Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Alba Culinaria”. Preparate tradiţionale din România, Macedonia, Turcia şi Polonia gătite de elevi de la Colegiul Economic, Apulum şi de studenţi Erasmus

Publicat


Luni, la sala de protocol a Centrului de Conferințe “Gaudeamus” de la Schit a avut loc cea de-a IV-a ediţie „Alba Culinaria”. Elevi de la Colegiul Tehnic „Apulum”, de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” şi studenţi Erasmus în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au făcut schimb de experienţă culinar. Preparate trediţionale româneşti, precum sărmăluţe cu mămăliguţă, iahnie de fasole cu cârnăciori şi slănină, plăcintă cu brânză, cozonac cu nucă, dar şi mânăcăruri specifice din Turcia, Polonia, Macedonia au făcut deliciul celor prezenţi. Echipele a gustat fiecare în parte din preparatele tradiţionale expuse la „Alba Culinaria”.

Elevii de Colegiul Economic au pregătit pentru studenţii de la Erasmus prezenţi, care sunt din Egipt, Iordania, Palestina, Polonia, Siria, Turci,a iahnie de fasole cu cârnaţi şi slăninuţă, sărmăluţe cu mămăliguţă, tochitură de vită cu cabanos şi mămăliguţă, brânză şi ochiuri, ciulama de pui cu mămăliguţă. Cei care au gătit au fost chiar elevii de clasa a X-a prezenţi la eveniment, sub îndrumarea profesorului instructor, Elena Onea.

Elevii de la Colegiul Tehnic „Apulum” au adus la târg tradiţionala plăcintă cu brânză sărată făcută la cuptor şi cozonacul cu nucă la care a fost adăugat şi laptele.

Dintre studenţii Erasmus din cadrul universităţii albaiuliene, au participat la „Alba Culinaria” cei din Macedonia, cu ardei umpluţi cu carne, orez şi legume, salată de legume cu brânză, iar tinerii din Polonia au adus ca preparat principal Bigos, un preparat care se mănâncă de cele mai multe ori de sărăbători şi are în compoziţie varză, ciuperci şi carne. Studenţii din Turcia au venit la „Alba Culinaria” cu supă turcească specifică, Lentil Soup, făcută cu linte şi cartofi. Pe lângă acest preparat, o altă specialitate tradiţională care a putut fi gustată a fost o supă care se serveşte rece şi numai în timpul verii în Turcia, făcută din iaurt şi castraveţi. Studenţii din Turcia au mai adus orez picant şi salată orientală cu legume.

Fiecare dintre elevii şi studenţii prezenţi au făcut un schimb de preparate culinare şi au gustat din toate specialităţile gătite de ei.

„Alba Culinaria” îşi propune promovarea tradițiilor culinare specifice țărilor din care provin studenții internaționali ai universității albaiuliene, respectiv ale României prin prezentarea pentru degustare a unor specialități culinare definitorii.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: AL DOILEA caz CONFIRMAT de coronavirus, în Alba. Persoana infectată este internată la spitalul din Alba Iulia

Publicat

Un nou caz confirmat de coronavirus în județul Alba. Este vorba despre o persoană internată și izolată la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. Informația a fost confirmată pentru Alba24.ro, de managerului instituției sanitare, Diana Mîrza. Mai mulți angajați ai spitalului, 27 de persoane, dintre care trei medici și restul personal medical,  care au […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Prețurile la energie, gaze, apă și carburanți, plafonate prin Ordonanța militară nr. 4. Vela: Vor putea doar să scadă

Publicat

scumpiri

Prețurile la gaze, apă, salubritate, carburanți, energie termică și electrică nu vor mai putea fi majorate, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței Militare nr. 4, pe perioada stării de urgență, a anunțat, duminică seara, ministrul MAI, Marcel Vela. Potrivit acestuia, prețurile vor putea doar să scadă, în funcție de cerere sau ofertă. Ordonanța […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Persoanele peste 65 de ani vor putea ieși din locuințe și în alte intervale orare. Ce prevede Ordonanța nr. 4

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat duminică seara că, prin Ordonanța nr. 4, persoanele peste 65 de ani vor putea părăsi locuințele și în afara intervalului orar 11.00-13.00, în anumite condiții. ”Am clarificat cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani un interval orar în care își pot rezolva probleme de natură medicală: […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: 1.815 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în România. Arafat: Refuzul de internare cade sub incidență penală

Publicat

arafat raed

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat duminică seara situația oficială a cazurilor de îmbolnăviri, dar și măsuri noi dispuse. Potrivit acestuia, până la ora 20.00, în România au fost confirmate 1.815 cazuri, au fost declarați vindecați 206 și au fost înregistrate 43 decese. Citește și 43 DECESE din cauza coronavirus în România. Cel mai […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate