Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Castrul Roman „PRINCIPIA”, din Piața Cetății, va fi inaugurat în prima parte a lunii septembrie. Stadiul lucrărilor a ajuns la 50%

Publicat

În aproximativ patru luni, situl roman Principia va fi reabilitat complet și va putea fi vizitat. Este vorba despre acel șantier arheologic din Piața Cetății, împrejmuit și acoperit parțial cu câțiva stâlpi din oțel. Acesta este o parte a castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina, datează din secolul al II-lea și avea rolul de loc de întâlnire pentru soldații romani. Alături de alte două obiective din Cetatea Alba Carolina, situl roman Principia este reabilitat și modernizat printr-un proiect al Primăriei Municipiului Alba Iulia, în valoare de peste 16,5 milioane lei.

În prezent, stadiul lucrărilor la situl roman Principia a ajuns la 50 %. Pentru ca ansamblul să fie complet, mai trebuie finalizată structura acoperișului și pereții de sticlă.

Așa cum se vede în această imagine, Situl Roman Principia va fi protejat de o construcție realizată din sticlă şi oțel. În interior va fi instalat un sistem de climatizare care o să asigure permanent o temperatură potrivită, iar tot pentru protejarea vestigiilor va fi amplasat un sistem de iluminat special, potrivit declarațiilor arhitectului Radu Lăncrăjan.

Situl a fost identificat în anul 2011 şi are o formă tipică clădirii comandamentului legiunii romane din secolul al II-lea. Latura din spate a clădirii deservea drept loc de întâlnire pentru soldaţi. O altă latură este din perioada împăratului Hadrian, iar una din perioada împăratului Caracalla, în care au fost găsite şi monede şi alte obiecte.

Castrul va putea fi vizitat și pe interior. Potrivit administrației locale, accesul se va face controlat, în grupuri de maxim 40 de persoane şi probabil vizita se va face contra cost. Cei care vor pătrunde în incinta clădirii vor putea să vadă și proiecţii-documentar, dar şi elemente de decor roman.

Situl Roman Principia aparţine castrului Legiunii a XIII-a Gemina şi este amplasat în zona Pieţii Cetăţii, la limita de sud a străzii Nicolae Iorga. Până în prezent s-au efectuat lucrări de cercetare arheologică pe laturile de sud şi est ale amplasamentului, de trasare a construcţiei de protectie a vestigiilor arheologice, săpătura fundaţiei spre strada Nicolae Iorga, armarea fundației, lucrări specifice pentru amenajare lapidarium, respectiv reîntregirea elementelor sculpturale ce se execută în atelier. De asemenea, a fost instalată o parte din construcția care va proteja situl.

Situl Roman Principia face parte din proiectul de punere în valoare a vestigiilor alături de zidul medieval din zona clădirii Ierihon și drumul roman “Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul. În medie, stadiul lucrărilor la întregul proiect la ajuns la 56%, cel mai avansat fiind drumul roman „Via Principalis”, situat între Piața Cetății și Poarta a III-a.

Pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect, licitația a fost câștigată de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi  “Grup Corint”, dintre care ultimele trei au acționari comuni. Valoarea estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, a fost de 23.000.000 lei, iar valoarea contractului după licitaţie este de 16.507.213 lei ( aproximativ 3,5 milioane euro).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax