Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Casa Artelor din Câlnic va fi inaugurată în toamnă. Artiști și oameni de cultură vor avea spații pentru creație și evenimente

Publicat

Începând din acest an, artiști și oameni de cultură din România și nu numai se vor putea întâlni la Câlnic, în noua Casă a Artelor. Aceasta se află în clădirea vechii școli primare din satul Deal, recent reabilitată complet de către Consiliul Județean Alba. Imobilul conține atât spații expoziționale cât și de locuit, și are capacitate pentru amenajarea de ateliere în aer liber.

În satul Deal, din comuna Câlnic, clădirea vechii școli primare, a fost recent reabilitată și transformată în Casa Artelor. Aici au fost amenajate ateliere cu toate utilitățile, ce vor fi puse la dispoziția artiștilor și oamenilor de cultură din județ, din țară și, poate, din străinătate, pentru organizarea unor tabere de creație pe timpul verii sau evenimente cu specific cultural.

Vechea școală primară din Deal se afla într-o stare degradată și nu mai fusese folosită în ultimele decenii. În primăvara anului 2013, clădirea a intrat într-un proces de reabilitare ce a durat aproximativ un an. Pentru reabilitarea clădirii, investiția Consiliului Județean Alba s-a ridicat la aproximativ 700.000 lei.

În prezent, Consiliul Județean pregătește un anunț de licitație pentru solicitarea de oferte privind soluțiile de mobilare și mobilarea efectivă a Casei Artelor.

Casa Artelor va fi administrată de Consiliul Județean și va fi pusă la dispoziția Uniunilor Artiștilor Plastici, Uniunii Scriitorilor și altor oameni de cultură pentru organizarea de ateliere de creație sau evenimente.

Conceptul de „Casa Artelor” există în Europa, în aproape toate orașele mari (Viena, Budapesta, Paris, Veneția, Geneva) iar în România poate fi întâlnit în Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu și București și se bazează, în general, pe refuncționalizarea unei clădiri vechi ce avea inițial o altă destinație.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax