Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Ce a pățit un bărbat din Sebeș care a lăsat un comentariu ”jignitor”, la o postare a primarului Dorin Nistor, pe Facebook

Publicat

Un proces mai atipic s-a desfășurat în 2019, pe rolul instanțelor de judecată din Alba. Un bărbat din Sebeș a lăsat un comentariu ”mai deocheat” la o postare de pe pagina primarului Dorin Nistor.

Postarea se referea la cei care parchează neregulamentar în oraș.

Două luni mai târziu, bărbatul a primit o amendă de 500 de lei din partea Poliției Locale a Municipiului Sebeș, pentru injurii aduse polițiștilor, dar și instituției. 

  • O postare pe pagina de Facebook, ”Dorin Nistor – Primar”, referitoare la cei care parchează neregulamentar prin Sebeș și la numărul de sancțiuni date de Poliția Locală a Municipiului Sebeș.
  • Un cetățean care și-a regăsit mașina în postarea de pe contul primarului Dorin Nistor
  • Comentariul ”Să mă pupați în fund pină faceți locuri de parcare”
  • O amendă de 500 de lei pentru jigniri dată cetățeanului 
  • Municipiul Sebeș – Poliția Locală

Acestea sunt ”ingredientele” unui proces care s-a desfășurat la instanța de fond Judecătoria Sebeș, iar după în apel, la Tribunalul Alba, care în 5 decembrie a dat și o soluție definitivă asupra cauzei. 

Ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la un litigiu în instanță, între cetățeanul C.L. Lucian și Municipiul Sebeș – Poliția Locală este descris pas cu pas, în cele două motivări ale instanțelor din Alba. De asemenea, postarea cu pricina se află în prezent pe pagina primarului din Sebeș.

În data 25 februarie, pe contul ”Dorin Nistor – Primar” au fost postate o serie de poze cu mai multe mașini parcate neregulamentar, alături de un text în care era prezentată situația. 

nistor 25 feb

nistor 25 feb

La una dintre poze, cetățeanul, (care din motivarea Judecătoriei Sebeș reiese că este proprietarul mașinii) lasă comentariul: ”Să mă pupați în fund pină faceți locuri de parcare”.

comentariu nistor

O zi mai târziu, în 26 februarie, postarea este distribuită iar pe contul primarului din Sebeș și chiar acesta reacționeză și scrie că: ”Există și intervenții postare într-un limbaj care nu ar trebui să se regăsească în spațiul public”.

nistor reactie

Aproximativ două luni mai târziu, în 9 aprilie, un agent constator al Poliției Locale a Municipiului Sebeș a încheiat un proces verbal de contravenție, prin care l-a amendat pe cetățean cu 500 de lei pentru jigniri. 

În 25 aprilie, C.L. Lucian acționează în instanță și cere anularea procesului verbal de contravenție, iar comentariul de pe Facebook ”ajunge” pe rolul Judecătoriei Sebeș.

Instanța de fond, Judecătoria Sebeș 

La Sebeș, procesul a mers relativ repede, în patru luni, în data de 8 august, Judecătoria a dat o primă decizie. I-a dat dreptate bărbatului, a anulat procesul verbal de contravenție și l-a exonerat de la plata de 500 de lei. 

”Prin procesul verbal de contravenție încheiat la data de 09.04.2019, petentul a fost sancționat contravențional cu amenda în cuantum total de 500 lei, de către intimata Direcția Poliția Locală Sebeș pentru comiterea contravenției  constând în aceea că petentul prin intermediul platformei online Facebook a proferat la adresa polițiștilor locali expresii jignitoare de natură să lezeze demnitatea și onoarea polițiștilor locali. În concret, petentul a postat pe pagina de Facebook destinată contului cu numele ”Dorin Nistor – Primar”, aferent unei imagini cu un autovehicul parcat neregulamentar un comentariu tendențios cu privire la lipsa locurilor de parcare din mun. Sebeș” este scris în motivare.

Din probatoriul administrat instanța constată că expresiile jignitoare au fost publicate pe pagina de Facebook aferentă unui cont public intitulat ”Dorin Nistor – Primar”, o persoană distinctă față de pretinsul subiect pasiv al contravenției săvârșite – polițiștii locali.

Instanța apreciază că nu există o identitate între subiectul pasiv propriu-zis al contravenției (persoana care a fost ținta expresiilor proferate) și subiectul pasiv identificat în mod artificial de către agentul constatator (polițiștii locali). Faptul că neregularitățile legate de parcarea autovehiculelor se sancționează (de regulă) de membrii Poliției Locale nu acoperă situația din speța de față, unde petentul a adresat anumite cuvinte pe un cont aparținând primarului din localitate, fără a face nicio precizare cu privire la polițiștii locali” au scris judecătorii de la Sebeș în motivare. 

În al doilea rând, procesul-verbal este lovit de nulitate absolută din cauza lipsei descrierii faptei sub aspectul datei și orei săvârșirii contravenției. Astfel, in descrierea faptei trebuie incluse si informații cu privire la aceste elemente, întrucât însuși termenul de aplicare a sancțiunii contravenționale este în strânsă legătură cu săvârșirea faptei

Din analiza procesului verbal, instanța retine ca data și ora săvârșirii faptei nu sunt menționate, nefiind permis ca omisiunile din cadrul procesului verbal să fie complinite cu elemente extrinseci acestuia” , se mai arată în documentul citat. 

Mai exact, judecătorii au stabilit că bărbatul a lasat un comentariu pe pagina de Facebook a primarului fără a face vreo aluzie la polițiștii locali. Mai mult, judecătorii au reținut că data și ora săvârșirii faptei nu erau menționate pe procesul verbal și din aceste motive au anulat actul.

Procesul s-a mutat la Tribunalul Alba 

După ce bărbatul a câștigat la Judecătoria Sebeș, Municipiul Sebeș – Poliția Locală a făcut apel și dosarul s-a mutat la instanța superioară, Tribunalul Alba. Înregistrat în data de 1 octombrie, magistrații instanței superioare au dat o decizia într-o singură ședință de judecată. 

Aici, instanța a admis apelul Municipiul Sebeș – Poliția Locală din mai multe considerente. 

În motivarea de la Tribunalul Alba, este stipulat că: ” Ceea ce nu a observat instanța, (n.r. Judecătoria Sebeș) deși era evident din conținut, prin intermediul paginii de pe rețeaua de socializare Facebook, pe pagina oficială a instituției Primarului acesta a lansat o campanie de conștientizare a cetățenilor în materie de conduită rutieră si a vrut să tragă un semnal de alarmă prin care îndeamnă cetățenii să respecte spațiile verzii și să parcheze în locurile special amenajate, în special referindu-se la cei care parchează în fața caselor de locuit, pe spațiul verde, nu în propriile curți.

Așa cum se poare observa din primul rând din materialul postat, acesta a preluat un material de la Poliția Locală Sebeș. În planșa foto la care se regăsește și comentariul reclamantului se poate observa mașina reclamantului, care este parcată în fața casei, pe zona verde și nu în curtea imobilului, așa cum în mod normal trebuia să procedeze.

Prin urmare, injuriile aduse de reclamant sunt deopotrivă adresate Poliției Locale Sebeș și Instituției Primarului, aspecte care nu au fost observate de instanța de fond.” este scris în motivarea instanței. 

Tribunalul a apreciat că procesul verbal a fost redactat corect de agentul Poliției Locale a Municipiului Sebeș și că există o legătură între expresia jignitoare și agenții de poliție. 

”În fapt, fiindcă i s-a atras atenția de către polițiștii locali că a parcat pe spațiul public, în loc interzis, autovehiculul  al cărui proprietar era contravenientul, acesta a proferat expresia „Să mă pupați în f… până faceți locuri de parcare” . Agentul constatator s-a ferit să folosească această expresie în cuprinsul procesului verbal.

Aceasta nu înseamnă însă că fapta nu este descrisă suficient în procesul verbal și nici că nu se poate stabili destinatarul postării petentului, persoanele care au postat pe rețeaua publică Facebook fotografia cu autovehiculul petentului, adică polițiștii locali, care i-au atras atenția astfel că a parcat pe spațiul public, în loc interzis.

Apoi, tribunalul a reținut că, procesul verbal de contravenție atacat indică data și ora săvârșirii contravenției, în alineatul 4, arată în mod expres că fapta s-a săvârșit: în ziua de 25, luna 02, anul 2019, ora 21,17. Așadar, fapta săvârșită constituie contravenție și este încadrată juridic corespunzător” se arată în motivarea Tribunalului Alba. 

Însă, magistrații au concluzinat că pe lângă expresia jignitoare, bărbatul a tras și un semnal de alarmă față de problema parcărilor din Sebeș. 

De asemenea, magistrații au considerat că amenda de 500 de lei este prea mare și că potrivit este avertismentul. 

…nu a existat doar intenția petentului de jignire, ci și aceea de a atrage atenția asupra problemei lipsei locurilor de parcare.

Sancțiunea amenzii de 500 lei apare exagerată în raport cu gradul de pericol social al faptei comise” au concluzionat judecătorii de la Tribunalul Alba. 

Drept urmare, au admis apelul Municipiul Sebeș – Poliția Locală, au schimbat sentința, au rejudecat cauza și au înlocuit amenda cu un avertisment. Decizia din 5 decembrie este definitivă. 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax