Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Alegeri tensionate la Baroul de avocaţi Alba. Olga Jidveian s-a retras din cursa pentru şefia organizaţiei. Ioan Rus este noul decan


Publicat

Baroul de avocaţi Alba are o nouă conducere. Mandatul de decan al avocatei Doina Scutea s-a terminat, iar în cursa pentru şefia instituţiei au fost alţi patru avocaţi din Alba. Este vorba despre Daniel Morar, Ioan Rus, Olga Jidveian şi Victor Bleahu, care şi-au depus dosarele pentru alegerile din 3 februarie.

La şedinţa Baroului au participat 197 de avocaţi, dintre cei 275 de membri activi. A fost cea mai mare prezenţă din ultimii ani la adunările de acest gen. O parte dintre avocaţii prezenţi în sală au confirmat că bătălia pentru funcţia de decan al Baroului s-a dat între Ioan Rus şi Daniel Morar, favoriţi între colegi pentru ocuparea acestui post.

Funcţia de decan al Baroului de Avocaţi Alba a fost câştigată de Ioan Rus.

După alegerea avocaţilor din prezidiul şedinţei, au fost prezentate platformele. Candidaţii au fost aleşi prin vot secret. Şedinţa de alegeri a fost condusă de cel mai vârstnic avocat prezent.

UPDATE: Avocata Carmencita Savu, decanul de vârstă, a preluat prezidiul şedinţei. Până la ora 17.45, singurele discuţii în contradictoriu au fost pe marginea regulamentului de vot. Deşi regulamentul iniţial interzicea a accesul candidaţilor la numărarea votului, s-a decis ca prezenţa acestora să fie până la urmă permisă.  Voturile vor fi  numărate în amfiteatrul în care are loc votul.

Au fost aleşi 15 membri ai comisiei de alegeri. Urmează votul pentru alegerea decanului, celor 10 consilieri, cenzorilor, comisiei de disciplină şi delegaţilor la congres.

UPDATE, Ora 19.00: A început procedura de vot care va mai dura aproximativ o oră. Primele rezultate vor fi aflate abia în jurul orei 22.00. Avocata Olga Jidveian şi-a retras candidatura pentru funcţia de decan al Baroului şi îl susţine pe Ioan Rus. Aceasta a motivat că e mai bine să se retragă pentru a lăsa un om cu experienţă la conducerea Baroului, dar că va rămâne un factor de echilibru în consiliu.

Comisia electorală este formată din cinci membri: Alexandra Beleiu, Iulia Giurgiu, Petru Moisa, Petru Sima şi Bogdan Tomuleţiu.

UPDATE, Ora 23.20: Noul decan al Baroului de Avocaţi Alba este Ioan Rus. Acesta a obţinut 117 voturi. Ceilalţi candidaţi, respectiv Daniel Morar şi  Victor Bleahu au obţinut 96, respectiv 9 voturi.

Tot în data de 3 februarie au fost alegerile şi componenţa Consiliului Baroului. Funcţia de prodecan al organizaţiei a fost ocupată anterior de avocatul Mircea Mireştean. La rândul ei, Olga Jidveian a ocupat acest post în perioada 2004-2008. Daniel Morar este membru în Consiliul Baroului Alba, în timp ce Ioan Rus este unul dintre avocaţii cu experienţă din Alba Iulia. Fost prefect de Alba şi senator, Rus s-a numărat printre favoriţii la funcţia de decan al Baroului Alba. Termenul final pentru depunerea dosarelor a fost 13 ianuarie.

Vă prezentăm lista celor care au candidat pentru funcţiile din cadrul Baroului de Avocaţi Alba:

Candidaţi pentru funcţia de DECAN
1. BLEAHU IOAN VICTOR
2. JIDVEIAN OLGA
3. MORAR DANIEL
4. RUS IOAN
Candidaţi pentru funcţia de CONSILIER
1. BĂCILĂ-BUESCU GEANINA
2. BACO DOINA
3. BANDOL CRISTIAN
4. BERINDEI CORNEL
5. BLEAHU VICTOR IOAN
6. BOER MARIUS ARMAND
7. BOLCA MARIA RODICA
8. BOZGA RUXANDRA
9. CĂLUGĂR ADNANA-MINODORA
10. COJAN CONSTANTIN
11. COSTINAŞ MARIUS-ADRIAN
12. CULCEA ALEXANDRA-DELIA
13. DANIEL DIANA-AUGUSTA
14. DRĂGOIU HOREA-VIRGIL
15. HÂRCEAGĂ OCTAVIAN
16. JIDVEIAN OLGA
17. JURJ LILIANA-MARIANA
18. LAZĂR IOAN
19. MANCAŞ ELENA-FIRA
20. MATEIU LILIANA
21. MOCAN ANGELICA
22. NISTEA GELU-AURELIAN
23. POPA MARIA
24. POPESCU EMIL
25. RĂU-COTUNA MĂLINA
26. RUS IOAN
27. SCUTEA DOINA
28. SIMION MARCEL
29. STROIE SIMONA
30. TOMŞIŢ DANA-VERONICA
Candidaţi pentru funcţia de CENZOR
1. GORDIŢĂ IOAN
2. NARIŢA VIRGIL
3. SAVU MIHAELA
4. STANCIU SEBASTIAN
Candidaţi pentru COMISIA DE DISCIPLINĂ
1. BACO MIHAI
2. DANIEL DIANA AUGUSTA
3. NISTEA GELU AURELIAN
4. CÂMPEAN VALENTIN
5. FENEŞER CODRUŢA
Candidaţi pentru DELEGAŢI LA CONGRES
1. BOER MARIUS ARMAND
2. HÂRCEAGĂ OCTAVIAN
3. JIDVEIAN OLGA
4. MORAR DANIEL
5. SCUTEA DOINA

Şedinţa se desfăşoară la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Amfiteatrul A9, începând cu ora 14.00.

Foto: Cătălin CrăciunDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comentarii

 1. fanel

  vineri, 03.02.2012 at 20:36

  Doamne ajuta-l pe domnul RUS , UN OM DE ONESTITATE RARA , un avocat deosebit si de un bun simt mai rar unui avocat . MERITAAAA ACEASTA FUNCTIE.

 2. boris

  sâmbătă, 04.02.2012 at 06:48

  Da onest………..si-a luat stagiari numai copii sau soti de JUDECATORI SAU PROCURORI,niciun gand……….
  In locul lui Morar care [****] si si-a si angajat actuala nevasta ca secretata la CAAV , speram ca RUs sa n-o angajeze pe Gela ca secretara si la Barou ,e suficient la el la cabinet.
  In rest poate reuseste sa razbata printre toate neamurile ,pilele,vecinele lui Scutea angajate la Barou.

 3. dobra olar

  duminică, 05.02.2012 at 14:08

  Dupa ce si-a supus o mare parte din judecatorii de la Tribunalul Alba prin ****** si amenintari, acuma Rus isi supune si avocatii, care se opuneau Gelei si proceselor de la clientii pedelisti racolate de d-neei. Ma intreb ce coloana si ce independenta au acesti avocati daca pana si in fata Doinei Scutea isi plecau ochii, asa cum se plang?! Carne de tun pentru ***** Rus. Si-i va supune pe toti, in genunchi vor fi si procesele cele mai predictibile vor fi solutionate mai pe dos decat a solutionat cel mai nedrept tribunal din tara.
  Tinta lui Rus este sa isi subjuge si Curtea de Apel. Sa bage frica-n toti. Le are cu bagatu fricii. A gatat cu judecatorii si acuma, ca solutiile sa ii fie lui predictibile, isi supune si avocatii. Slabe scule-ati fost daca v-ati lasat amagiti de Rus.

 4. pedeleul jubileaza ca rus candideaza

  duminică, 05.02.2012 at 14:37

  Merita sa initiezi o miscare de genul Pietii Universitatii si numai pentru inlaturarea lui Rus. Culmea este ca fara sa aiba abilitati, are smecherii motesti, ca se catara pe climatul Pietii Universitatii, convertindu-si-l siesi in momentul in care este clar ca este mai impotriva oamenilor ca el decat impotriva celor ca Basescu. N-am auzit strigand Jos Rus dar sunt sigura ca de n-ar avea ce sa aleaga cei din Piata l-ar rejecta pe unul ca Rus mai degraba decat pe Basescu si ar ramane fara. Rus este la fel ca Iliescu, chiar mai putin reformist decat Nastase. Va alcatui o clica de mediocritati de mai mare dragul. Le va promova si ne vom lovi de ele mult timp de acuma incolo. Cu mediocritatile a castigat, mediocritatile au constituit majoritatea celor 117 si cu mediocritati o sa fie chemat judetul Alba sa faca fata unor cerinte in care nici macar profesionismul nu este suficient. Ca manager este catastrofal. Imagine. Atata. Imagine!!! Ce sa-i spui in fata cand lui ii place numai prin dos?! Apropo de elicopter. Ce s-a intamplat cu Presecan ca a fost in fata lui Rus? Stiti? Nu? Si taceti, nu? Asa veti tacea de acuma incolo ingaimand blestemele bunicii cand veti pierde procesele cele mai banale, cand veti vedea judecatorii facandu-se mici mici mici si pe voi insiva de o lasitate si de o incompetenta de nerecunoscut. Si buda era infundata la PSD. Mergeau doamnele cu flori si tineau udul pana acasa iar barbatii, pesedisti devotati, isi stropeau bombeurile si isi pistruiau cu galben mansetele de la pantalonii de vara, ou de rata.

 5. ale

  luni, 06.02.2012 at 18:34

  invidiosilor!

 6. Ioana

  miercuri, 08.02.2012 at 18:13

  Madam…..Daniel Diana la Comisia pentru Disciplina…. *******, ******** din Alba. Nu stie sa dea factura si chitanta pentru banii primiti pentru prestatiile jalnice..E amnezica la asta….Iaca s-a pus paznic, lupul la oi….. HAhahahaha…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Nesimțire record: O femeie de 70 de ani a primit o factură de 33,5 milioane de lei la gaz, pe o singură lună

Publicat

O femeie de 70 de ani din Muntenii de Jos, județul Vaslui, a primit o factură pe luna decembrie în valoare de peste 33,5 milioane de lei la gaz. A semnalat eroarea, dar a primit o nouă factură, însă și de această dată tot greșită

Potrivit Ziarul de Vaslui, pe factură era înregistrat un consum de 146.525,153 MWH, iar singurii consumatori de gaz pe care îi are sunt aragazul și centrala folosită doar pentru încălzitul apei, pentru că femeia își încălzește locuința cu sobe cu lemne.

Factura a fost emisă de Gaz Est. ”Nu au fost probleme. Au recunoscut că este o eroare și au emis o factură, de 1.700 lei. Normal, și aceea era mult prea mare. În final, după un alt drum, a fost emisă o factură de 200 lei”, le-a spus fiul femeii, jurnaliștilor de la publicația amintita.

Nu este singura situație de acest fel. Reamintim că pste 2.200.000 de mii de facturi greșite au fost emise de Electrica Furnizare. Compania nu a aplicat, după 1 noiembrie, măsurile de plafonare a tarifelor și de compensare a facturilor. Facturile emise eronat au fost stornate.

Furnizorii de energie sunt obligați să recalculeze facturile greșite emise fară să se țină cont de plafonări și trebuie să returneze banii încasați nedrept, potrivit unei ordonanțe adoptate de Guvern.

Sursă: Ziarul de Vaslui

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Recalcularea pensiilor: Guvernul vrea să elaboreze o nouă formulă. Ministrul Muncii: reanalizăm legea salarizării și a pensiilor

Publicat

Legea salarizării şi a pensiilor va intra în analiză pentru ca toţi beneficiarii din sistemul social să ajungă la un echilibru a anunțat ministrul Muncii Marius Budăi.  Guvernul vrea să elaboreze o nouă formulă pentru recalcularea pensiilor.

Din cauză că majoritatea pensionarilor nu mai fac faţă facturilor uriașe la energie şi gaze,  Guvernul vrea să reanalizeze legea salarizării şi a pensiilor, demers care, potrivit ministrului Muncii, va dura aproximativ 120 de zile.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat, miercuri seară, la Antena 3, că legea salarizării şi a pensiilor va intra în analiză, pentru ca toţi beneficiarii din sistemul social să ajungă la un echilibru.

Vor fi majorări de pensii?

Întrebat dacă după acest orizont de timp pensionarii s-ar putea aștepta la majorări, ministrul Muncii, Marius Budăi a răspuns: „Prefer să mă păstrez la fel de serios cum am fost până acuma şi nu o să-mi permit să dau, mai ales că vorbim de cetăţeni, de oameni, de suflete, nicio speranța pe care să nu o putem noi ca Guvern să o ducem la îndeplinire.

Ceea ce am anunţat astăzi este practic ceea ce ne-am asumat prin programul de guvernare atunci când am negociat această coaliţie politică, pentru a susţine guvernul.

Am spus că ne luăm la dispoziție aceste 120 de zile în care să facem analiză să descoperim ce nu s-a făcut.

Este complicat pentru că sunt lucrători din sistemul public care sunt deja la nivelul 2022, sunt lucrători din sistemul public care trebuie să primească încă mult până a ajunge la acest nivel şi sunt lucrători care sunt aproape de nivelul din 2022.

Toate ministerele trebuie să conlucrăm şi să avem acestă situaţie clară, să vedem şi lună de lună cum merge execuția bugetară şi colectarea fondurilor şi să luăm o decizie şi guvernul să şi-o asume.

Avem deja un document oficial prin care, în zilele următoare trebuie, să creăm un comitet interministerial care asta va avea ca temă principală: identificarea problemelor din sistemul de salarizare, identificarea şi construirea efortului bugetar şi discuțiile în coaliţie pentru găsirea de soluţii.

Citește și Weekend prelungit pentru elevi și copiii de grădiniță. Urmează o nouă minivacanță

Weekendul viitor va fi unul prelungit pentru bugetari, inclusiv profesori și prin urmare și pentru elevi și copiii de grădiniță. Luni, 24 ianuarie, este zi liberă legală – Ziua Unirii Pricipatelor Române.

Potrivit Codului Muncii, în această zi profesorii și elevii nu fac cursuri. Tot în 24 ianuarie se sărbătorește și Ziua Internațională a Educației.

Citește și Guvernul a prelungit acordarea șomajului tehnic pentru angajații afectați de pandemie. Anunțul ministrului

Măsurile de protecție socială pe perioada pandemiei de COVID au fost reînnoite, a anunțat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi. Este vorba dspre acordarea șomajului tehnic de 75% din salariu.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Zilierii s-au scumpit în 2022. Cei care vor să îi angajeze vor scoate mai mulți bani din buzunar. Prețul minim pe ora de lucru

Publicat

foto: pixabay.com

Începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe ţară a ajuns la 2.550 de lei, astfel cei care vor angaja zilieri vor scoate mai mulţi bani din buzunar, conform legii privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, intrată în vigoare la 15 aprilie 2011,  reglementează remuneraţia brută primită de cei care exercită activităţi cu caracter ocazional care trebuie să fie cel puţin egală cu valoarea pe oră a salariului minim brut pe ţară.

În momentul de faţă, salariul minim brut pe ţară este de 2.300 de lei, astfel remuneraţia orară are o valoare de 13,583  lei. Salariul minim brut pe ţară va ajunge la 2.550 de lei, conform Hotărârii Guvernului nr. 1.071/2021.

Astfel, remuneraţia orară minimă pentru zilieri va creşte de la 13,583 lei pe oră la 15,239  lei pe oră.

Costul orar al zilierilor este unul brut, din care se reţine ulterior impozit în cotă de 10% şi contribuţii la pensie în cotă de 25%.

Activitatea de zilier și vechimea în muncă

Actul normativ care reglementează activitatea de zilier – Legea nr. 52/2011 – nu prevede nimic în sensul asimilării vechimii în muncă scrie avocatnet.ro

LLegea 52/2011 oferă totuși o serie de alte beneficii celor care prestează astfel de activităţi. În primul rând, cei care angajează zilieri sunt obligați să menționeze acest lucru în Registrul naţional de evidenţă a zilierilor.

Aceeaşi lege prevede că raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar, adică cel care îl plăteşte, se face prin „acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă a unui contract individual de muncă”.

Zilierii nu primesc vechime în muncă, dar cotizează pentru pensie

Chiar dacă activitatea de zilier nu se adaugă ca vechime de muncă sau stagiul de cotizare în ani la pensie, din veniturile pe care le primeşte acesta o cotă de 25%  drept contribuţia de asigurări sociale (CAS) se duce spre pensia din sistemul de stat. În plus, pe lângă CAS, zilierului i se opreşte şi 10% impozit pe venit.

Deci, din banii pe care un zilier îi va primi, dacă activitatea prestată de el este înregistrată în Registrul zilierilor, se vor opri impozitul pe venit şi contribuţia de asigurări sociale, ce îi va conferi acestuia calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.

Totuşi, activitatea de zilier nu îi conferă acestuia calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate şi nici nu îi dă posibilitatea de a primi concedii medicale pentru accidentele de muncă sau boli profesionale.

Zilierii se pot asigura opțional la sănătate

Pentru a avea acces gratuit în spitalele de stat, zilierul se poate asigura opţional la sănătate, prin depunerea Declaraţiei unice la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi plata contribuţiilor aferente, ulterior, încheiind un contract cu casa judeţeană de asigurări de sănătate de care aparţine.

Concluzionând, activitatea de zilier nu reprezintă vechime în muncă, însă o parte din veniturile primite se vor duce către pensia de stat.

În ce domenii pot lucra zilierii

Conform Clasificarii activitatilor din economia nationala, munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii:

 • a) agricultură, vânătoare şi servicii anexe – diviziunea 01;
 • b) silvicultură, cu excepţia exploatărilor forestiere – diviziunea 02;
 • c) pescuit şi acvacultură – diviziunea 03;
 • d) activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor – grupa 823;
 • e) publicitate – grupa 731;
 • f) activităţi de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activităţi-suport pentru interpretarea artistică – spectacole – clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole – clasa 9004;
 • g) creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale – clasa 0149;
 • h) activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente – diviziunea 5621;
 • i) activităţi de întreţinere peisagistică – plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini, cu excepţia facilităţii de locuit particulare – clasa 8130;
 • j) restaurante – clasa 5610;
 • k) baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor – clasa 5630;
 • l) activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor naturale – clasa 9140.
 • m) hoteluri şi alte facilităţi de cazare – diviziunea 55; facilităţi de cazare similare – clasa 5510; facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată – clasa 5520 – tabere de copii, organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, direct sau prin unităţile din subordinea acestuia;
 • n) facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată – clasa 5520 – cabane;
 • o) activităţi ale bazelor sportive – clasa 9311;
 • p) activităţi ale cluburilor sportive – clasa 9312.

Pentru veniturile realizate de zilieri, se datorează: impozit pe salarii si contribuția de asigurări sociale

 • impozit pe salarii, 10% asupra diferenței intre remunerația brută si CAS;
 • contribuția de asigurări sociale, 25% asupra remunerației brute, începând cu veniturile lunii mai 2019, conferind zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.
 • NU se datorează contribuția asiguratorie pentru munca, iar activitatea desfasurată nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate. Acesta se poate asigura opțional în sistemul public de sănătate conform art. 180 din Codul fiscal.

Zilieri: Declarare și plată

Impozitul si contribuția de asigurări sociale (CAS) datorate de zilieri se calculează și se retine de beneficiarul lucrărilor si se declară în declarația 112 la sectiunea A si sectiunea E din cadrul anexei 1.2 Asigurat.

Declararea si virarea la bugetul de stat a impozitului si CAS calculate si reținute se efectuează de către beneficiarul de lucrări pana la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.

Prin excepție, calculează si rețin impozitul și CAS aferent veniturilor fiecărei luni la data efectuării plătii acestor venituri, declara si plătesc pana la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, următorii beneficiari de lucrări:

a) asociații, fundații sau alte entități fără scop patrimonial, persoane juridice;

b) persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au înregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un număr mediu de pana la 3 salariați exclusiv;

c) persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care, în anul anterior, au avut un număr mediu de pana la 3 salariați exclusiv;

d) persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii liberale și asocierile fără personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care dețin capacitatea de a încheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.

Facilități pentru zilieri în pandemie

Pentru întreruperea sau restrângerea activitații ca urmare a efectelor virusului SARS-CoV-2, pentru activitățile afectate desfășurate de zilieri se acorda următoarele facilități:

pentru zilierii care îsi desfăsoară activitatea într-unul din domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activitații ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pentru o perioada de 3 luni se acorda de la bugetul de stat o suma reprezentând 35% din remunerația cuvenita zilei de munca. Plata se face de către AJPIS.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Consiliul Concurenței anchează creșterile de prețuri la carburanți. Petrolul, la cea mai mare valoare din ultimii 8 ani

Publicat

scumpiri

Consiliul Concurenței a pornit o anchetă pentru a vedea dacă firmele care vând carburanți au făcut înțelegeri legate de prețul de la pompă. De la mijlocul lunii decembrie, prețul carburanților este în continuă creștere.

De exemplu, un litru de motorină standard costă în medie 6 lei și 45 de bani, în funcție de zonă, dar sortimetele ”premium” sunt aproape de 7 lei și chiar depășesc această valoare.

Șoferii pot compara online prețurile la benzină și motorină din Alba Iulia și alte localități din țară cu ajutorul aplicației „Monitorul Preţurilor pentru Carburanţi”, platformă ce conţine informaţii despre tarifele practicate în marile lanţuri de benzinării din România.

Presa internațională, citată de Europa FM, notează că prețul petrolului este la cel mai ridicat nivel din octombrie 2014.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate