Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ”Borboratița”, obicei străvechi păstrat la Limba, sărbătorit și în acest an: ”Bucuria sătenilor, dar mai ales a copiilor”

Publicat

Locuitorii salului Limba (comuna Ciugud) au sărbătorit Borboratița, un obicei păstrat în judetul Alba din moși strămoși.

”Borboratița la Limba a fost bucuria sătenilor, dar mai ales a copiilor”, a scris pe contul său de Facebook, Dorin Bucur, cel care a postat și o serie de fotografii.

Unul dintre tinerii satului se îmbracă în crengi, pentru a reprezenta o creatură verde, care semnifică abundența.

Este vorba despre o tradiție străveche, în care borboratița merge prin sat, cu un întreg alai și este stropită de săteni, în semn de belsug.

Aaiul borboratiței primește de la localnici mici cadouri, dar mai ales ouă. Tot ce se strânge merge la căminul satului, unde seara se organizeaza o un eveniment pentru cei implicați.

În Alba, sărbătoarea este activă la Dumitra și la Limba.

Ce se întâmplă

Flăcăii din sat se adună și merg în pădure, unde își taie crengi și adună frunzare cu care se duc la una dintre familiile din sat, gazda.

În vârful prăjinilor lungi leagă mănunchiuri dese de frunzare, pe care, apoi, le tăvălesc în apă și în noroi.

Cu aceste prăjini vor alunga sătenii care încearcă să arunce găleți cu apă pe borboratiță.

Tot în frunzare este îmbrăcat unul dintre feciori, personaj central al alaiului și numit borboratița, care își dă pe față cu cărbune, pentru a fi cât mai înfricoșător și mai greu de recunoscut.

”Se formează un alai în fruntea căruia un băiat îmbrăcat în costum popular duce un coș în care va aduna ouăle date de locuitorii satului.

În mijlocul alaiului merge borboratița, înconjurată și apărată de flăcăii cu prăjini, iar dacă un om reușește să o ude, acel om va avea noroc și va fi sănătos tot anul.

Veselie mare

Atmosfera este una de mare veselie și amuzament, cei care aleargă după borboratiță cu găleți cu apă fiind, cel mai adesea, „bătuți” cu prăjinile și umpluți de noroi.

Tot alaiul strigă, în timp ce merg pe drum, o poezie: „Ouă, ouă și șorlic/ Să ne ungem pe buric,/ Ouă, ouă și untură/Să ne ungem pe la gură!”, încheind cu strigăte mari, din toate puterile: „Ouă!!!Ouă!!!Ouă!!!” se arată într-un articol semnat de Francesca A. Kudler, în ziarul ProAlba.

Oamenii din sat îi așteaptă în poarta caselor, și pun în coșul ținut de feciorul din fruntea alaiului ouă crude și alte daruri (băutură, cozonaci sau chiar bani).

Foto: Dorin Bucur

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax