Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Albaiulianul Cristian Gabriel Pop, unul din cei mai talentați tineri violonceliști din țară, a primit un instrument muzical dăruit de Hora SA Reghin


Publicat

Cristian Gabriel Pop1Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a lansat o campanie de strângere de fonduri, prin mecanismul „Produs din suflet pentru comunitate” în vedea achiziționării unui violoncel pentru albaiulianul Cristian Gabriel Pop care, la doar 11 ani, este unul dintre cei mai promițători tineri violonceliști din țară, cu talent în mai multe ramuri artistice.

Cursanții Atelierului de pictură pe sticlă din cadrul centrului au realizat mărțișoare pictate manual, care au fost apoi oferite cadou persoanelor care au dorit să doneze o sumă de bani pentru cumpărarea unui violoncel nou pentru acest copil foarte talentat.

Campania a fost anunțată public în data de 25 februarie. De 1 martie, cel mai frumos mărțișor a sosit de la conducerea S.C. Hora S.A. Reghin, care ne-a făcut o bucurie enormă, anunțându-ne că a decis să îl sponsorizeze pe Cristian Gabriel Pop cu un violoncel model avansat cu lac de ulei mărime 7/8. Instrumentul nu este unul de serie, fiind creat special de un lutier pentru persoanele cu un talent deosebit.

Precum a anunțat încă de la început, echipa Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a închis lista de donații imediat ce a primit minunata veste și a decis ca banii strânși deja să fie dați tot tânărului artist, pentru a-și putea cumpăra accesorii pentru noul violoncel, cum ar fi husă, arcuș și seturi de corzi de rezervă.

violoncel1Joi, 10 martie, Cristian Gabriel Pop a fost invitat la Reghin, pentru a primi violoncelul la care va cânta de acum încolo. El a fost primit cu mare amabilitate de către reprezentanții S.C. Hora S.A. Reghin, care l-au ajutat să cunoască particularitățile instrumentului și l-au invitat să viziteze fabrica, alături de familia sa.

„Vă mărturisesc că am primit cu deosebită bucurie vestea că ați decis să donați un violoncel pentru Cristian Gabriel Pop, un copil foarte talentat din Alba Iulia, ale cărui rezultate de excepție îl clasează, în prezent, între cei mai buni tineri violonceliști din țară. Noi credem că acest tânăr merită respectul și susținerea tuturor și apreciez sincer promptitudinea cu care ați ales să susțineți această cauză. Vă mulțumesc, în numele întregii comunități din Alba Iulia și al meu personal, pentru gestul dumneavoastră și vă asigur că noi vă considerăm deja un om de suflet al comunității noastre”, este mesajul transmis de primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava, directorului general al S.C. Hora S.A. Reghin – ing. Nicolae Bâzgan.

Cristian Gabriel Pop2Despre Cristian Gabriel Pop

Cartea lui de vizită este deja impresionantă, iar cariera sa este abia la început.

Născut în 5 noiembrie 2004, în Alba Iulia, Cristian Gabriel Pop este, în prezent, elev în clasa a V-a, la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia.

Prima legătură cu lumea artei a avut-o la 2 ani și jumătate, când a participat cu lucrări de pictură la o expoziție organizată la Galeria de artă Alba Iulia, alături de artiști plastici consacrați. S-a întâmplat în 1 iunie 2007, iar de atunci participă și obține premii la concursuri de Arte plastice și creativitate.

A început să studieze pianul și violoncelul la vârsta de 6 ani. Violoncelul, instrument care îi este foarte drag, îl studiază cu profesoara Maria Mărginean.

Încă din primul an de școală, de când avea 7 ani, a participat activ la recitaluri și ateliere muzicale, pe scena Sălii festive a Liceului de arte ”Regina Maria” Alba Iulia, organizate de: înv. Georgeta Mărginean, prof. de pian Rita Vrânceanu și prof. de violoncel Maria Mărginean.

În clasa a II-a, a obținut Diplomă de Excelență la Festivalul J.S. Bach- Cluj Napoca 2013, la violoncel. Tot în clasa a II-a, a participat cu violoncelul (Duete) la un concert umanitar ”S-a născut Mesia”, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, în 22 decembrie 2012, și la Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba, în cadrul programului cultural educațional Constelația Eminescu, 15-17 iunie 2013.

În clasa a III-a, a obținut cu violoncelul, clasa profesor Maria  Mărginean, Premiul I la Olimpiada instrumentală pentru cl. III – VIII, faza județeană, după care a ocupat tot primul loc la Olimpiada Națională de interpretare  de instrumentală, faza zonală – Timișoara, 14 – 15 martie 2014, unde a cântat și în Gala de premiere. La Faza Națională a Olimpiadei Naționale de interpretare instrumentală pentru clasele III – VIII, Giurgiu, 9 – 11 aprilie 2014, a obținut Mențiune.

Tot în clasa a III-a, a câștigat Premiul I la Concursul Internațional ”Sigismund Toduță”, 15 – 17 mai, Deva, la violoncel.

În clasa a IV-a, a obținut cu violoncelul Premiul I la Olimpiada județeană de Muzică, după care a ocupat primul loc și la Olimpiada Națională de Muzică instrumentală, clasele III – VIII, Deva, 12 – 14 martie 2015.

Tot în clasa a IV-a, și-a trecut în palmares Premiul I și Premiul de Excelență, la Concursul de Interpretare instrumentală Vioară – Corzi grave ”Timotei Popovici”, Sibiu 25 – 26 iunie 2015, unde a cântat și în Gala de premiere, la violoncel.

A mai obținut și două Diplome de apreciere, la Galele performerilor – Alba, în 2014 și 2015, din partea Consiliului Județean Alba, și o Diplomă de apreciere din partea Primăriei Alba Iulia, în iunie 2014.

În urma unei invitații lansate de Cristina Florea, tânărul violoncelist a participat la Concertul de Colinde organizat la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, în decembrie 2015. „A fost momentul în care ne-a impresionat cu talentul său și în care am aflat că nu are un violoncel al său, în ciuda rezultatelor sale, care sunt la nivelul excelenței. Noi credem că acest tânăr merită respectul și susținerea comunității locale și avem convingerea că numele lui Cristian Gabriel Pop este unul cu care Alba Iulia se va mândri”, au transmis reprezentanții Centrului de Resurse – Academia Doamnelor din Alba Iulia, care au decis să îl susțină pe Cristian Gabriel Pop prin proiectul ”Produs din suflet pentru comunitate”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

O nouă licitație pentru finalizarea rețelei de canalizare din Șibot și Balomiru de Câmp. Valoarea investiției, majorată

Publicat

Primăria Șibot caută un constructor pentru continuarea și finalizarea lucrărilor la rețeaua de canalizare menajeră din localitățile Șibot și Balomiru de Câmp. În acest sens a fost lansată o nouă licitație, luni, 25 ianuarie. Față de licitația anterioară, lansată în luna septembrie 2020, valoarea totală estimată a fost majorată de la 7,6 milioane de lei la 11,7 milioane de lei, fără TVA. 

Primăria Șibot a lansat luni în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor la rețeaua de canalizare menajeră și stații de epurare din Șibot și Balomiru de Câmp.

Valoarea totală estimată este de 11.706.266,37 de lei, fără TVA. 

Reamintim faptul că în primăvara anului 2019, în urma unei proceduri inițiate în SEAP a fost atribuit contractul de lucrări către un ofertant (Aria Construct SRL din Alba Iulia). Pe parcursul derulării lucrărilor au apărut neînțelegeri în ceea ce privește execuția racordurilor aferente rețelei de canalizare, executantul refuzând execuția acestora. În aceste condiții a fost necesară rezilierea contractului și reluarea procedurii pentru restul de executat din cadrul investiției. Procentual a fost executat aproximativ 1,2% din valoarea investiției.

În baza contractului de lucrări reziliat s-au decontat lucrări în valoare de 105.994,91 de lei, fără TVA. Din valoarea decontată inițial, a fost returnată suma de 6.415,08 lei, fără TVA, rezultând valoarea plătită aferentă contractului inițial de 99.579,83 de lei, fără TVA.

În 9 septembrie 2020 a fost reluată procedura de achiziție publică, valoarea totală fiind estimată la circa 7,6 milioane de lei, fără TVA, însă nu s-a prezentat nici un ofertant fapt pentru care aceasta a fost anulată automat de către sistemul SEAP.

Citește și Rețeaua de canalizare din Șibot și Balomiru de Câmp, din nou la licitație. Constructorul inițial a refuzat execuția racordurilor

Comuna Șibot a înaintat către proiectant solicitarea de a reanaliza bugetul proiectului – devizul general în situația în care valorile estimate nu mai corespund valorilor de piață actuale (ținând cont de faptul că evaluarea proiectului datează din anii 2016 – 2017). În urma evaluării, proiectantul a transmis noul deviz al investiției care a fost aprobat prin hotărârea Consiliului Local Șibot nr. 51 / 02.12.2020.

Indicatori tehnici ai investiției

Localitatea Șibot: 

– total lungime rețea de canalizare – 11.743 ml

– total lungime conductă refulare – 2.110 ml

– număr de cămine de vizitare – 392 buc.

– subtraversări de drumuri – 3

Localitatea Balomiru de Câmp:

– total lungime rețea de canalizare – 4.581 ml

– total lungime conductă refulare – 1.260 ml

– subtraversări de drumuri – 9 (din care o subtraversare de autostradă)

– subtraversări de cale ferată – 2

– subtraversări cursuri de apă – 6

– subtraversare rețea de gaz – 1

– racorduri – 750 buc.

– cămine de vizitare – 392 buc.

– stații de pompare ape uzate – 5

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbatul din Fărău dispărut în urmă cu două săptămâni, găsit decedat la patru kilometri de locuința sa. Ce s-ar fi întâmplat

Publicat

Ioan Gatea, bărbatul de 74 de ani din comuna Fărău, dispărut de mai bine de două săptămâni, a fost găsit decedat, marți, 26 ianuarie. 

Corpul neînsuflețit al bătrânului a fost descoperit de un cioban care a sunat la 112 și a anunțat autoritățile.

Potrivit reprezentanților IPJ Alba, acesta a fost găsit la o distanță de aproximativ 4 kilometri față de locuință, căzut într-un șanț cu apă, în zona Podului Sânbenedict.

Momentan, nu sunt suspiciuni că moartea bărbatului ar fi fost violentă. Nu s-au identificat urme de violență pe trupul acestuia.

Teoria anchetatorilor este că bărbatul s-ar fi împiedicat și ar fi căzut în șantul cu apă.

VEZI ȘI: VIDEO: Bătrânul din Fărău dispărut în urmă cu o săptămână nu a fost găsit. Polițiști și voluntari participă la căutări

În zona respectivă au fost efectuate căutări, dar la acel moment apa în șant era mai mare și trupul bărbatului nu a fost observat.

Totuși, trupul acestuia va fi supus unei necropsii, iar un medic legist va stabili care a fost cauza morții.

Context

La data de 7 ianuarie 2020, în jurul orei 09,00, Poliția Orașului Ocna Mureș a fost sesizată de către un bărbat din comuna Fărău, cu privire la faptul că, în seara zilei de 6 ianuarie, socrul său, GATEA IOAN, de 74 de ani, a plecat de la locuința sa din Fărău și nu a mai revenit.

VEZI ȘI: FOTO VIDEO: Acțiune de amploare pentru găsirea unui bărbat de 74 de ani din Fărău. Poliția face apel la cetățeni

Timp de mai bine de două săptămâni polițiști, voluntari și localnici l-au căutat pe bărbat, dar fără succes.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: La Ocna Mureș vor fi construite două blocuri sociale cu câte 16 apartamente fiecare. Cum vor arăta

Publicat

În orașul Ocna Mureș vor fi construite două blocuri sociale noi, cu câte 16 apartamene fiecare, care vor asigura condiții decente de locuire persoanelor defavorizate din oraș. Valoarea totală a investiției este de peste 7,4 milioane de lei, fără TVA. 

Primăria Ocna Mureș a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru construcția a două blocuri sociale pe str. G. Barițiu și pe str. Ștefan cel Mare din oraș.

Valoarea totală estimată este de 7.484.608,59 de lei, fără TVA. 

Proiectul prevede construirea a două blocuri sociale noi, identice ca și functiune și alcătuire, care să conțina următoarele spații:

 • subsol: 24 boxe de depozitare;
 • parter: hol acces în scară, hol, scară, camera pentru cărucioare cu o suprafață utilă de 4.69 mp, un apartament cu o cameră cu suprafață utilă de 39.86 mp format din: hol, cameră de zi , bucătărie, baie, cămară și un balcon; 3 apartamente cu două camere cu suprafața utilă de 52.76 mp formate din: cameră de zi, dormitor, bucătărie, baie, cămară, hol și două balcoane;
 • etajul 1: hol, scară și 4 apartamente cu două camere cu suprafața utilă de 52.57 mp format din: hol, cameră de zi, dormitor, bucătărie, baie, debara, cămară si două balcoane;
 • etajul 2 și mansardă: idem

Clădirile propuse vor avea un regim de înălțime: S+P+2E+M. Suprafața construită a fiecărei clădiri este de 312,17 mp, iar cea desfășurată de 1.280,69 mp.

Stuctura de rezistență se va compune din:

 • fundații continue din beton simplu;
 • elevații din beton armat;
 • pereți portanți din zidărie de cărămidă de 30 cm grosime la exterior și de 20 cm grosime la interior;
 • planșee din beton armat rezemate pe ziduri prin intermediul unor centuri din beton armat.

Intrarea în pod se face prin intermediul unui chepeng aflat deasupra podestului de la mansardă. Accesul pe verticală se realizează prin intermediul unei scări din beton armat pentru fiecare scară. Acestea sunt finisate cu gresie antiderapantă. Parapetul scărilor va fi metalic format din piese verticale, simple, repetate și vopsite cu vopsea de ulei. Mana curentă a parapetului va fi din lemn.

Implementarea măsurilor de eficiență energetică în clădiri va duce la îmbunătățirea condițiilor de viață ale ocupanților, prin:

 • îmbunătățirea condițiilor de confort interior;
 • reducerea consumurilor energetice;
 • reducerea costurilor de întreținere pentru încălzire;
 • reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul și consumul de energie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zeci de persoane sancționate în Alba pentru că nu au respectat măsurile de protecție individuală. Acțiune la Alba Iulia

Publicat

Peste 2000 de persoane au fost verificate în județul Alba, ultimele 24 de ore și amendate peste 60, pentru nerespectarea normelor de protecție individuală. Alte două au fost sancționate pentru că au încălcat restricțiile de deplasare.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au continuat, în sistem integrat, acțiunile de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în scopul prevenirii răspândirii virusului Covid-19.

Potrivit IPJ Alba, în ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat, 196 de polițiști și polițiști locali, alături de jandarmi, lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 59 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 106 de mijloace de transport, din care 32 de mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.057 de persoane. De asemenea, au fost verificate 67 de  obiective de interes precum restaurante, fastfood-uri,  hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 66 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și două care nu a respectat restricțiile de deplasare.

Cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare, organizată la Alba Iulia, au fost legitimate 327 persoane, au fost verificate 100 de autovehicule și au fost aplicate 19 sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de protecție sanitară.

”Recomandăm tuturor cetățenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască și să nu se expună la riscuri. Acțiunile de control vor continua”, transmite IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate