Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: CÂŞTIGĂTORII Cupei de Golf “Rotary Internaţional”, organizată sub egida clubului de golf “Paul Tomiţă”


Publicat

Alba are privilegiul de a găzdui nu unul, ci două terenuri de golf cu 18 cupe, ambele amplasate în cadre naturale de excepție, amenajate corespunzător. Cele două locații, de la Ciugud și de la Pianul de Sus sunt preferate de jucători din întreaga țară, care se bucură să găsească în România terenuri excelente pe care să-și manifeste pasiunea pentru golf.

Sâmbătă, terenul de la Pianu de Sus a găzduit Cupa “Rotary International” sub egida clubului de golf “Paul Tomiţă”.

 Alba24.ro a stat de vorbă cu dl. Ioan Istrate, președintele Club Golf “Paul Tomiţă” și președintele Clubului Rotary din Sebeș.

Ioan Istrate este fondatorul și CEO-ul companiei Alpin 57 Lux din Sebeș, unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România.

De 18 ani sunt rotarian. Fiecare membru al Clubului Rotary are obligația morală să conducă clubul pentru un mandat de un an, mandat care îl obligă la propuneri de proiecte în afara celor află pe rolul clubului. Trebuie știut că în Rotary proiectele acceptate, continuă nu se opresc odată cu schimbarea președintelui. Desigur, cele mai mari trec prin aprobarea Districtului.

Eu am amânat această demnitate pentru că, știți foarte bine, am și alte obligații, conducând mai multe societăți comerciale care presupun responsabilități.

Dar a venit și momentul în care am hotărât să fiu pentru un mandat președintele Clubului Rotary Sebeș, mandat care așa cum spuneam aduce cu el responsabilități.

Ca atare, printre alte proiecte în derulare, am propus două evenimente: un bal de caritate în vederea strângerii de fonduri pentru achiziția de aparatură medicală pentru Secția Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Sebeș și Cupa de golf Rotary Internațional.

Balul a avut loc vineri, 11 mai (la restaurantul „Trans Iviniş” din Sebeş – n.r.) și îl socotesc un adevărat success, deoarece au răspuns invitației oamenii comunității în care trăim și care au un mare respect pentru ce facem și nu numai. Ni s-au alăturat colegi din cluburile din Alba Iulia, cărora le mulțumim și pe această cale: Club Rotary Alba și Club Rotary Civitas.

Legat de Cupa de golf, am prezentat proiectul conducerii Districtului 2241 pentru România și Republica Moldova.

Cei din conducerea Districtului, cunoscându-mă de mai multă vreme, au spus: <Ioane, așa cum te cunoaștem de multă vreme avem încredere în proiectele tale, cunoaștem mai multe lucruri în care te-ai implicat, așa că nu ne rămâne decât să te sprijinim și să-ți urăm succes>

Proiectul a fost aprobat și am trecut la treabă în urmă cu două luni.

Cert este că l-am pus pe site-ul Clubului <Paul Tomiță> în 23 aprilie, l-am promovat și pe canalele Rotary și în acest timp foarte scurt s-au înscris 56 jucători, iar în competiție au intrat 49.

Au fost jucători cunoscuți pe care îi veți găsi în prezentarea sportivă de pe site-ul clubului.

Precizez că atât la Bal, cât și la cupa de golf au participat atât guvernatorul în exercițiu Emil Sopoian, cât și guvernatorul ales Cristian Jurji, care a intrat și în competiție.

La festivitatea de premiere, guvernatorul Cristian Jurji a anunțat public că acest eveniment va fi pus pe calendarul multianual al Districtului 2241, care va fi cu caracter permanent. Același lucru se va întâmpla și în calendarul Clubului de golf <Profesor Paul Tomiţă >, club al cărui președinte în exercițiu sunt.

Au participat oameni cunoscuți, jucători și admiratori ai acestui sport.

Bucuria mea este că îmi închei mandatul de președinte al Rotary Sebeș lăsând în urmă și un proiect pe termen lung. Iar în ceea ce privește vistieria clubului, mă oblig să fie mai bogată măcar cu un leu, așa cum spun obligațiile rotariene.

Așa cum bine știți, în Rotary demnitățile sunt pentru un mandat de 1 an, iar pregătirile și acomodarea și-o face fiecare rotarian în timpul practicii acumulate în clubul din care face parte”, a spus Ioan Istrate.

CÂŞTIGĂTORII Cupei Rotary Internaţional:

Cat 1, Men, HCP: 0 – 12, Stroke play net

1. Dinu Pescariu – Handicap: 3.5, Strokes: 73

2. Dan Ursu – Handicap: 11.9, Strokes: 73

3. Mugur Mihăescu (Garcea) – Handicap: 10.0, Strokes: 75

Cat 2, Men, HCP: 12.1 – 24, Stableford net

1. Călin Sîmpălean – Handicap: 20.9, Points: 45

2. Alin Anghel – Handicap: 22.6, Points: 39

3. Marius Călugăru – Handicap: 14.8, Points: 37

Cat 3, Men, HCP: 24 – 36, Stableford net

1. Cristian Bitoană – Handicap: 24.1, Points: 48

2. Stelian Aldea – Handicap: 25.2, Points: 45

3. Mircea Ilea – Handicap: 25.8, Points: 39

Cat 4, Ladies, HCP: 0 – 36, Stableford net

1. Laura Stoia – Handicap: 20.2, Points: 40

2. Claudia Popa – Handicap: 32.5, Points: 38

3. Cristina Bărbat – Handicap: 35.7, Points: 38

Cat 5, Seniors, HCP: 0 – 36, Stableford net

1. Viorel Medrea – Handicap: 15.2, Points: 31

2. Mircea Ludoşan – Handicap: 22.9, Points: 31

3. Radu Codrin – Handicap: 11.4, Points: 28

Cat 6, Juniors, HCP: 0 – 36, Stableford net

1. Luca Popa – Handicap: 30.7, Points: 39

Longest drive: Dinu Pescariu

Nearest to the pin: Viorel Medrea

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp a lansat o funcție nouă pentru aplicația de PC. Începând de astăzi se pot primi și pe desktop apeluri audio și video

Publicat

Începând de astăzi pe aplicaţia WhatsApp pentru PC-uri cu macOS şi Windows, se vor putea primi apeluri vocale şi video, a anunţat compania, oferind apeluri criptate end-to-end către alţi utilizatori WhatsApp, atât pe computere, cât şi pe dispozitive mobile.

Apelurile vocale şi video pentru WhatsApp erau până acum funcționale pe telefoane cu Android şi iOS, iar WhatsApp a început să lanseze funcţia de apelare de pe desktop către un grup mic de utilizatori la sfârşitul anului trecut.

Apeluri vocale și video pe Whatsap – încă nu se pot face apeluri de grup pe PC

Funcţia de apeluri vocale și video este acum disponibilă pentru toţi utilizatorii WhatsApp de PC.

Apelurile de pe desktop au aceeaşi criptare end-to-end ca şi mesajele scrise, ceea ce înseamnă că WhatsApp şi Facebook nu vă pot vedea sau auzi apelurile.

Singura caracteristică lipsă este că, cel puţin pentru început, aplicaţia desktop nu acceptă apelurile de grup.

WhatsApp promite că se va extinde pentru a include şi apelurile de voce şi video de grup, dar nu a precizat un termen.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Posturile de directori de școli vor fi scoase la concurs. Titularizarea profesorilor, pe durată determinată

Publicat

Posturile de directori la toate școlile din țară vor fi scoase la concurs iar titularizarea profesorilor va fi pe durată determinată.

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu, a declarat joi, 4 martie la Europa FM, că este nevoie de o evaluare a cadrelor didactice.

„Trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial, dacă vrei să faci evaluare.

Evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță

Pentru că, în orice sistem, directorul unei școli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor”, a transmis Câmpeanu.

Cîmpeanu speră ca posturile de director și de director adjunct să fie scoase la concurs înainte de vacanța de vară. ”Directori, directori adjuncți, pe structura director educațional-manager sau orice altă structură care va rezulta din dezbaterile care trebuie să fie profunde și rapide, pentru că până în vară nu mai este mult. În cel mai rău caz aceste concursuri ar trebui să se deruleze în lunile octombrie – noiembrie.”

În plus, ministrul a declarat că „există voință politică” pentru a se trece de la titularizare pe perioadă nedeterminată la perioadă determinată.

Cîmpeanu a mai precizat că ar fi de acord cu o evaluare a tuturor profesorilor pe criterii de performanță.

„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate…

”Trebuie să ai și cu cine pentru că sunt 220.000 de profesori, iar asta nu este o scuză, ci este doar o explicație.

Problema nu poate fi tratată și rezolvată fiind scoasă din context, dacă e scoasă din context e egal cu zero, oricât de bine ar suna.

Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro, managementul de sistem: relația dintre minister – inspectorate – autorități locale – școli .”

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Sănătății: Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic

Publicat

Ministerul Sănătății atrage atenția că lămpile cu ultraviolete nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli și nici pentru locuințe. Mai mult, radiațiile UV sunt cancerigene și pot produce și alte afecțiuni.

Potrivit specialiștilor Ministerului Sănătății nu este recomandată folosirea lămpilor UV pentru efectuarea dezinfecției în școli sau acasă.

Pe lângă cancerul de piele, radiațiile ultraviolete pot produce cataractă, conjuctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane și este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecția mâinilor, arată specialiștii într-o postare pe Facebook.

„De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat și instruit în acest sens”, au mai arătat aceștia.

De asemenea, și Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a arătat că lămpile UV nu sunt recomandate a fi utilizate decât de personalul calificat și nu reprezintă o opțiune pentru sălile de clasă.

„Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon„, arată specialiștii.

Astfel de lămpi sunt folosite în spitale și în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecție.

În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri sau coronavirusuri atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incidența COVID în fiecare localitate din județul Alba și situația internărilor. Ministerul Sănătății publică datele în premieră

Publicat

La mai bine de un an de la debutul pandemiei de coronavirus, Ministerul Sănătății a publicat toate datele legate de testarea COVID-19 pe județe și incidența în fiecare localitate din țară.

Datele au fost publicate pe portalul Guvernului pentru seturile de date deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice și pot fi consultate și descărcate de orice persoană.

Documentul poate fi descărcat de AICI: transparenta COVID_martie_2021

„Datele actualizate zilnic în acest format sunt extrase din aplicațiile Corona Forms, Alerte MS și RENV și publicate automat în format brut. Din acest motiv ele pot conține inadvertențe”, se precizează pe portalul guvernului.

Informațiile sunt actualizate zilnic, începând cu 1 martie.

Incidenta la 14 zile la nivel de UAT
UAT01-03-202102-03-202103-03-2021
ALBAC0,500,500,50
ALMAŞU MARE000
ARIEŞENI000
AVRAM IANCU000
BERGHIN3,642,603,12
BISTRA0,870,870,87
BLANDIANA1,081,091,09
BUCERDEA GRÂNOASĂ0,870,430,43
BUCIUM000
CÂLNIC0,490,490,49
CENADE000
CERGĂU1,221,221,22
CERU-BĂCĂINŢI7,097,270
CETATEA DE BALTĂ000
CIUGUD3,062,752,44
CIURULEASA000
CRĂCIUNELU DE JOS2,792,802,80
CRICĂU3,492,992,49
CUT1,561,561,56
DAIA ROMÂNĂ1,591,591,27
DOŞTAT2,933,913,91
FĂRĂU000
GALDA DE JOS1,111,111,11
GÂRBOVA0,930,930,93
GÂRDA DE SUS1,301,301,30
HOPÂRTA000
HOREA000,51
IGHIU1,131,561,56
ÎNTREGALDE000
JIDVEI0,180,370,56
LIVEZILE2,462,462,46
LOPADEA NOUĂ2,292,301,92
LUNCA MUREŞULUI1,932,703,09
LUPŞA0,670,680,34
METEŞ1,051,071,07
MIHALŢ6,107,067,36
MIRĂSLĂU0,500,501,51
MOGOŞ000
MUNICIPIUL AIUD1,651,651,77
MUNICIPIUL ALBA IULIA5,925,835,86
MUNICIPIUL BLAJ1,391,491,25
MUNICIPIUL SEBEŞ3,463,223,12
NOŞLAC1,091,091,09
OCOLIŞ1,781,791,79
OHABA000
ORAŞ ABRUD0,940,950,95
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ0,520,260,26
ORAŞ CÂMPENI0,670,670,67
ORAŞ CUGIR1,321,361,32
ORAŞ OCNA MUREŞ1,351,351,42
ORAŞ TEIUŞ3,573,162,47
ORAŞ ZLATNA0,370,370,50
PIANU2,502,232,50
POIANA VADULUI000
PONOR5,855,915,91
POŞAGA000
RĂDEŞTI2,302,312,31
RÂMEŢ000
RIMETEA0,990,991,99
ROŞIA DE SECAŞ0,610,610,61
ROŞIA MONTANĂ000
SĂLCIUA0,690,690
SĂLIŞTEA0,830,840,84
SÂNCEL0,380,761,14
SÂNTIMBRU1,971,641,31
SĂSCIORI1,381,221,22
SCĂRIŞOARA000
ŞIBOT2,052,462,46
SOHODOL000,59
ŞONA1,832,283,43
ŞPRING11,3811,4411,44
STREMŢ0,810,810,81
ŞUGAG1,041,041,04
UNIREA2,222,833,43
VADU MOŢILOR0,740,740,74
VALEA LUNGĂ1,892,532,53
VIDRA0,640,640,64
VINŢU DE JOS0,720,900,54

Situația internărilor în spitale

Număr persoane spitalizate / spital / zi
Spital01-03-202102-03-202103-03-2021
Spital Orasenesc Cugir121415
Spitalul Municipal Sebeș141415
Spitalul Municipal Blaj192017
Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia393639
Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud272729

Pe 21 februarie, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că a pornit deja demersurile pentru transparentizarea datelor despre evoluţia pandemiei de COVID-19, solicitată de mai multe organizaţii din societatea civilă potrivit libertatea.ro

Ce solicitau organizaţiile din societatea civilă:

 • Incidența la 14 zile la nivel de UAT;
 • Numărul de persoane externate vindecate/județ/zi;
 • Numărul de persoane externate/județ/zi;
 • Numărul de persoane decedate/județ/zi;
 • Numărul de persoane COVID-19 spitalizate în secțiile ATI/județ/zi și numărul total de pacienți ATI/județ/zi;
 • Numărul de cazuri active/județ/zi; Numărul de persoane aflate în carantină instituționalizată/județ/zi;
 • Numărul de persoane aflate în autoizolare/județ/zi;
 • Numărul de persoane testate/județ/zi;
 • Tipul de teste utilizate (RT-PCR, teste rapide) – proporție din pacienții testați județ/zi;
 • Durata de timp între recoltarea de probe biologice-rezultat (zile) – exprimată ca mediană dacă nu se poate mai detaliat;
 • Proveniența persoanelor testate (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) – exprimată în numere absolute, defalcate pe județ;
 • Raportul dintre numărul de persoane testate pozitiv/numărul de persoane testate/zi;
 • Numărul de pacienți confirmați, dar asimptomatici sau cu forme foarte ușoare;
 • Proveniența persoanelor testate pozitiv (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) – exprimată în numere absolute;
 • Perioada între rezultatul pozitiv și spitalizare (ore) – exprimată ca mediană, dacă nu se poate mai detaliat; Numărul de persoane spitalizate/județ/zi(ideal pe spital);
 • Tipul de transmitere pentru fiecare caz (comunitar/instituțional/focar cunoscut sau nou/internațional/etc.);
 • Caracteristici ale persoanelor spitalizate/decedate (grupa de vârstă/vârsta, sex, afecțiuni preexistente/tipul afecțiunilor – cu asigurarea faptului că pacienții nu pot fi identificați pe baza acestor informații) Numărul de persoane reinfectate/județ/zi;
 • Informații cu privire la focare (județ, locație, tip focar, număr de persoane confirmate, numărul potențial de persoane ce pot fi afectate);
 • Informații cu privire la centrele rezidențiale (informații la nivel de centru: total rezidenți, infectați, vindecați, decedați);
 • Raportarea corecțiilor efectuate la nivel de număr de cazuri/decese pe județe/zi;
 • Numărul de persoane testate/județ/zi, defalcate pe persoane vaccinate/persoane vaccinate cu rapel și tip de vaccin; Numărul de persoane programate pentru vaccinare și care nu se prezintă la centrul de vaccinare/județ/zi;
 • Numărul de persoane adăugate ad-hoc pentru că au mai rămas doze/județ/zi; Numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare/județ/zi, defalcate pe reacții comune/minore și reacții majore;
 • Numărul de doze de vaccinuri livrate/județ, defalcate pe tip de vaccin.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate