Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: BCCO Alba Iulia a ajutat la destructurarea unei grupări mafiote care a înșelat bănci cu peste 15 milioane de lei

Publicat

Polițiștii de la BCCO Alba Iulia au ajutat la destructurarea unei grupări mafiote care a prejudiciat unități bancare cu suma de 16.000.000 de lei. Este vorba despre un grup infracțional organizat de aproape 20 de persoane care a fost destructurat joi, 10 octombrie. 

BCCO Alba Iulia a ajutat la acțiunea de reținerea a celor ce formau grupul infracțional. Potrivit DIICOT în urma perchezițților au fost reținuți 14 inculpați, iar alți 4 au fost puși sub control judiciar.

După cele 19 percheziții realizate, polițiștii au confiscat două mașini, mai multe sume de bani, dar și 21 de telefoane mobile.

Au acționat timp de patru ani

Într-un comunicat de presă, DIICOT a detaliat modul în care gruparea acționa.

În fapt s-a reținut că în perioada 2020 – 2024, pe raza municipiului Bucureşti, a acţionat un grup infracțional organizat iniţiat de către 4 suspecţi, la care ulterior au aderat alţi 15 suspecţi, a cărui activitate a constat în crearea unui mecanism infracțional ce a avut ca scop obținerea de credite bancare, în mod fraudulos, în numele unor societăți comerciale, inițial deținute de către membrii constituenți, iar ulterior societăți inactive cumpărate și reactivate, ale căror bilanțuri contabile, balanțe de verificare și alte documente contabile au fost falsificate și folosite în acest scop.

În activitatea infracțională au fost folosite inițial societățile comerciale administrate de cei doi lideri ai grupării de criminalitate organizată.

Cum acționa gruparea

Ulterior, din cauza numărului limitat de finanțări bancare acordate unei singure societăţi comerciale precum şi a faptului că tranzacțiile financiare efectuate nu reflectau indicatori economici care să justifice finanțări succesive nelimitate sau peste un anumit nivel, suspecţii au dezvoltat un alt mecanism infracţional constând în preluarea, prin persoane interpuse, a unor societăţi comerciale inactive, fără cazier fiscal sau judiciar.

Acestea erau folosite în mod strategic pentru a obține noi credite, întrucât fiind înregistrate pe numele altor persoane, nu aveau legături vizibile cu firmele care obținuseră anterior finanțări.

În plus, pentru a crea o aparenţă de activitate economică şi pentru a influenţa deciziile instituţilor bancare, între societăţile respective s-au efectuat tranzacţii financiare fictive, bazate pe sumele obţinute din creditele anterioare, fără un suport economic real. Respectivele tranzacţii aveau rolul de a crea iluzia unei activităţi comerciale active, iar, după obţinerea fondurilor şi retragerea sumelor de bani, activitatea societăţii era întreruptă.

Perchezițiile. Ce au găsit oamenii legii

Ulterior, suspecţii identificau alte societăți comerciale care erau preluate și folosite în același mod.

La data de 10.10.2024, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti au efectuat un număr de 19 percheziții domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Călăraşi, Ilfov, Hunedoara şi Dâmboviţa, ocazie cu care au fost găsite şi ridicate două autoturisme evaluate  la  peste 100.000 de euro, suma de 294.550 de lei, 21 de telefoane mobile, două laptopuri, două dispozitive de stocare a datelor, numeroase înscrisuri, carduri bancare, precum și alte mijloace de probă.

Prejudiciul creat prin activitatea infracţională a fost evaluat la peste 16.000.000 lei.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Tărgu Mureş şi Alba Iulia, al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei – I.G.J.R., precum și al reprezentanților Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate  beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, prevăzute de Codul de Procedură Penală precum și de prezumția de nevinovăție.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate