Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Bustul geografului francez Emmanuel de Martonne va fi amplasat lângă Monumentul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a prezentat luni, 16 iulie, bustul de bronz al geografului francez Emmanuel de Martonne, ce va fi amplasat în proximitatea Monumentului Unirii din municipiu.

 

 

 

 

Bustul este realizat de către Ștefan Bințințan și va fi amplasat în Parcul Unirii, în proximitatea Monumentului Unirii. Pentru același moment au fost gândite încă trei busturi mici, care vor fi donate de către Consiliul Județean Alba. Unul dintre busturi va ajunge în localitatea de naștere a geografului francez, altul la Ambasada Franței și ultimul va rămâne în colecția Muzeului Unirii din Alba Iulia.

Geograful francez, care a trăit între anii 1873-1955, este cunoscut pentru meritul avut în trasarea granițelor României după Primul Război Mondial.

În cadrul Conferinței de Pace de la Paris, a lucrat în comisia care a tratat problema românească.

În timpul lucrării în comisii a insistat să se țină cont “nu numai de regrupările etnice, ci, în egală măsură, de un punct de vedere mai material, de infrastructura teritoriului”.

Devine operațional “principiul viabilității” și, astfel, localități cu populație maghiară semnificativă revin, totuși, României: orașele Arad, Oradea, Satu-Mare.

În plan personal, de Martonne a fost prieten cu Grigore Antipa, care l-a inițiat în Geonomie, o disciplină la confluența dintre geografie și științele naturale. Memoria acestui savant francez care a iubit România este întreținută astăzi de două străzi, în Timișoara și Cluj, ce-i poartă numele, transmit reprezentanţii muzeului.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 16.07.2018 at 23:06

    Asta da, nu episcopul Emilian si alti……

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate