Connect with us
Publicitate

BLAJ

FOTO: Bibliotecă ultramodernă cu sistem de umbrire, lift și panouri solare, în municipiul Blaj. Cum va arăta clădirea

Publicat

O nouă bibliotecă ar putea fi construită în curând în municipiul Blaj. Clădirea ultramodernă va fi concepută special pentru funcțiunea de bibliotecă și va fi adaptată la nevoile tuturor beneficiarilor. Construcția va avea un sistem de umbrire cu lamele metalice, lift, sistem de panouri fotovoltaice și alte dotări pentru un confort și o siguranță sporită. Valoarea estimată a investiției depășește 14 milioane de lei, cu TVA inclus. 

Noua Bibliotecă Municipală din Blaj va avea mai multe de săli de lectură, depozite de carte, birouri, o sală multifuncțională, o sală de protocol, o ludotecă (bibliotecă de jucării, puzzle-uri și jocuri pentru copii sau familii) și o terasă. Suprafața utilă a construcției (subsol, parter + supantă (parter înalt) și etaj) va fi de 1.983,75 de metri pătrați.

Primăria Blaj a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția de servicii de proiectare, respectiv realizarea documentației tehnico-economice la obiectivul de investiție „Construire Bibliotecă Municipală Blaj”, componenta A în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității vieții populației în Municipiul Blaj”. Valoarea totală estimată a contractului este de 126.900 de lei, fără TVA.

În prezent, biblioteca municipală din Blaj funcționează într-o clădire închiriată pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 5, clădire ce nu corespunde din punct de vedere funcțional destinației de bibliotecă. Biblioteca a fost înființată în anul 1957 cu 3.900 de volume și se numea Biblioteca Căminului Cultural Blaj. Actuala clădire a biliotecii este fosta Casină Romană din Blaj, construită în anul 1895.

Ca și volum de carte, biblioteca deține:

  • carte românească – 66.000 de unități bibliografice
  • carte străină – 6.000 de unități bibliografice
  • periodice românești – 26 de titluri
  • colecții audio – video – 57 de unități bibliografice
  • colecții speciale – carte tipărită în a doua jumătate a secolului XIX în aproximativ 50 de titluri

Clădirea ce adăpostește în prezent biblioteca nu este concepută pentru funcțiunea de bibliotecă și prezintă numeroase deficiențe tehnice și funcționale:

  • lipsa spațiilor de lectură adecvate (majoritatea sunt fără acces separat dintr-un hol/culoar – se trece printr-un spațiu pentru a avea acces la altul)
  • lipsa spațiilor tehnice adecvate
  • depozitul de carte se află la subsol, este insuficient ca suprafață pentru capacitatea bibliotecii și prezintă condiții tehnice improprii (umezeală, igrasie, lipsa ventilației corespunzătoare)
  • lipsa unui spațiu adecvat pentru prezentări de carte și alte evenimente specifice (sălile existente au suprafețe reduse și nu permit organizarea eficientă a unui eveniment specific)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. anonim blaj

    vineri, 22.05.2020 at 07:26

    Da frumos….dar in locul acestei biblioteci mai bine era palatul copiilor, cladire care chiar are nevoie de imbunatatiri nu biblioteca.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax