Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Alba Culinaria”. Preparate tradiţionale din România, Macedonia, Turcia şi Polonia gătite de elevi de la Colegiul Economic, Apulum şi de studenţi Erasmus

Publicat

Luni, la sala de protocol a Centrului de Conferințe “Gaudeamus” de la Schit a avut loc cea de-a IV-a ediţie „Alba Culinaria”. Elevi de la Colegiul Tehnic „Apulum”, de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” şi studenţi Erasmus în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au făcut schimb de experienţă culinar. Preparate trediţionale româneşti, precum sărmăluţe cu mămăliguţă, iahnie de fasole cu cârnăciori şi slănină, plăcintă cu brânză, cozonac cu nucă, dar şi mânăcăruri specifice din Turcia, Polonia, Macedonia au făcut deliciul celor prezenţi. Echipele a gustat fiecare în parte din preparatele tradiţionale expuse la „Alba Culinaria”.

Elevii de Colegiul Economic au pregătit pentru studenţii de la Erasmus prezenţi, care sunt din Egipt, Iordania, Palestina, Polonia, Siria, Turci,a iahnie de fasole cu cârnaţi şi slăninuţă, sărmăluţe cu mămăliguţă, tochitură de vită cu cabanos şi mămăliguţă, brânză şi ochiuri, ciulama de pui cu mămăliguţă. Cei care au gătit au fost chiar elevii de clasa a X-a prezenţi la eveniment, sub îndrumarea profesorului instructor, Elena Onea.

Elevii de la Colegiul Tehnic „Apulum” au adus la târg tradiţionala plăcintă cu brânză sărată făcută la cuptor şi cozonacul cu nucă la care a fost adăugat şi laptele.

Dintre studenţii Erasmus din cadrul universităţii albaiuliene, au participat la „Alba Culinaria” cei din Macedonia, cu ardei umpluţi cu carne, orez şi legume, salată de legume cu brânză, iar tinerii din Polonia au adus ca preparat principal Bigos, un preparat care se mănâncă de cele mai multe ori de sărăbători şi are în compoziţie varză, ciuperci şi carne. Studenţii din Turcia au venit la „Alba Culinaria” cu supă turcească specifică, Lentil Soup, făcută cu linte şi cartofi. Pe lângă acest preparat, o altă specialitate tradiţională care a putut fi gustată a fost o supă care se serveşte rece şi numai în timpul verii în Turcia, făcută din iaurt şi castraveţi. Studenţii din Turcia au mai adus orez picant şi salată orientală cu legume.

Fiecare dintre elevii şi studenţii prezenţi au făcut un schimb de preparate culinare şi au gustat din toate specialităţile gătite de ei.

„Alba Culinaria” îşi propune promovarea tradițiilor culinare specifice țărilor din care provin studenții internaționali ai universității albaiuliene, respectiv ale României prin prezentarea pentru degustare a unor specialități culinare definitorii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax