Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Ce a pățit un bărbat din Sebeș care a lăsat un comentariu ”jignitor”, la o postare a primarului Dorin Nistor, pe Facebook


Publicat

Un proces mai atipic s-a desfășurat în 2019, pe rolul instanțelor de judecată din Alba. Un bărbat din Sebeș a lăsat un comentariu ”mai deocheat” la o postare de pe pagina primarului Dorin Nistor.

Postarea se referea la cei care parchează neregulamentar în oraș.

Două luni mai târziu, bărbatul a primit o amendă de 500 de lei din partea Poliției Locale a Municipiului Sebeș, pentru injurii aduse polițiștilor, dar și instituției. 

  • O postare pe pagina de Facebook, ”Dorin Nistor – Primar”, referitoare la cei care parchează neregulamentar prin Sebeș și la numărul de sancțiuni date de Poliția Locală a Municipiului Sebeș.
  • Un cetățean care și-a regăsit mașina în postarea de pe contul primarului Dorin Nistor
  • Comentariul ”Să mă pupați în fund pină faceți locuri de parcare”
  • O amendă de 500 de lei pentru jigniri dată cetățeanului 
  • Municipiul Sebeș – Poliția Locală

Acestea sunt ”ingredientele” unui proces care s-a desfășurat la instanța de fond Judecătoria Sebeș, iar după în apel, la Tribunalul Alba, care în 5 decembrie a dat și o soluție definitivă asupra cauzei. 

Ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la un litigiu în instanță, între cetățeanul C.L. Lucian și Municipiul Sebeș – Poliția Locală este descris pas cu pas, în cele două motivări ale instanțelor din Alba. De asemenea, postarea cu pricina se află în prezent pe pagina primarului din Sebeș.

În data 25 februarie, pe contul ”Dorin Nistor – Primar” au fost postate o serie de poze cu mai multe mașini parcate neregulamentar, alături de un text în care era prezentată situația. 

nistor 25 feb

nistor 25 feb

La una dintre poze, cetățeanul, (care din motivarea Judecătoriei Sebeș reiese că este proprietarul mașinii) lasă comentariul: ”Să mă pupați în fund pină faceți locuri de parcare”.

comentariu nistor

O zi mai târziu, în 26 februarie, postarea este distribuită iar pe contul primarului din Sebeș și chiar acesta reacționeză și scrie că: ”Există și intervenții postare într-un limbaj care nu ar trebui să se regăsească în spațiul public”.

nistor reactie

Aproximativ două luni mai târziu, în 9 aprilie, un agent constator al Poliției Locale a Municipiului Sebeș a încheiat un proces verbal de contravenție, prin care l-a amendat pe cetățean cu 500 de lei pentru jigniri. 

În 25 aprilie, C.L. Lucian acționează în instanță și cere anularea procesului verbal de contravenție, iar comentariul de pe Facebook ”ajunge” pe rolul Judecătoriei Sebeș.

Instanța de fond, Judecătoria Sebeș 

La Sebeș, procesul a mers relativ repede, în patru luni, în data de 8 august, Judecătoria a dat o primă decizie. I-a dat dreptate bărbatului, a anulat procesul verbal de contravenție și l-a exonerat de la plata de 500 de lei. 

”Prin procesul verbal de contravenție încheiat la data de 09.04.2019, petentul a fost sancționat contravențional cu amenda în cuantum total de 500 lei, de către intimata Direcția Poliția Locală Sebeș pentru comiterea contravenției  constând în aceea că petentul prin intermediul platformei online Facebook a proferat la adresa polițiștilor locali expresii jignitoare de natură să lezeze demnitatea și onoarea polițiștilor locali. În concret, petentul a postat pe pagina de Facebook destinată contului cu numele ”Dorin Nistor – Primar”, aferent unei imagini cu un autovehicul parcat neregulamentar un comentariu tendențios cu privire la lipsa locurilor de parcare din mun. Sebeș” este scris în motivare.

Din probatoriul administrat instanța constată că expresiile jignitoare au fost publicate pe pagina de Facebook aferentă unui cont public intitulat ”Dorin Nistor – Primar”, o persoană distinctă față de pretinsul subiect pasiv al contravenției săvârșite – polițiștii locali.

Instanța apreciază că nu există o identitate între subiectul pasiv propriu-zis al contravenției (persoana care a fost ținta expresiilor proferate) și subiectul pasiv identificat în mod artificial de către agentul constatator (polițiștii locali). Faptul că neregularitățile legate de parcarea autovehiculelor se sancționează (de regulă) de membrii Poliției Locale nu acoperă situația din speța de față, unde petentul a adresat anumite cuvinte pe un cont aparținând primarului din localitate, fără a face nicio precizare cu privire la polițiștii locali” au scris judecătorii de la Sebeș în motivare. 

În al doilea rând, procesul-verbal este lovit de nulitate absolută din cauza lipsei descrierii faptei sub aspectul datei și orei săvârșirii contravenției. Astfel, in descrierea faptei trebuie incluse si informații cu privire la aceste elemente, întrucât însuși termenul de aplicare a sancțiunii contravenționale este în strânsă legătură cu săvârșirea faptei

Din analiza procesului verbal, instanța retine ca data și ora săvârșirii faptei nu sunt menționate, nefiind permis ca omisiunile din cadrul procesului verbal să fie complinite cu elemente extrinseci acestuia” , se mai arată în documentul citat. 

Mai exact, judecătorii au stabilit că bărbatul a lasat un comentariu pe pagina de Facebook a primarului fără a face vreo aluzie la polițiștii locali. Mai mult, judecătorii au reținut că data și ora săvârșirii faptei nu erau menționate pe procesul verbal și din aceste motive au anulat actul.

Procesul s-a mutat la Tribunalul Alba 

După ce bărbatul a câștigat la Judecătoria Sebeș, Municipiul Sebeș – Poliția Locală a făcut apel și dosarul s-a mutat la instanța superioară, Tribunalul Alba. Înregistrat în data de 1 octombrie, magistrații instanței superioare au dat o decizia într-o singură ședință de judecată. 

Aici, instanța a admis apelul Municipiul Sebeș – Poliția Locală din mai multe considerente. 

În motivarea de la Tribunalul Alba, este stipulat că: ” Ceea ce nu a observat instanța, (n.r. Judecătoria Sebeș) deși era evident din conținut, prin intermediul paginii de pe rețeaua de socializare Facebook, pe pagina oficială a instituției Primarului acesta a lansat o campanie de conștientizare a cetățenilor în materie de conduită rutieră si a vrut să tragă un semnal de alarmă prin care îndeamnă cetățenii să respecte spațiile verzii și să parcheze în locurile special amenajate, în special referindu-se la cei care parchează în fața caselor de locuit, pe spațiul verde, nu în propriile curți.

Așa cum se poare observa din primul rând din materialul postat, acesta a preluat un material de la Poliția Locală Sebeș. În planșa foto la care se regăsește și comentariul reclamantului se poate observa mașina reclamantului, care este parcată în fața casei, pe zona verde și nu în curtea imobilului, așa cum în mod normal trebuia să procedeze.

Prin urmare, injuriile aduse de reclamant sunt deopotrivă adresate Poliției Locale Sebeș și Instituției Primarului, aspecte care nu au fost observate de instanța de fond.” este scris în motivarea instanței. 

Tribunalul a apreciat că procesul verbal a fost redactat corect de agentul Poliției Locale a Municipiului Sebeș și că există o legătură între expresia jignitoare și agenții de poliție. 

”În fapt, fiindcă i s-a atras atenția de către polițiștii locali că a parcat pe spațiul public, în loc interzis, autovehiculul  al cărui proprietar era contravenientul, acesta a proferat expresia „Să mă pupați în f… până faceți locuri de parcare” . Agentul constatator s-a ferit să folosească această expresie în cuprinsul procesului verbal.

Aceasta nu înseamnă însă că fapta nu este descrisă suficient în procesul verbal și nici că nu se poate stabili destinatarul postării petentului, persoanele care au postat pe rețeaua publică Facebook fotografia cu autovehiculul petentului, adică polițiștii locali, care i-au atras atenția astfel că a parcat pe spațiul public, în loc interzis.

Apoi, tribunalul a reținut că, procesul verbal de contravenție atacat indică data și ora săvârșirii contravenției, în alineatul 4, arată în mod expres că fapta s-a săvârșit: în ziua de 25, luna 02, anul 2019, ora 21,17. Așadar, fapta săvârșită constituie contravenție și este încadrată juridic corespunzător” se arată în motivarea Tribunalului Alba. 

Însă, magistrații au concluzinat că pe lângă expresia jignitoare, bărbatul a tras și un semnal de alarmă față de problema parcărilor din Sebeș. 

De asemenea, magistrații au considerat că amenda de 500 de lei este prea mare și că potrivit este avertismentul. 

…nu a existat doar intenția petentului de jignire, ci și aceea de a atrage atenția asupra problemei lipsei locurilor de parcare.

Sancțiunea amenzii de 500 lei apare exagerată în raport cu gradul de pericol social al faptei comise” au concluzionat judecătorii de la Tribunalul Alba. 

Drept urmare, au admis apelul Municipiul Sebeș – Poliția Locală, au schimbat sentința, au rejudecat cauza și au înlocuit amenda cu un avertisment. Decizia din 5 decembrie este definitivă. 

 

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ce mașini noi au cumpărat românii, de la începutul anului și cât a scăzut piața auto. Statistici APIA

Publicat

masini

Românii au preferat modelele Dacia, mașinile pe benzină, dar și cele cu tracțiune integrală, potrivit datelor APIA, în primele șase luni ale anului.

În intervalul menționat, piața auto a mașinilor noi a scăzut cu 31%, potrivit sursei citate.

S-au înregistrat scăderi importante în vânzări, cu excepția mașinilor electrice.

La vehicule comerciale, Ford, Dacia și Mercedes-Benz au cele mai mari cifre.

Cele mai vândute modele: Dacia Logan, Dacia Duster, Dacia Sandero, Renault Clio, Skoda Octavia 1.529, Renault Megane, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai.

Tip de combustibil: benzină cotă de 65,1% față de 67,6% acun un an; diesel 29% față de 28,4% acum un an; electric și hibrid: 5,9% față de 4% acum un an.

Top SUV-uri: Dacia Duster, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai, Hyundai Kona

Top mărci mașini 100% electrice: Renault, Skoda, BMW, Hyundai, Nissan, Smart, Tesla.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Până la 50.000 de euro sprijin financiar pentru tinerii care vor să înceapă o afacere în agricultură. Care sunt condițiile

Publicat

teren agricol

Tinerii fermieri ar putea obține în acest an sprijin până la 50.000 de euro pentru a începe o afacere în agricultură. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, recent, ghidul finanțărilor.

Este vorba despre programul „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, penru care înscrierile ar urma să înceapă din iulie.

Tinerii fermieri vor putea obține o finanțare nerambursabilă în valoare de 40.000 sau de 50.000 de euro, pentru a demara o afacere în domeniul agricol. Programul se adresează cetățenilor români ce au împlinit 18 ani și au până în 41 de ani (exclusiv), la data depunerii cererii de finanțare.

Sprijinul se va acorda pentru o perioadă de maximum trei sau, în cazul sectorului pomicol, maximum cinci ani.

Finanțările vor fi acordate în două tranșe:

75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;

25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși termenul maxim de trei, respectiv cinci ani; vorbim de un termen care va curge de la semnarea contractului de finanțare.

Vezi integral Ghidul solicitantului.

Obiectivele programului:

Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;

Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;

Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole.

Încurajarea tinerilor și a familiilor din mediul rural de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naționale în general.

surse: avocatnet.ro, afir.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Pistă nouă de biciclete, pe strada Viilor din Alba Iulia. Investiție de peste 4,4 milioane de lei

Publicat

O nouă pistă de biciclete va fi amenajată în curând în municipiul Alba Iulia, pe strada Viilor, între intersecția cu Bulevardul Încoronării și Apulum SA, printr-o investiție de peste 4,4 milioane de lei. Pista va fi amplasată pe partea stângă a străzii, va avea o lățime de 2 metri și va asigura o circulație mixtă atât a pietonilor și cât și a bicicletelor. 

Primăria Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru elaborarea documentației tehnico-economice faza DTAC + PT + DDE + CS, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor pentru obiectivul „Amenajare pistă de biciclete și reglementare circulații pe strada Viilor”.

Valoarea totală estimată este de 4.425.521,06 lei, fără TVA.

Potrivit documentației, strada existentă, în lungime totală de 1,148 km, prezintă mici defecțiuni la partea carosabilă și nu asigură circulația bicicliștilor, ținând cont că este legătură cu fabrica Apulum și o posibilă legătură cu circulația bicicletelor cu cartierul Partoș.

Strada începe la nord din Bulevardul Încoronării și se termină la sud cu strada Rozozului (strada neamenajată fără legătura cu trama stradala a orașului. Pe primul sector accesul se realizează de la ambele capete, permițând inchiderea circulatiei.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea de noi utilități în zonele de circulație:

  • îmbunătățirea condițiilor de transport (parte carosabilă – trotuare – pistă de biciclete) în accesarea zonelor locuite permanent;
  • creșterea siguranței circulației
  • asigurarea de utilități precum, canal tehnic pentru curenți slabi și iluminat public

Potrivit proiectului, pista de biciclete va fi realizată pe partea stângă a străzii (din direcția B-dul Încoronării – fabrica Apulum), în gabaritul trotuarului. De asemenea, siguranța în circulație va fi sporită prin separarea fizică, respectiv rigolă cu bordură inclusiv stâlpișori ornamentali de separare.

„Prin existența trotuarului de pe partea dreaptă se asigură circulația pietonilor în sigurantă. Circulatia mixtă pe partea stângă a pietonilor și bicicletelor este posibilă datorită numărului redus de proprietăți adiacente”, se precizează în proiect, faza DALI.

Pe stradă s-au considerat șase sectoare omogene cu următoarele elemente constructive:

Strada Viilor de la km 0 + 000 la km 0+065

Profil transversal cu parte carosabilă l = 4,3 m, cu un singur sens de circulație (funcțiune existentă în prezent, ca bretea de intrare din Bulevardul Încoronării). Sistem rutier încadrat cu bordură mare pe partea stânga spre insula intersecție. Pe partea dreaptă se va realiza o bandă de delimitare trafic auto și biciclete. Pe aceasta se vor monta stâlpișori de delimitare circulații.

Spațiul rezervat pentru biciclete va fi de 2 m lățim. Pista biciclete se va încadra pe partea dreaptă cu rigolă scafa.

Strada Viilor de la km 0 + 065 la km 0 + 540

Profil transversal cu parte carosabilă l = 6,3 m. Sistem rutier încadrat cu rigolă carosabila scafa pe partea dreapta și sistem rigola scafa și bordura mică pe partea stângă. Pe partea stângă pe bordură se vor monta stâlpi ornamentali pentru delimitarea zonei cu destinație pistă biciclete.

Pe partea stângă se va realiza pista biciclete pâna la limita de proprietate cu lătime variabilă dar nu mai mare de 2 m. Spre exterior acesta va fi incadrată cu bordură mică.

Pe partea dreaptă accesele/trotuarul se vor reface pe o adâncime de 30-40 cm pentru a se realiza racordul la rigola scafa.

Evacuarea apelor pluviale se face prin rigolele scafa de pe ambele părți și gurile de scurgere la canalizarea existentă. Se va realiza canal tehnic pe partea dreaptă. Pe partea stângă se va realiza canal tehnic și rețea iluminat public.

Strada Viilor de la km 0 + 540 la km 0 + 620

Profil transversal cu parte carosabilă l = 6,0 m. Sistem rutier încadrat cu bordură mare pe partea dreaptă și sistem rigola scafa și bordură mică pe partea stângă. Pe partea stângă pe bordură se vor monta stâlpi ornamentali pentru delimitarea zonei cu destinație pistă biciclete. Pe partea stângă se va realiza pista biciclete cu lățime de 2 m. Spre exterior aceasta va fi încadrată cu bordură mică.

Pe partea dreaptă accesele/trotuarul se vor reface integral. Pe partea stângă se vor realiza accese. Evacuarea apelor pluviale se face prin rigola scafa de pe partea stângă, la bordura mare de pe partea dreaptă și gurile de scurgere la canalizarea existentă. Se va realiza canal tehnic pe partea dreaptă. Pe partea stânga se va realiza canal tehnic și rețea iluminat public.

Strada Viilor de la km 0 + 620 la km 0 + 675

Profil transversal cu parte carosabilă l = 6,0 m. Sistem rutier încadrat cu bordură mare pe ambele părți. Pe partea stângă pe bordură se vor monta stâlpi ornamentali pentru delimitarea zonei cu destinație pistă biciclete. Pe partea stangă se va realiza pista biciclete cu lățime de 2 m. Spre exterior aceasta va fi încadrată cu bordură mică.

Pe partea dreaptă accesele/trotuarul se vor reface integral. Pe partea stângă se vor realiza accese. Evacuarea apelor pluviale se face, la bordura mare pe ambele părți și gurile de scurgere la canalizarea proiectată. Se va realiza canal tehnic pe partea dreaptă. Pe partea stângă se va realiza canalizare pluvială, canal tehnic și rețea iluminat public.

Strada Viilor de la km 0 + 675 la km 1 + 030

Profil transversal cu parte carosabilă l=6,0 m. Sistem rutier cu bordură mare pe ambele părți. Pe partea stângă pe bordură se vor monta stâlpi ornamentali pentru delimitarea zonei cu destinație pistă biciclete. Pe partea stângă se va realiza pista biciclete cu lățime de 2 m. Spre exterior aceasta va fi încadrată cu bordură mică.

Pe partea dreaptă accesele/trotuarul se vor reface pe o adâncime de 30-40 cm pentru a se realiza racordul la bordură. Pe partea stângă se vor realiza accese. Evacuarea apelor pluviale se face, la bordura mare pe ambele părți și gurile de scurgere la canalizarea proiectată. Se va realiza canal tehnic pe partea dreaptă. Pe partea stângă se va realiza canalizare pluvială, canal tehnic și rețea iluminat public.

Strada Viilor de la km 1 + 030 la km 1 + 148

Profil transversal cu parte carosabilă l = 6,0 m. Sistem rutier încadrat cu bordură mare pe partea dreaptă. Pe partea stânga se va realiza parcarea Apulum. Pe partea dreaptă accesele/trotuarul se vor reface pe o adâncime de 30-40 cm pentru a se realiza racordul la rigola bordură. Pe partea stângă se vor realiza accese.

Evacuarea apelor pluviale se face, la bordura mare pe ambele părți și gurile de scurgere la canalizarea proiectată. Se va realiza canal tehnic pe partea dreaptă. Pe partea stângă se va realiza canalizare pluvială, canal tehnic și rețea iluminat public.

Durata totală a contractului de achiziție servicii proiectare și lucrări de execuție este de 12 luni, din care durata de execuție este de 10 luni.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alți trei români plecați în Grecia, testați pozitiv COVID-19. În ce zone se aflau și ce măsuri au luat autoritățile

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, luni, că alți trei români aflați în Grecia au fost testați pozitiv COVID-19. Doi dintre ei se află în Insula Evia și altul în Salonic.

”În continuarea informațiilor cu privire la situația turiștilor români aflați în Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, potrivit datelor comunicate de către autoritățile locale competente Ambasadei României la Atena și Consulatului General al României la Salonic, doi cetățeni români aflați în Insula Evia și un cetățean român aflat în Salonic au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19.

Vezi și Teste COVID-19 la cerere, în județul Alba. Cât costă și unde se pot face

Cei doi cetățeni români confirmați pozitiv în insula Evia au fost transferați într-o unitate hotelieră special destinată pentru carantină unde vor rămâne pentru 12 zile.

Ceilalți membri ai grupului cu care cele două persoane confirmate pozitiv au intrat pe teritoriul R. Elene și care au fost testați, la rândul lor, la momentul intrării în Grecia, au fost plasați în izolare, autoritățile locale asigurându-le apa și alimente, precum și produse de strictă necesitate”, anunță MAE, într-un comunicat.

Vezi și Noi reguli pentru turiștii români care merg în vacanță în Grecia. Formularele pentru deplasarea terestră, suspendate până marți

Aceștia urmează să revină în țară marți, cu un autocar pus la dispoziție de agenția turistică prin care a fost achiziționat pachetul turistic, potrivit sursei citate.
MAE precizează că la nivelul Ambasadei României la Atena nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară din partea persoanelor în cauză, misiunea diplomatică fiind în contact cu o parte dintre turiști.

Cetățeanul român aflat în Salonic a contactat Consulatul General al României la Salonic, menționând că a fost anunțat de autoritățile elene, la data de 11 iulie, cu privire la rezultatul pozitiv al testării efectuate la intrarea pe teritoriul acestui stat.

Citește și LISTA centrelor de testare COVID-19 din țară. Unde vă puteți testa înainte de a pleca în vacanță în Grecia, din 15 iulie

”Persoana în cauză a sosit în Republica Elenă la data de 8 iulie, aflându-se în prezent într-un apartament închiriat în Salonic, împreună cu un alt cetățean român care până la acest moment nu a fost testat. Consulatul General al României la Salonic întreprinde demersuri pe lângă autoritățile elene pentru aplicarea procedurii prevăzute de legislația elenă în astfel de cazuri, inclusiv o eventuală retestare a persoanei infectate”, mai informează MAE.

Ambasada României la Atena și Consulatul General al României la Salonic au întreprins demersuri de urgență pentru solicitarea de date oficiale din partea autorităților elene centrale cu privire la situația celor trei cetățeni români depistați pozitiv, precum și pentru a se asigura că aceștia primesc îngrijirea și asistența necesare în astfel de situații.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

sursă: mae.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate