Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Carnaval la Limba – Noaptea pricolicilor. Sărbătoare dacică pentru toate vârstele, pe malul Mureşului

Publicat

procolici limba_2015 Sâmbătă a fost prilej de sărbătoare pentru localnicii din Limba, satul aflat pe malul Mureşului, în apropiere de Alba Iulia, dar şi pentru cei care au fost curioşi să vadă şi să afle despre obiceiurile locului. A fost cea dea IX-a ediție a Carnavalului de la Limba, eveniment cunoscut mai ales sub numele de Noaptea pricolicilor sau Noaptea dacică.

Organizatorii au pregătit program pentru toate vârstele, de la spectacole de muzică populară, la carnavalul pricolicilor, dar şi aprinderea focului lui Zamolxe.

Spre lăsarea serii, sătenii şi invitaţii au mers la biserica din Limba, pentru a participa la slujbă, după care alaiul, condus de „daci”, a mers prin sat până la locaţia tradiţională a sărbătorii, pe malul Mureşului, „în prund”. Acolo a fost petrecere câmpenească de unde nu a lipsit muzica populară, costumele tradiționale, carnavalul copiilor şi mai spre seară, foc de tabără şi continuare petrecerii în aer liber.

Cei mai mici s-au deghizat în diverse personaje și au participat la un carnaval, iar cele mai interesante costume au fost premiate.

Carnavalul de la Limba este o sărbătoare în aer liber care dorește să scoată în evidență originile dacice ale limbenilor și bucuria păstrării unor obiceiuri străvechi, o veritabilă lecție de istorie în aer liber.

Legenda spune că pe vatra satului Limba au trăit dacii care erau organizați într-un grup războinic a căror simbol era lupul. Legenda “Pricolicilor” face referire la ritualurile de iniţiere a tinerilor “lupi”. În urma ritualurilor locuitorii acestor meleaguri au ajuns să fie cunoscuţi sub denumirea de oameni-lup sau pricolici.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax