Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Asociația RYMA restaurează o clădire tradiţională din comuna Roșia Montană, printr-un proiect finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România

Publicat

POZA GRUP În urmă cu câteva zile au fost afișate rezultatele concursului național de proiecte finanțate din timbrul arhitecturii de către Ordinul Arhitecților din România. Printre câștigători se află, pentru a 7-a oară în ultimii 8 ani, Asociația RYMA din Alba Iulia, cu programul taberelor de restaurare în care studenți de la arhitectură din toată țara se implică în reabilitarea monumentelor istorice aflate în pericol. Astfel, în urma concursului de proiecte din 2016, Asociația RYMA va primi suma de 23.110 lei pentru proiectul „Restaurare. Regenerare. Remodelare” cu care va repune în funcțiune fosta grădiniță a satului Corna din comuna Roșia Montană, o clădire tradițională care stă să se prăbușească.

După ce primele 4 ediții ale „Taberei de specializare în reabilitarea monumentelor istorice” s-au desfășurat în Spațiile RYMA, având ca rezultat amenajarea Centrului Cultural Poarta 7, focusul Asociației RYMA s-a mutat pe comuna Roșia Montană, mai precis pe satul Corna, care ar fi urmat să fie înghițit de apele cu cianură dacă proiectul minier al companiei RMGC ar fi continuat.

Prima finanțare pentru tabăra de restaurare la Corna a fost câștigată în anul 2014, iar subiectul a fost restaurarea unei gospodării tradiționale miniere, care în prezent este locuită și este funcțională. În anul 2015, în urma unei finanțări de 38.000 lei din partea OAR – FilialaTransilvania, cei 25 de studenți prezenți în tabără au repus în funcțiune Căminul Cultural din Corna, care se afla într-un stadiu avansat de degradare și era un focar de infecție. În numai 12 zile studenții, coordonați de arhitecta Cristina Anghel au reparat tavanele, pereții, au retencuit zonele degradate, au restaurat tâmplăriile, scena și scaunele de spectacol, au înlocuit pardoseli și părți din acoperiș au zugrăvit integral clădirea, așa încât în prezent în Cămin se proiectează săptămânal filme artistice și au loc întâlniri între localnici.

În urma concursului de proiecte din 2016, Asociația RYMA va primi suma de 23.110 lei pentru proiectul „Restaurare. Regenerare. Remodelare” cu care va repune în funcțiune fosta grădiniță a satului Corna, o clădire tradițională care stă să se prăbușească. Datorită unui acord de parteneriat încheiat cu Primăria comunei Roșia Montană, această clădire va fi pusă la dispoziția studeților pentru reparații și amenajare interioară, scopul final fiind acela de a deschide aici un punct de informare turistică și un spatiu de socializare de care se va ocupa în viitor Asociația „The Shinig Earth” înființată în Corna, parteneră deasemenea în acest proiect.

Astfel satul Corna va prinde din nou viață, după ce peste 2/3 din case au fost demolate în perioada 2008-2013 de către compania RMGC iar cornenii au fost strămutați în diverse locații, comunitatea actuală numărând doar 40 de familii. Pe lângă finanțarea de la OAR, Asociația RYMA va contribui cu suma de 14.100 lei și va atrage, la fel ca în fiecare an, sponsori pentru scule, materiale de construcție și produse alimentare necesare bunei desfășurări a taberei.

La tabără sunt așteptați studenți arhitecți, dar și studenți la fotografie, design interior sau simpli voluntari care doresc să contribuie la refacerea patrimoniului cultural local. Tabăra se va desfășura între 1-12 august iar înscrierile se pot face până la data de 10 iulie pe baza unui CV și a unei scrisori de intenție pe adresa contact@ryma.ro. Tot la această adresă pot scrie și firmele sau persoanele care doresc să susțină financiar acest proiect prin diverse sponsorizări.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax