Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Biciclete și război de țesut la Hăpria, în avanpremiera SkirtBike în IE. Cum se împletește pedalatul cu tradiția textilelor în Alba

Publicat

DSC_0277JPGCea mai cochetă paradă a bicicletelor din România, SkirtBike, și-a găsit în acest an, la ediția din Alba Iulia, o temă apropiată de tradiția românească: IA. Așadar, cu trei zile înainte de a pedala prin Cetatea Alba Carolina în ii și cămăși tradiționale, câțiva dintre bicicliști au făcut o vizită pe două roți la un atelier de haine tradiționale de la Hăpria, pentru a intra în atmosfera paradei de sâmbătă, 27 august.

Aproximativ 20 de bicicliști și bicicliste s-au adunat miercuri, 24 august, în centrul orașului Alba Iulia, pentru a face împreună o plimbare pe două roți până la atelierul Tradiții Textile de la Hăpria. După aproximativ o jumătate de oră de pedalat fără grabă pe dealurile comunei Ciugud, grupul de bicicliști a ajuns la destinație.

Întâmpinați de echipa de realizatori de ii și costume populare, condusă de etnograful Petruța Pop, bicicliștii au fost invitați să viziteze atelierul, dar și expoziția etnografică a comunei Ciugud – aflată într-o cameră a clădirii din vârful dealului Școlii, din Hăpria.

În compania uneia dintre țesătoare, participanții au fost invitați să observe îndeaproape cum se desfășoară meșteșugul țesutului la război, iar câțiva dintre aceștia și-au încercat îndemânarea la cea mai ușoară treaptă a acestei arte: țesutul de preșuri tradiționale.

Pre-parada SkirtBike a avut rolul de a anunța și de a introduce parada propriu-zisă, ce va avea loc sâmbătă, 27 august. Evenimentul începe la ora 11.00 în Piața Toboșarului din Cetatea Alba Carolina, cu atelierele „Bicicleta pentru toți” și „Mersul la vot pe bicicletă”, iar la ora 17.00 începe parada chic a bicicletelor, cu pornire de la Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan. După o plimbare prin Cetate, strada Aurel Vlaicu, strada Cloșca, Bd. Transilvaniei și Șanțurile Cetății, parada se oprește la Framm’s, unde va avea loc o tombolă cu premii și surprize. Marele premiu este o bicicletă Pegas.

În acest an, parada Skirtbike este organizată printr-un proiect de tineret finanțat de DJST Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax