Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | „Alege Școala!”: În patru ani, peste 30.000 de copii au învățat despre importanţa educaţiei şi a credinţei

Publicat

Marți, în Aula Mare a Facultății de Teologie din Alba Iulia, s-a desfășurat sesiunea festivă a proiectului „Alege Şcoala!”, organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia şi Fundația World Vision România. În cadrul proiectului, peste 30.000 de copii au avut ocazia să afle importanţa alegerilor pentru carieră şi viaţă. Pentru ca toate activitățile, excursiile și atelierele, care au avut loc în cei patru ani de desfășurare a proiectului, să fie o învățătură pe tineri, peste 1.200 de formatori, profesori și preoți le-au deschis „apetitul” pentru școală.  

La eveniment au fost prezenți preoți și profesori de religie înscriși în grupul țintă al proiectului „Alege Şcoala!”, alături de care au participat, ca invitați, ÎPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, Gheorghe Sandea, inspector școlar general pentru județul Alba, preot Emil Jurcan, decanul Facultății de Teologie din Alba Iulia, părinți protopopi, reprezentanți ai Fundației World Vision, reprezentanți ai partenerilor şi a ONG-urilor din zonă, reprezentanți zonali ai AM POSDRU și OIR POSDRU.

Proiectul național „Alege Școala!” a avut ca scop general reducerea abandonului școlar și a delincvenței juvenile prin dezvoltarea unor soluții alternative de tip „Şcoala de duminică”. În decursul celor patru ani, copiii au avut ocazia să își dezvolte talentul la pictură, comunicare prin jocuri interactive și s-au bucurat de excursiile la mănăstiri. Obiectivele specifice ale proiectului au mai cuprins și organizarea de sesiuni de formare pentru preoți și profesori de religie care lucrează cu copii în cadrul sesiunilor de cateheză, concursuri pe teme religioase pentru copii și tabere de creație creștină. Majoritatea copiilor din acest proiect fac parte din familii cu o situație materială precară din zonele defavorizate ale țării și care, din această cauză, au fost nevoiți să renunţă la școală ca să-și poată ajuta părinții la munca din gospodărie. „Dumnezeu ne-a lăsat puterea de a răspândi lumina celor care nu au găsit-o încă”, motiv pentru care preoții și profesorii, care le-au fost ca niște părinți de-a lungul proiectului, au încercat să le atragă interesul pentru educație și pentru credință.

Sesiunea de închidere a proiectului a prilejuit prezentarea la nivel de patriarhie, precum şi la nivel de eparhie a realizărilor din cadrul proiectului „Alege Școala!”. Totodată, pentru o mai bună cunoaștere a activităților desfășurate de Patriarhia Română, prin intermediul proiectului „Alege Școala!” participanții au vizionat un film realizat de Trinitas TV, care a ilustrat activitățile desfăşurate pe parcursul celor patru ani de proiect.

Derularea proiectului s-a realizat în două etape: 2009 – 2012, implementarea proiectului în trei zone de dezvoltare (București și Ilfov, Nord – Est, judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui şi Sud – judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman) și 2010 – 2013, extinderea proiectului la nivel național (Nord-Vest – judeţele Bihor, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Cluj şi Bistrița Năsăud; Sud-Vest – judeţele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt şi Vâlcea; Sud-Est – judeţele Brăila, Buzău, Constanța, Tulcea, Galați şi Vrancea, Vest – judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş; Centru – judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu).

Proiectul „Alege Şcoala!” este implementat de către Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română, beneficiind de finanțare nerambursabilă de la Fondul Social European, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.2 „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax