Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO Arhive Alba: Despre notele elevilor în anul 1940. ”Notarea nu este un scop și nici un mijloc de tortură”

Publicat

arhive

În anul 1940, notele elevilor erau considerate un mijloc de constatare a științei și a muncii, lor nu o modalitate de ”tortură”. Mai mult profersorii erau îndemnați să își încurajeze elevii și la notare să fie drepți. Cel puțin așa reiese dintr-un document deținut în colecția Arhivelor Naționale Alba. 

arhive

“Avem onoare a Vă face cunoscut, că Onor. Minister cu ordinul Nr. 48.910/1940, pune în vedere corpului didactic că notarea elevilor este un mijloc de constatare a ştiinţei şi a muncii lor, nu un scop şi nici un mijloc de tortură.   

Profesorii trebuie să fie de o severitate blândă faţă de elevi – ca atitudine generală, iar la notare trebuie să fie drepţi.

Pedagogic este să încurajeze pe copii, nu să descurajeze orice sforţare conştiincioasă a lor prin notări pripite şi uneori excesiv de aspre“, se arată în nota păstrată în colecţia Arhivelor Naţionale Alba.

Fişa de arhivă este datată 7 aprilie 1940, ca fiind trimisă de Inspectoratul Şcolar al Ţinutului Mureş, Alba Iulia.

Pe document este trecut numele Inspectorului general şef A. Răşinaru şi ştampila inspectoratului, precum şi ştampila liceului numit la acea vreme Liceul Mihai Viteazul Alba-Iulia.  

Fotografia documentului a fost publicată de către Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, pe pagina de Facebook a instituţiei, cu următorul mesaj: “Precizări privind notarea elevilor, 1940. Fond: Liceul Mihai Viteazul Alba Iulia, deţinut de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Lili

    vineri, 01.02.2019 at 15:40

    Multi profesori ai zilelor noastre , ar trebui sa citeasca acest document

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax