Connect with us
Publicitate

BLAJ

FOTO: Biserica Greco-Catolică din România a primit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Publicat

Joi, 5 mai, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a conferit Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”.

Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a fost reprezentat la ceremonia festivă de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, Donec aliter provideatur și de Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcop al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de București.

La ceremonie a participat și Sergiu Nistor, consilier prezidențial – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale.

„Recunoașterea de către Președintele României a rolului însemnat pe care Biserica Blajului l-a avut în formarea conștiinței și a identității naționale, în afirmarea culturii românești în modernitate, în deschiderea societății spre spiritul european și în înfăptuirea idealului național, reprezintă un motiv de profundă bucurie pentru toți românii greco-catolici și este o mare onoare pentru Biserica Română Unită”, afirmă Cardinalul Lucian în mesajul trimis.

„Se adeverește și în felul acesta că adevărul, binele și dreptatea au întotdeauna o vocație la veșnicie, iar sacrificiile depuse în afirmarea acestor valori în sânul și în sensul propășirii poporului nostru nu pot fi uitate de conștiința națională, fiind o moștenire prețioasă și o speranță pentru ziua de mâine. Pilda luminoasă a Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri de la Alba Iulia, a preoților model, dintre care îl amintim cu emoție pe părintele Pompei Onofrei din Sibiu, precum și a numeroșilor credincioși laici, între care strălucesc figurile lui Iuliu Maniu și a Doinei Cornea, sunt exemple vii de verticalitate și de trăire a valorilor creștine și umane, care ne inspiră pe fiecare dintre noi, îndeosebi în vremurile tulburi în care trăim”, spune Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România, care reamintește, cu această ocazie, că „prezentul și viitorul României trebuie să fie zidite tot pe temelia valorilor umane, morale și spirituale care i-au însuflețit odinioară de făuritorii Marii Uniri din 1918”.

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” se acordă persoanelor fizice sau juridice, instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale, autorităților administrației publice locale sau unităților administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă și prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor și personalităților care au contribuit la făurirea unității naționale și a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.

Instituită prin Legea nr. 91/2018 privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și Centenarul Marii Uniri şi reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 888/2018, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” este, alături de Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”, un însemn având statut de distincţie naţională, informează site-ul Administrației Prezidențiale, www.presidency.ro.

sursa: bisericaromanaunita.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax