Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | Aviatori și iubitori ai zborului s-au întrunit la Alba Iulia la simpozionul „Centenarul Aviației Române”, la Sala Unirii

Publicat

Sala Unirii din Alba Iulia a găzduit, marți, „Centenarul Aviației Române”, un eveniment organizat de organizat de Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj împreună cu Consiliul Județean Alba. Cei prezenți au putut urmări un film documentar, o lansare de carte cu tematică aeronautică, prezentări istorice și științifice.

Simpozionul „Centenarul Aviației Române” a debutat cu filmul documentar „Maeștrii Măiestrelor”, în care a fost prezentată, în mai bine de 17 minute, evoluția aviației în România de la Conrad Haas, precursor al zborului cu racheta.

„Noi am gândit succesiunea asta de imagini nu atât ca un film documentar, cât ca un fel de invitație în a te agrega domeniului aviației. Am considerat că din suma extrem de glorioasă a maeștrilor, a așilor aviației, am putea să tragem atenția asupra unora, iar pe aceștia pe care i-ați vizionat vă rog să apreciați că este doar o selecție subiectivă”, a declarat regizorul Adrian Leonte.

Tot în cadrul simpozionului, cercetătorul științific principal al Muzeului Militar al Aviației, Sorin Turturică, a ținut o prelegere cu tema „Istoria aviației din Transilvania”. Acesta a reamintit celor prezenți despre zborurile lui Aurel Vlaicu, printre care și cel din august 1912, când aviatorul a trecut pe deasupra orașului Alba Iulia. Tot cu această ocazie, Sorin Turturică a prezentat volumul propriu, „Femeile din înaltul cerului în beciurile securității”.

În cadrul evenimentului, au mai fost prezentate „Istoria ARPIA”, de către comandor av. rez. Candit Vernia, „ARPIA Cluj – Dorințe, proiecte, programe” – Căpitan comandor rez. Laurențiu Buzenchi (președinte ARPIA Cluj), prezentarea Aeroclubului Archaeopteryix Alba Iulia (președinte Ovidiu Bora). La simpozion au fost prezenți reprezentanți ai ARPIA Cluj, aviatori și simpatizanți.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax