Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Aurora boreală, vizibilă din Alba Iulia și alte zone din țară. Fenomen rar, generat de o furtună solară puternică

Publicat

Aurora boreală, vizibilă din Alba Iulia și alte zone din țară. Aurora boreală a fost vizibilă în noaptea de vineri spre sâmbătă din Alba și alte județe din țară. Fenomenul rar a fost generat de o furtună solară puternică, de o intensitate rară, care a fost anunțată vineri de către autoritățile americane, potrivit AFP. 

Spectacolul incredibil al luminilor nordice a putut fi admirat și din municipiului Alba Iulia și alte zone ale județului.

Specialiștii se așteaptă ca fenomenul să persiste pe tot parcursul întregului sfârşit de săptămână.

De asemenea, a fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.

Potrivit cercetătorilor, furtuna ar putea provoca astfel întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor.

„Ar putea exista un impact asupra infrastructurii”, a avertizat Shawn Dahl, precizând că este vorba despre un eveniment „foarte rar”.

 

Soarele este în prezent aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Evenimentul este așteptat să genereze aurore boreale, inclusiv în regiunile în care acestea nu sunt obişnuite.

Oficialii SWPC nu au vrut să se pronunţe asupra suprafeţei zonei potenţial afectate, dar le-au recomandat locuitorilor să iasă şi să facă fotografii.

„Dacă sunteţi undeva unde este întuneric, fără nori şi cu puţină poluare luminoasă, s-ar putea să vedeţi nişte aurore boreale destul de impresionante”, a explicat cercetătorul Rob Steenburgh de la NOAA Space Weather Prediction Center.

 

sursa foto: Alexandra T. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax