Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Târgul „Apulum Agraria 2012” la Alba Iulia. Peste 125 de fermieri îşi expun spre vânzare recoltele toamnei


Publicat

Recoltele din această toamnă ale agricultorilor din Alba și județele înfrățite sunt prezentate în acest sfârșit de săptămână cumpărătorilor, la Târgul „Apulum Agraria” 2012. De la standurile comercianților nu  lipsesc legumele și fructele, pomii fructiferi, florile și nu în ultimul rând animalele.

Aflat la a XXI-a ediţie, evenimentul reuneşte în acest an peste 125  de producători agricoli din Alba şi judeţele înfrăţite Bacs Kiskun şi Tolna din Ungaria și este organizat de  Consiliul Judeţean Alba împreună cu Primăria municipiului Alba Iulia şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultura Alba.

Vineri, la deschiderea oficială a evenimentului au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, primarul Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman şi administratorul public al CJ, Sorin Bumb, dar şi alte oficialităţi locale.

Au fost premiate cele mai frumoase standuri din piaţa volantă. Locul I a fost obţinut de Maria Scheau, locul II de Viorel Iancu, iar locul III, de Dorina Muszta.

Legume, fructe, expoziţii de animale mari, de păsări şi animale mici, pomi fructiferi, arbuşti, butaşi de trandafiri şi viţă de vie, flori, picnicuri cu produsele tradiţionale de pe valea Sebeşului, din zona Alba Iulia şi din Munţii Apuseni, degustări de vinuri, educaţia gustului (Slow Food), concursuri  – toate acestea stau la dispoziţia vizitatorilor, care pot „gusta” din roadele toamnei din acest an.

De asemenea, oaspeţii sunt îmbiați să guste vinurile din judeţ, mustul din această toamnă, lapte de vacă şi caş proaspete sau brânză maturată, fagure de miere, miel la ceaun şi multe, multe alte bunătăţi.

În Zona expoziţională din Piaţa Pascu sunt prezenţi peste 125 de producători agricoli, inclusiv din judeţele înfrăţite Bacs Kiskun şi Tolna din Ungaria. La târg va participa şi o delegaţie de specialişti din Consiliul General Rhone din Franţa.

„Acest târg a devenit o emblemă a judeţului Alba, un eveniment de cea mai bună calitate, aşa cum sunt toate evenimentele în care Consiliul Judeţean Alba este organizator sau partener în organizare. Oferta din acest an este una generoasă, scopul nostru fiind acela de a promova şi de a sprijini producătorii din judeţul Alba”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba.

Parteneri în organizarea Târgului Apulum Agraria 2012 sunt: Direcţia Agricolă Judeţeană Alba, Camera Agricolă Judeţeană Alba, Asociaţia Ţara Vinului, Asociaţia Crescătorilor de Ovine din Judeţul Alba, Asociaţia Judeţeană Alba a Crescătorilor de Bovine, Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Alba Transilvania, Slow Food Alba Transilvania şi Asociaţia de Dezvoltare Agricolă Alba Afroda.

Spaţiile expoziţionale sunt deschise vizitatorilor, în cele trei zile ale târgului, în intervalul orar 10.00 – 18.00, în Piața Pascu din Alba Iulia.

Vă prezentăm programul evenimentului:

Vineri, 14 septembrie

10.00 – Deschiderea Târgului Apulum Agraria 2012

11.30 – 12.00 Concurs Cel mai frumos stand de la Piaţa Volantă

12.00 – 12.30 Picnic la fermă

12.30 – 13.00 Educaţia gustului – Salate sănătoase şi gustoase

13.30 – 14.00 Prezentare Copoi ardelenesc şi Ciobănesc mioritic

Sâmbătă, 15 septembrie

10.00 Toamna… pe două roţi – Paradă cu biciclete decorate cu fructe şi legume, majorete şi fanfară

10.30 Concurs cu premii: Cea mai împodobită bicicletă

12.00 – 12.30 Picnic la fermă

12.30 – 13.00 Educaţia gustului – Salate sănătoase şi gustoase

13.30 – 14.00 Prezentare Copoi ardelenesc şi Ciobănesc mioritic

Duminică, 16 septembrie

12.00 – 12.30 Picnic la fermă

12.30 – 13.00 Educaţia gustului – Salate sănătoase şi gustoase

13.30 – 14.00 Prezentare Copoi ardelenesc şi Ciobănesc mioritic

FOTO: Cătălin CRĂCIUNȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. muntii apuseni

    sâmbătă, 15.09.2012 at 11:24

    Felicitari organizatorilor pentru acest targ.
    Singura chestiune este ca poate trebuia unpic mai intens promovat inainte de eveniment!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

O nouă etapă în proiectul de modernizare a zonei Talcioc din Alba Iulia. Ansamblu urban cu spații socio-culturale și de recreere

Publicat

Un nou pas a fost făcut recent în implementarea proiectului privind amenajarea unui ansamblu urban cu spații socio-culturale, educative și de recreere, în cartierul Gheorghe Șincai din Alba Iulia. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a luat decizia de încadrare a proiectului – fără evaluarea impactului asupra mediului.

Proiectul urmărește, printre altele, construirea unui centru multifuncțional, realizarea unui teren de minifotbal, modernizarea spațiului urban – Talcioc, amenajarea unor locuri de joacă pentru copii, alei și parcaje. Potrivit documentației, valoarea investiției este de peste 24,1 milioane de lei, fără TVA. 

APM Alba a anunțat joi luarea deciziei etapei de încadrare – fără evaluarea impactului asupra mediului pentru proiectul „Construire Ansamblu urban cu spatii socio- culturale, educative si de recreere cartier Gheorghe Sincai”, propus a fi amplasat în municipiul Alba Iulia.

Conform regulamentului aferent strategiei de dezvoltare a municipiului Alba Iulia, destinația stabilită este de Ansamblu urban cu spatii socio-culturale, educative și de recreere, cartier
Gheorghe Șincai. Realizarea obiectivului din această zonă va conduce la creșterea suprafețelor verzi de la nivelul municipiului pe fondul reintegrării în circuitul urban al spațiilor reziduale ale acestuia.

În cadrul proiectului urmează să se realizeze următoarele amenajări:

– Centru multifuncțional

– Modernizare spațiu urban – Talcioc

– Teren de minifotbal

– Spații de joacă pentru copii

– Spațiu verde amenajat

În afara acestora se va dezvolta și infrastructura necesară bunei funcționări a obiectivului și amenajărilor menționate mai sus, respectiv:

– Alei și mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, jardiniere etc.)

– Alei auto și parcare, inclusiv stație autobuz pentru transport public

– Rețele de alimentare cu apă și canalizare, alimentare cu gaz

– Rețele electrice de iluminat ambiental și supraveghere video

Deși nu este amplasată într-o zonă urbană de prim interes, dezvoltarea întregii zone este de mare viitor, având ca obiectiv general reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în Zona Urbană Marginalizată Alba Iulia, alături de îmbunătățirea calității vieții, creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viață și creșterea economică în teritoriul SDL, prin crearea și dezvoltarea infrastructurii specifice în teritoriul vizat, privind accesul nediscriminatoriu la condiții decente de locuire, servicii medicosociale de calitate, un învățământ de calitate, ocupare, utilități de bază, servicii social-culturalrecreaționale, sportive etc, un mediu de viață /înconjurător (peisaj urban) civilizat.

Prin valorificarea zonei, amenajarea, dotarea cu elemente specifice și crearea de facilități pentru locuitorii ZUM Alba Iulia se vor crea premisele unui trai decent, acces nediscriminatoriu pentru cetățenii acestui cartier la serviciile oferite de administrația publică locală și alte instituții publice, permițând totodată organizarea unor tipuri variate de evenimente publice, culturale, educative, sociale, expresie a mecanismului DLRC (dezvoltare locală la răspunderea comunității), favorizate de noile dotări și echipări ale zonei

Accesul principal se realizează pe latura de Vest, din strada Gheorghe Șincai. Accesul secundar se efectuează din drumul de exploatare pe latura de Est.

Prin planul urbanistic zonal aprobat, au fost reglementate aleile principale de circulație interioară, cu un profil stradal de 7.0 m și aleile secundare, cu lățimi de 4.0 m (alei cu sens
unic).

Suprafețe și obiective studiate în documentație:

Etapa 1: 

– Centru multifuncțional – 2.205,75 mp

– accese Centru (podețe, trepte, rampe) – 392,60 mp

– modernizare spațiu urban – Talcioc – 960 mp

– teren minifotbal – 1.125 mp

– loc de joacă pentru copii (un loc de joacă) – 100 mp

– alei auto și parcări – 4.090 mp

– trotuare și suprafețe pietonale – 7.560 mp

– spații verzi amenajate – 3.600 mp

Etapa 2: 

– loc de joacă pentru copii (trei locuri de joacă) – 300 mp

– alei auto și parcări – 8530,50 mp

– trotuare și suprafețe pietonale 3.008,44 mp

– spații verzi amenajate – 6.280,71 mp

– platforme de gunoi (îngropate – 6 bucăți) – 415 mp

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Pe mâna cui lași orașul Cugir, după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar și ordinea pe buletinul de vot

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale la Cugir şi vom şti cine va fi primarul orașului în următorii 4 ani. 

Orașul este condus în prezent de un primar PNL, Adrian Teban.

Citește și Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Cuvântul final în privința celui care câștigă alegerile de la Cugir, îl au însă cetățenii care merg la vot.

Aici, pe Alba24, afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Cugir.

Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Cugir vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Cugir:

Sorin Vasile – PRO România

Mircea Augustin Trifan – PSD

Daniel Herlea – ALDE

Adrian Teban – PNL

Lucian Buta – PMP

Gheorghe Dorin Scînteie – AUR

Flavius Serdiuc – USR – PLUS

Citește și ALEGERI PRIMAR 2020- LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Imagini revoltătoare la periferia unui cartier din Alba Iulia. Saci cu deșeuri, abandonați pe marginea drumului

Publicat

Mai mulți saci plini cu deșeuri zac aruncați la periferia unui cartier din Alba Iulia. Un cetățean a publicat vineri imagini revoltătoare cu grămezi de saci menajeri plini de gunoaie, abandonați în zona Micești. 

Din cauza deșeurilor aruncate cu nepăsare de oameni certați cu bunul simț, zona a ajuns să arate precum o groapă de gunoi.

„Nu ai ce face, gunoiul tot gunoi rămâne și niciodată nu va fi om. Zona din spatele crescătoriei de păsări de la Micești”, a scris un cetățean care a publicat imaginile pe rețeaua de socializare Facebook. 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pe mâna cui lași BAIA DE ARIEȘ, după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar și ordinea pe buletinul de vot

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale la BAIA DE ARIEȘ şi vom şti cine va fi primarul orașului în următorii 4 ani. 

Orașul este condus în prezent de un primar PNL, Traian Pandor. Cuvântul final în privința celui care câștigă alegerile de la Baia de Arieș, îl au însă cetățenii care merg la vot.

Citește și Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Aici, pe Alba24, afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Baia de Arieș.

Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Baia de Arieș vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Baia de Arieș:

Traian Pandor – PNL

Ileana Pandor – PRO Romania

Gheorghe Bora – ALDE

Ioan Nemeș – PSD

Filip Vasile Holobuț- PMP

Citește și ALEGERI PRIMAR 2020- LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate