Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: An nou, investiţii noi în Cetatea Alba Carolina. Vezi ce lucrări vor continua în 2012 şi stadiul celor din 2011

Publicat

Prima lună a anului 2012 a găsit Cetatea Alba Carolina în continuare în proces de reabilitare. Deşi, pe perioada iernii, şantierul este închis, lucrările vor reîncepe imediat ce vremea va permite, atât pe latura de Vest a Cetăţii, cât şi în interiorul fortificaţiei.

Podul rutier de beton ce va asigura accesul pe latura de vest a Cetăţii are o greutate de 500 de tone

Cei care au ajuns în aceste zile prin parcul din faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia au observat că zona a fost transformată într-un adevărat şantier. Primii piloni ai podului rutier din beton pe care se va asigura accesul pe latura de vest a Cetăţii au fost deja montaţi, iar, potrivit reprezentanţilor „Grup Corint”, construcţia este concepută să suporte chiar şi autovehiculele de mari dimensiuni, cum sunt cele ale armatei sau ale pompierilor. „Au fost montate elementele de stâlpi, este vorba despre grinzi de beton armat, câte 15 segmente dispuse pe 5 rânduri, a câte 25-26 de tone fiecare. Greutatea podului va fi undeva de 500 de tone”, a declarat Emanuel Drăguşin, reprezentant „Grup Corint”.

Continuă lucrările în interiorul Cetăţii

În lunile care urmează vor continua lucrările la cele două mari proiecte ce vizează reabilitarea Cetăţii Alba Carolina. Este vorba despre latura de vest şi interiorul Cetăţii, ambele realizate cu fonduri europene. În ceea ce priveşte interiorul fortificaţiei, termenul pentru finalizarea investiţiei este 2012, iar în proiect mai sunt prevăzute lucrări de infrastructură pe strada Nicolae Iorga, amenajarea unor toalete publice pe strada Mihai Viteazul, precum şi pavarea celeilalte jumătăţi a Parcului Custozza.

Strada Mihai Viteazul rămâne încă închisă

interior cetate lucrari Emanuel Drăguşin a mai explicat că strada Mihai Viteazul va fi redeschisă abia după finalizarea lucrărilor la podul de lemn de la Poarta VI, precum şi a podului rutier de la Porţile IV-V: „Şantierul este oprit peste iarnă, dar lucrările vor fi reluate imediat ce condiţiile meteo vor permite. Oricum, în acest an se vor vedea progrese considerabile atât în interiorul Cetăţii, cât şi pe latura de vest. În ceea ce priveşte cel de-al doilea proiect, reabilitare latura de vest, lucrările vor viza refacerea Şanţului Vestic, reconstituirea parţială a Bastionului Sf. Mihail, precum şi a Ravelinului Sf. Mihail, realizarea a două poduri peste şanţurile de contragardă, a podului din faţa Catedralei Reîntregirii, a podului rutier din beton şi a altor două poduri pietonale din lemn. Proiectul pe latura de vest se ridică la suma de 16 milioane de euro, bani europeni, iar termenul final este 2013”.

Stadiul lucrărilor la 14 decembrie

Potrivit unui comunicat al Primăriei Alba Iulia, până la mijlocul lunii decembrie 2011, pe latura de vest a Cetăţii au fost realizate lucrări de terasamente, sistematizare verticală, desfaceri, demolări, consolidare, reconstituire si montare piatră naturală, ceea ce reprezintă un procent de 30% din valoarea contractată (inclusiv neprevăzute).
S-au realizat lucrări de carosabil şi parcaje în suprafaţă totală de 5049 mp şi lucrări de amenajare a pietonalului în suprafaţă de 686,65 mp. Au fost realizate fundaţii, elevaţii, suprastructură şi parţial calea de pod la podurile de 8, respectiv 10 m. De asemenea, s-au finalizat fundaţiile şi parţial elevaţiile la podul de 37 m. Concomitent, s-au pus în valoare elemente structurale de lemn, s-a turnat betonul armat si s-a montat armătura la estacada fixă între Poarta a IV–a şi a V-a.
Proiectul „Reconstituire şi punere în valoare acces Latura de Vest Cetatea Alba Carolina” se implementează pe durata a 27 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 51.510.763,55 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR 41.388.898,51 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional 9 091 649,77 lei, contribuţia beneficiarului fiind de 1.030 215,27 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax