Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Alin Giura, un alpinist din Alba, a cucerit vârful celui mai înalt vulcan din lume

Publicat

Alin Giura, un alpinist din Tăuți, județul Alba, a atins vârful celui mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado cu inaltimea de 6.893 metri. Alături de Giura au fost Bogdan Musteață, Monica Chiriac și Marius Purice, membri ai Altitude Expeditions Team, organizată și condusă de Ovidiu Popescu.

Alpiniștii au atins vârful vulcanului, sâmbătă, 14 decembrie, la ora locală 10.00. 

În aceeași expediție, pe 11 decembrie, Altitude Expeditions Team, în componentă: Alin Giura, Marius Purice, Ileana Andreescu și Ovidiu Popescu, a devenit prima echipa din Romania care a urcat, cu succes, pe vârful San Francisco la 6016 metri.

San Francisco face parte din lanțul vulcanic natural  de la granița Chile/Argentina din deșertul Atacama, la poalele sale fiind pasul omonim, un culoar de mare altitudine ce face legatura între cele două țări.

alin giura

Este granița naturală între Chile și Argentina, în Munţii Anzi din Los Gama şi este înconjurat de lagune cu apă sarată și munți vulcanici de peste 6.000 de metri.

Având 6.893 de metri altitudine, Ojos Del Salado este cel mai înalt vulcan de pe planetă, și al doilea munte ca înaltime din America de Sud, după Aconcagua – 6962 metri.

Este considerat un vulcan activ, ultima erupție cunoscută fiind în urmă cu 1.300 de ani. Face parte din  Circuitul Seven Volcanoes al celor mai înalți vulcani de pe fiecare din cele 7 continente: Ojos del Salado, altitudine 6893 metri, proeminentă 3688 metri – Anzi, Chile, America de Sud, Kilimanjaro, altitudine 5895 metri, proeminentă 5885 metri – Tanzania, Africa, Elbrus, altitudine 5642 metri, proeminenta 4741 metri – Caucaz, Rusia, Europa, Pico de Orizaba, altitudine 5636 metri, proeminenta 4922 metri – Centura Vulcanica Trans-Mexicana, Mexic, America de Nord, Damavand, altitudine 5610 metri, proeminenta 4667 metri – Alborz, Iran, Asia, Giluwe, altitudine 4367 metri, proeminenta 2507 metri – Southern Highlands, Papua Noua Guinee, Australia, Sidley, altitudine 4285 metri, proeminenta 2517 metri – Executive Committee, Antarctica.

alin giura

 

,,A fost o expediție dură, dar scopul a fost atins. Frumusețea peisajelor din desertul Atacama, cu vulcani de peste 6000 metri ce se oglindesc în lagune pe malurile carora pasc guanaco, vicunia sau lame, cu  flamingo atingand în zbor cu vârful aripilor luciul apei care are diferite culori în funcție de momentul din zi și de lumina soarelui, a făcut din aceasta expediție o combinație de vânatoare de fotografii cu un efort de 8 ore aproape supraomenesc pentru a atinge scopul declarat al expediției”, declara Alin Giura.

alin giura

Alin Giura are în palmaresul de alpinism în munți înalți urmatoarele realiăari: Vârful Pico de Orizaba 5636 metri în 2018, Vârful Kilimanjaro 5895 metri în 2015, Vârful Elbrus 5642 metri în 2014.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax