se răspândește Covid-19” actualizată scrie că „nu se consideră că atingerea suprafețelor este calea obișnuită” de transmitere a coronavirusului.

Astfel de studii „tind de fapt să spună că în condiții experimentale, care nu sunt ca în lumea reală, virusul poate persista și poate fi detectat”, afirmă el.

Dar adaugă că aceasta nu înseamnă că oricine poate fi infectat. „Volumul de virusuri care persistă s-ar putea să nu fie cel care vă poate afecta într-un context real”. În lumea reală, curenții de aer, lumina Soarelui și căldura acționează toate cu rapiditate pentru incapacitarea virusului.

„Comportamentul este cel care trebuie să te asigure că nimic dimprejur, inclusiv propriile mâini, nu ajunge la gură, nas sau ochi”. Acest comportament include să nu-ți atingi nimic de deasupra gâtului, să porți mască (ceea ce te ajută să-ți amintești să nu-ți atingi fața), distanțare socială și mâini cât de curate posibil. În aceste condiții poți chiar să mergi la un restaurant și să atingi obiecte acolo – scaunul, meniul – fără să le cureți în prealabil și „dacă ultimul lucru pe care-l atingi este săpunul sau dezinfectantul … ești ok”, spune Morens.

Stefan Baral, profesor asociat în departamentul de epidemiologie de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, spune că e o mare diferență între o singură particulă virală capabilă să supraviețuiască pe o anumită suprafață și potențialul virusului de a intra într-o membrană de mucus, a o traversa și a infecta pe cineva.

Angela Rasmussen, virusoloagă la Center for Infection and Immunity de la Columbia Universityʼs Mailman School of Public Health, spune că epidemiologii pot avea dificultăți în aflarea de dovezi din lumea reală ale transmiterii virusului de pe obiecte contaminate.

„Nu cred că este necesar și înțelept să curățăm produsele de băcănie”, nu este nevoie de antibacteriene pentru curățarea căminului, spune aceasta. Săpunul și apa, alcoolul și înălbitorul, pe de altă parte, au spectru larg de acțiune, spune Rasmussen, omorând multe bacterii ca și virusuri.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

ȘTIREA TA: O familie din Apuseni are nevoie de ajutorul comunității. Casa le-a fost distrusă într-un incendiu

Publicat

Un mesaj de ajutorare a unei familii care a rămas fără locuință a fost transmis de către un cititor Alba24. Este vorba despre incendiul de luni dimineața din satul Huzărești din comuna Gârda de Sus, în urma căruia o casă a fost distrusă de flăcări.

Apelul transmis pe rețeaua de socializare îndeamnă la ajutor pentru proprietari care și-au pierdut bunurile în incendiu.

”În cursul zilei de azi a avut loc un incendiu în comuna Gârda, în sat Huzărești, la o familie a ars casa cu tot ce a muncit o viață, rămânând doar cu hainele pe ei. Vă rog, ajutați acești oameni necăjiți”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor.

Vezi și UPDATE FOTO: INCENDIU într-un sat din Gârda de Sus. Casă cuprinsă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Nu au fost persoane rănite.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Eseu trimis online profesorului. Variantă luată în calcul pentru teza la Română, în școlile aflate în scenariul roșu

Publicat

Secretarul de stat Luminița Barcari din cadrul Ministerului Educației spune că, în scenariul roșu, tezele ar putea fi date, la Română, sub forma unui eseu.

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu”, a anunțat în această dimineață secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar.

În scenariul roșu, elevii ar putea susține ca teză un eseu pe care să îl trimită online, în timp ce în scenariul galben elevii ar putea susține tezele pe rând, atunci când revin la școală, a declarat Luminița Barcari, potrivit edupedu.ro.

În prezent, în cadrul Ministerul Educației sunt în analiză mai multe variante, printre care aceea ca în “scenariul galben să susțină aceste lucrări atunci când vin elevii la clasă, profesorul având grijă ca elevii să aibă același tip de item. Iar în scenariul roșu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, – în funcție de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcție de tipul de itemi la care se pretează fiecare disciplină. La Limba și literatura română, de exemplu, colegii mei au propus chiar un eseu.

Dar este doar o variantă de lucru și după ce ne vom consulta cu partenerii noștri sociali – sindicatele, parintii, elevii – vom lua o decizie. Deci în scenariul roșu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului”, a declarat Barcari.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate