Connect with us
Publicitate

POLITICA

FOTO: Alegeri în BPJ al PDL Alba. Rămâne aceeași „gardă”, cu mici modificări. Vezi cine ar putea primi funcții noi


Publicat

Democrat-liberalii din Alba aleg, sâmbătă, noua componență a Biroului Permanent Județean. 750 de delegați din tot județul au fost invitați la Alba Iulia la ora 10.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor pentru a vota președintele, secretarul general, prim-vicepreședinții și vicepreședinții. La eveniment sunt prezenți și președintele partidului, Vasile Blaga și Monica Macovei, candidat la europarlamentare.

Secretarul general al PDL Alba, senatorul Alexandru Pereşa deschis Conferința Județeană prin prezentarea raportului de activitate în ultimii 4 ani.

„Ne aflăm astăzi în faţa provocării de a ne alege o nouă echipă, echipă care să conducă partidul într-o perioadă grea pentru România, într-o perioadă în care românii se simt înşelaţi de politicieni, într-o perioadă în care una li se spune şi alta se face. Partidul Democrat Liberal trebuie să redevină partidul care promovează oameni pradctici, pragmatic, care evită promisiunile mincinoase. Dorim să fim o echipă de oameni oneşti, fiecare cu personalitatea lui, respectată de colegi, capabilă să stabilească o direcţie, o concepţie de dezvoltare clară. Trebuie să ne bazăm pe exemplul lucrului bine făcut.

Am demonstrat şi demonstrăm în fiecare zi că suntem partidul primarilor, chiar dacă cineva, zilele trecute, spunea altceva despre noi, de la un microfon din Bucureşti. Avem 45 de primari în judeţul Alba şi suntem forţa care a modernizat acest judeţ, care a fost zi de zi aproape de oameni şi le-a ascultat problemele. Chiar dacă acum prin această descentralizare şchioapă, ni se dă li mai mult de lucru, noi, primarii, împreună cu Consiliul Judeţean ce va primi noi atribuţii, vom continua să fim alături de oameni, pentru că la asta ne pricepem cel mai bine”, a fost mesajul secretarului general PDL Alba, Alexandru Pereş.

Vasile Blaga a anunţat că partidul „va merge singur la europarlamentare şi va câştiga şi preşedinţia”.

Monica Macovei: „Vasile Blaga a spus că niciodată cu PSD. Vreau să insist pe acest lucru. Un pact cu PSD este absolut exclus. Au promis locuri de muncă, unde sunt? Taxele au crescut, sectorul privat este omorât, descentralizarea este o bătaie de joc, la primării vin foarte puţine lucruri, la consilii judeţene se merge pe instituţii de care Guvernul vrea să scape. Mi se pare toxic ca descentralizarea să fie iniţiată de inculpatul Dragnea, trimis în judecată pentru fraudă la referendum. În Guvernul României trebuie să fie cei mai oneşti oameni.

În ceea ce priveşte candidaţii (la europarlamentare – n.r.), avem nişte criterii, trebuie să fie extrem de sociabili, să vorbească cu toată lumea, pentru că totdeauna ai succes dacă la vot îţi trece legea. Unii sunt genii, dar nu vorbesc cu nimeni”.

Preşedintele PDL Alba, Mircea Hava, le-a mulţumit în discursul său membrilor familiei şi şi-a prezentat candidatura. „Am crescut pentru că am făcut administraţie şi oamenii mi-au dat puterea să fac ceva pentru ei şi cred că am reuşit. Nicăieri în Europa nu s-a făcut aşa o investiţie cum e Cetatea. Suntem fruntaşi în administraţie.

În politică, suntem cea mai puternică organizaţie PDL din ţară şi împreună o să câştigăm toate bătăliile”. Şi-a încheiat discursul citându-l pe Avram Iancu: „No hai şi-om mere!”

Prim-vicepreşedintele PDL Alba, Ion Dumitrel, a vorbit la rândul său în faţa colegilor şi a mărturisit că „am o singură durere: că nu am atins numărul de primari pe care ni l-am dorit, nu 45, ci peste 60, că asta este valoarea PDL în Alba. Vreau să credeţi în continuare că împreună vom fi cei mai buni”.

Candidatul pentru a doua funcţie de prim-vicepreşedinte PDL Alba, Marius Ceteraş, membru al partidului din 1996, susţine că pot învinge PDL pentru că „suntem mai deştepţi decât ei, avem mai multă minte şi punem suflet în ce facem”.

Secretarul general adjunct PDL Alba, Marius Haţegan, care vizează funcţia de secretar general al organizaţiei a mărturisit că „funcţia asta este un fel de <pedeapsă>, cunosc partidul foarte bine. Trebuie să găsim cele  mai bune soluţii să mergem la europarlamentare. În PDL Alba s-a muncit enorm, de aceea se văd rezultate”.

În continuare, toţi candidaţii au prezentat discursuri în faţa delegaţilor PDL şi a început votul.

Numele candidaţilor de pe buletinele de vot la şedinţa de sâmbătă, anunţate, vineri, de secretarul general PDL Alba, Alexandru Pereş. Sunt 41 de poziţii în Biroul Permanent Judeţean PDL.

Candidat funcţia de preşedinte PDL Alba: Mircea Hava

Prim-vicepreşedinte: Marius Nicolae Ceteraş şi Ion Dumitrel

Secretar general adjuncţi (două poziţii): Nicolae Albu, Raul Sebastian Tudoraşcu

Preşedinte Comisia judeţeană de integritate, statut, litigii: Marin Başa

Preşedinte Comisia judeţeană de revizie şi control: Nicolae Truţă

Candidaţi pentru funcţiile de vicepreşedinţi:

1. Department politici pentru administraţia publică, justiţie, siguranţă naţională, ordine publică şi siguranţa cetăţeanului: Marcel Simion, Silviu Vinţeler, Silviu Ponoran

2. Department strategii şi relaţii politice: Gheorghe Valentin Rotar

3. Department politici economice, mediu de afaceri şi fonduri europene: Dorin Gheorghe Nistor

4. Departament politici sănătate: Cornel Ştefan Bardan

5. Departament politici sociale, relaţii cu sindicatele, patronatele, organizaţiile nonguvernamentale şi grupuri de cetăţeni: Adrian Bogdan şi Dumitru Adrian Bendea

6. Departament politici agricultură, silvicultură, mediu şi dezvoltare rurală: Lucian Mihai Morar şi Ioan Bogăţan

7. Departament pentru educaţie: Oana Badea

8. Departament imagine, comunicare şi relaţii mass-media, purtător de cuvânt: George Daniel Şinca.

Candidaţi secretari executivi (opt poziţii):

 1. Department politici pentru administraţia publică, justiţie, siguranţă naţională, ordine publică şi siguranţa cetăţeanului: Marius Adrian Costinaş, Ioan Iancu Popa. Marcel Simion
 2. Department strategii şi relaţii politice: Traian Rusu, Traian Nicolae Ursaleş (şi-au retras candidaturile)
 3. Departament dezvoltare locală şi regională: Virgil Tătar
 4. Departament muncă, protecţie socială, sindicate, patronate, organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de cetăţeni: Livia Mureşan
 5. Departament politici agricultură, silvicultură, mediu şi dezvoltare rurală: Claudiu Răcuci
 6. Departament educaţie, cercetare, cultură, culte, minorităţi şi sport: Marcel Stan
 7. Departament sănătate: Felician Ioan Stanciu
 8. Departament politici economice, mediu de afaceri şi fonduri europene: Dan Opruţa şi Gheorghe Bora.

Candidat pentru postul de trezorier: Mirela Ţendea

În BPJ al PDL există și 13 funcții de vicepreședinți pentru membrii de drept. Aceștia sunt președinții și prim-vicepreședinții de colegii și președinții organizațiilor interne ale PDL. Printre aceștia se regăsesc Rodica Andronescu, Silviu Ponoran, Aurel Luca și alții.

Alegerile din 23 noiembrie vor aduce cel puțin două schimbări în componența Biroului Permanent Județean. Una dintre funcțiile de prim-vicepreședinți ar putea fi preluată de un membru mai tânăr, Marius Ceteraș, care îl va înlocui pe Gheorghe Rotar, care nu și-a mai depus candidatura și va rămâne, cel mai probabil, vicepreședinte.

Funcția de secretar general al partidului, deținută până în prezent de către senatorul Alexandru Pereș va fi preluată de Marius Hațegan, actual secretar general adjunct. Senatorul va primi o funcție de vicepreședinte, ca membru de drept.

De asemenea, una dintre funcțiile de vicepreședinte al partidului i-ar putea reveni lui Dorin Nistor, care ar putea primi responsabilitatea departamentului economic.

Aceasta este actuala componență a Biroului Permanent Județean a PDL: președinte – Mircea Hava; prim-vicepreședinți: Ion Dumitrel și Gheorghe Rotar; secretar general: Alexandru Pereș; secretari generali adjuncți: Marius Hațegan și Sorin Bumb; vicepreședinți: Alin Cucui, Silviu Vințeler, Ioan Fulea, Oana Badea, Alexandru Danciu, Ioan Iancu Popa, Ioan Bogățan, Traian Rusu, Traian Ursaleș, Silviu Ponoran.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Pingback: Hava şi Dumitrel rămân pe poziţiile de lideri. Vezi rocadele din eşalonul doi la alegerile din PDL Alba | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Recensământul populaţiei şi locuinţelor programat pentru acest an, a fost amânat pentru anul 2022

Publicat

Recensământul populaţiei şi locuinţelor se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică.

Potrivit unui comunicat al INS, în 2021, atât în România, cât și în celelalte statele membre UE era programată desfăşurarea Recensământului Populației și al Locuințelor. Comisia centrală pentru organizarea recensământului din 2021 a decalat termenele de desfășurare.

„Din cauza situaţiei create de pandemia SARS-CoV-2, Comisia centrală pentru Recensământul populaţiei şi locuinţelor din România (CCRPL2021) a decis decalarea termenelor Recensământului populației și locuințelor (RPL2021), precum şi a Recensământului de probă. Termenele referitoare la prelucrarea datelor şi la diseminarea şi publicarea rezultatelor rămân nemodificate”, se arată în comunicat.

Astfel, recensământul de probă se va desfăşura în perioada 1 februarie – 31 martie 2021, iar recensământul populaţiei şi locuinţelor (RPL2021) se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022.

Conform INS, termenele referitoare la prelucrarea datelor, la diseminarea şi publicarea rezultatelor Recensământului populaţiei şi locuinţelor rămân nemodificate; iar rezultatele finale vor fi publicate în decembrie 2023, conform calendarului Eurostat.

INS anunță că acest recensământ este primul care se va desfășura preponderent online, iar fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza, completând chestionarul de recensământ după etapa de preînregistrare.

„Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă și cele rezultate după agregarea lor nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel”, se mai arată în comunicat.

Lista recensămintelor populaţiei din România

 • Recensământul din 1859-1860
 • Recensământul general al populaţiei României din 1899 
 • Recensământul general al populaţiei din 1912
 • Recensământul general al populaţiei din 1930
 • Recensământul general al populaţiei din 1941
 • Recensământul agricol şi al populaţiei din ianuarie 1948
 • Recensământul populaţiei din  februarie 1956
 • Recensământul populaţiei şi locuinţelor din martie 1966
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din ianuarie 1977
 • Recensământul populaţiei şi locuinţelor din 1992
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2002
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2011

Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Beneficiile extraordinare ale laptelui: 5 argumente care dovedesc faptul că este benefic pentru sănătatea ta

Publicat

Laptele este consumat de oamenii din întreaga lume, de mii de ani. Prin definiție, este un fluid bogat în nutrienți pe care mamiferele de sex feminin îl produc pentru a-și hrăni puii.

Cele mai frecvent consumate tipuri provin de la vaci, oi și capre. Oamenii din țările occidentale beau cel mai frecvent laptele de vacă.

Consumul de lapte este un subiect puternic dezbătut în lumea nutriției, așa că s-ar putea să vă întrebați dacă este sănătos sau dăunător.

Mai jos sunt 5 beneficii ale sănătății susținute de știință ale laptelui, astfel încât să puteți decide dacă este alegerea potrivită pentru dvs.

1. Laptele este plin de nutrienți

Profilul nutrițional al laptelui este impresionant. La urma urmei, este conceput pentru a hrăni complet animalele nou-născute. Doar o ceașcă (244 grame) de lapte integral de vacă conține:

Calorii: 146

Proteine: 8 grame

Grăsime: 8 grame

Calciu: 28% din DZR

Vitamina D: 24% din DZR

Riboflavină (B2): 26% din DZR

Vitamina B12: 18% din DZR

Potasiu: 10% din DZR

Fosfor: 22% din DZR

Seleniu: 13% din DZR

Laptele este o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv substanțe nutritive care sunt sub-consumate de multe populații. Oferă potasiu, B12, calciu și vitamina D, care lipsesc în multe diete.

2. Laptele este o sursă bogată de proteine

Laptele este o sursă bogată de proteine, o singură cană conținând 8 grame.

Proteinele sunt necesare pentru multe funcții vitale din corpul dumneavoastră, inclusiv creșterea și dezvoltarea, repararea celulară și reglarea sistemului imunitar.

Laptele este considerat o „proteină completă”, ceea ce înseamnă că conține toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru ca organismul dvs. să funcționeze la un nivel optim.

Există două tipuri principale de proteine ​​găsite în lapte – cazeina și proteina din zer. Ambele sunt considerate proteine ​​de înaltă calitate. Prima reprezintă majoritatea proteinelor găsite în laptele de vacă, cuprinzând 70-80% din conținutul total de proteine. Zerul reprezintă aproximativ 20%. Proteina din zer conține aminoacizii cu lanț ramificat, leucina, izoleucina și valina, care sunt toți legați de beneficiile pentru sănătate. Aminoacizii cu lanț ramificat pot fi deosebit de utili în construirea mușchilor, prevenirea pierderii musculare și furnizarea de combustibil în timpul exercițiilor sportive.

Consumul de lapte este asociat cu un risc mai scăzut de pierdere musculară legată de vârstă în mai multe studii. De fapt, consumul mai mare de lapte și produse lactate a fost legat de o masă musculară mai mare a întregului corp și de o performanță fizică mai bună la adulții în vârstă.

De asemenea, s-a dovedit că laptele stimulează repararea musculară la sportivi. De fapt, mai multe studii au demonstrat că consumul de lapte după un antrenament poate reduce leziunile musculare, poate favoriza repararea musculară, poate crește forța și chiar reduce durerea musculară.

4. Sănătatea oaselor

Consumul de lapte a fost mult timp asociat cu oase sănătoase. Acest lucru se datorează combinației sale puternice de substanțe nutritive, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, proteine și (în lactatele alimentate cu iarbă, cu conținut mare de grăsimi) vitamina K2.

Toți acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea oaselor puternice și sănătoase.

Aproximativ 99% din calciu din corpul tău este stocat în oase și dinți.

Laptele este o sursă excelentă de nutrienți pe care se bazează corpul dvs. pentru a absorbi în mod corespunzător calciul, inclusiv vitamina D, vitamina K, fosfor și magneziu.

Adăugarea de lapte și produse lactate în dieta dvs. poate preveni boli osoase, cum ar fi osteoporoza.

4. Previne riscul de obezitate

Mai multe studii au legat aportul de lapte de un risc mai mic de obezitate. Interesant este că acest beneficiu a fost asociat doar cu laptele integral.

Un studiu efectuat pe 145 de copii latino-americani de trei ani a constatat că un consum mai mare de grăsimi din lapte a fost asociat cu un risc mai mic de obezitate infantilă.

Un alt studiu care a inclus peste 18.000 de femei de vârstă mijlocie și în vârstă a arătat că consumul de produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi a fost asociat cu o creștere în greutate mai mică și un risc mai mic de obezitate.

Laptele conține o varietate de componente care pot contribui la pierderea în greutate și pot preveni creșterea în greutate.

De exemplu, conținutul său bogat în proteine ​​vă ajută să nu resimțiți foamea pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce poate împiedica consumul excesiv.

Mai mult, acidul linoleic conjugat din lapte a fost studiat pentru capacitatea sa de a crește pierderea în greutate prin promovarea descompunerii grăsimilor și inhibarea producției de grăsime.

În plus, multe studii au asociat dietele bogate în calciu cu un risc mai mic de obezitate. Dovezile sugerează că persoanele cu un aport mai mare de calciu din dietă au un risc mai mic de a fi supraponderale sau obeze.

Studiile au arătat că nivelurile ridicate de calciu alimentar promovează descompunerea grăsimilor și inhibă absorbția grăsimilor în organism.

5. Este un ingredient versatil

Laptele este o băutură nutritivă care oferă o serie de beneficii pentru sănătate. În plus, este un ingredient versatil care poate fi adăugat cu ușurință la dieta ta.

Recomandare: folosiți pe cât posibil lapte integral sau de la producătorii locali din zona voastră.

Sursă informații: BBC.com

Sursă foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Cum au fost făcute lucrări de colectare a apei pluviale la Săsciori. ”Apa nu curge în canal, vine în fața casei”

Publicat

Modul în care au fost făcute lucrări de modernizare pe o stradă din Săsciori este criticat de unii locuitori ai comunei. Unul dintre aceștia spune că apa ce ar trebui colectată în canalizare îi ajunge în fața casei.

”Apa nu mai curge în canal, ci vine la mine în fața casei. Când o să plouă torențial o să-mi între în pivniță și în curte”, spune cititorul Alba24.ro.

Imaginile sunt de pe strada Bisericii, potrivit sursei citate.

Reprezentanții primăriei spun că lucrările au început din 2019 și sunt în desfășurare.

Acestea sunt pentru rețeaua de colectare a apelor pluviale și asfaltări (inclusiv rigole).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA politicienilor din Alba și sumele cu care au contribuit la campania electorală din 2020. Situația la nivel național

Publicat

Expert Forum a făcut publice informații despre finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Informarea cuprinde, printre altele, detalii despre veniturile și cheltuielile declarate de competitorii electorali pentru alegerile parlamentare din 2020, cu mențiunea că datele finale vor fi publicate în urma controalelor desfășurate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Potrivit celor de la Expert Forum, campania la alegerile parlamentare a fost de mai bine de trei ori mai scumpă decât cea din 2016, în ciuda pandemiei și a restricțiilor în care s-a desfășurat.

Mai jos vă prezentăm informații legate de contribuțiile politicienilor care au candidat pe listele din Alba.

Sinteza informațiilor legate de campania electorală din 2020, potrivit Expert Forum:

Partidele politice au declarat la nivel național venituri (contribuții) de 169,49 de milioane de lei, comparativ cu 51,73 de milioane în 2016

Cea mai mare parte din venituri (79 de milioane) reflectă venituri proprii ale candidaților, în timp ce 37 de milioane de lei au fost înregistrate ca împrumuturi.

Patru partide (Plus, Pro România, PSD și USR) au transferat 33 de milioane din conturile partidului, iar alte trei (PNL, PSD, USR) au transferat 17 milioane de lei din subvenții pentru cheltuieli de campanie.

O parte semnificativă din cheltuieli (34%) se leagă de promovarea competitorilor electorali în mediul online, în timp ce o cincime din bani s-au folosit pentru promovarea prin radio, TV și presă.

Deși anul 2020 a fost caracterizat de restricții cauzate de pandemie, competitorii au cheltuit un sfert din bani pe tipărituri (broșuri, flyere și materiale similare), precum și 7% pentru afișe electorale. Reamintim că în perioada de campanie electorală, competitorii electorali nu pot folosi materiale de promovare stradală, cu excepția afișelor.

Strategiile competitorilor au fost relativ diferite. Spre exemplu, Plus a cheltuit aproape 60% din bani pe campania online, în timp ce AUR a alocat peste jumătate din fonduri pentru tipărituri (822 mii din 1,5 milioane lei).

PSD și PNL au cheltuit cei mai mulți bani pe servicii online, aproape o treime. Cele mai puține fonduri au fost alocate cheltuielilor pentru cercetări sociologice

Cheltuielile partidelor au fost apropiate de venituri. Există câteva cazuri unde cheltuielile sunt mari (ex PNL, cu 1,6 milioane de lei) decât veniturile, dar în general diferențele sunt reduse.

Neconcordanțe la AUR

În cazul AUR există necorcordanțe între datele publicate în timpul campaniei electorale și raportul de venituri și cheltuieli publicat pe 15 decembrie.

Astfel, deși la sfârșitul campaniei electorale, AUR avea venituri declarate de 85.100 de lei, în RVC figurează venituri de 1,4 milioane de lei, respectiv cheltuieli de 1.5 milioane.

Potrivit centralizatorului publicat de AEP pe 21 decembrie, valoarea veniturilor este de 85.100 de lei. Cu toate acestea, partidul a solicitat spre rambursare 1,5 milioane de lei, conform datelor AEP de pe 8 ianuarie 2001.

Potrivit informațiilor furnizate de către AEP ca răspuns la o cerere înaintată de EFOR, la această dată informațiile sunt corecte, în măsura în care instituția desfășoară activitatea de control la finalul căreia va publica atât în Monitorul Oficial, cât şi pe pagina web a instituţiei, cuantumul veniturilor şi cheltuielilor rezultate în urma verificărilor, sumele rambursate şi nerambursate, precum şi sancţiunile aplicate.

Un număr de 24 de competitori electorali care au obținut mai mult de 3% din voturile valabil exprimate la nivelul circumscripției electorale în care au candidat au solicitat rambursarea unor sume de 148,32 de milioane de lei, comparativ cu 45,5 milioane de lei în 2016.

Șapte partide politice au dreptul la subvenții pentru rezultatele obținute în urma alegerilor parlamentare, respectiv celor locale: PNL, PSD, USR, AUR, PLUS, PMP, Pro România. Pentru luna ianuarie, AEP a alocat 19,8 milioane de lei pentru subvenții.

Situația de la Alba

Expert Forum a făcut publice și o serie de date legate de finanțarea campaniei electorale în județul Alba și legate de contribuțiile candidaților la funcțiile de deputați și senatori.

Mai jos vă prezentăm lista politicienilor, în funcție de sumele cheltuite și partidele din care fac parte.

Sursă: banipartide.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate