Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cei doi fraţi regăsiţi la Casa de tip familial din Vingard, Alex şi Nicoleta Denisa, au fost botezaţi la biserica din localitate

Publicat

Duminică, doi fraţi, o fetiţă de 3 ani şi un băieţel de 5 ani, cu o poveste de viaţă emoţionantă, care s-au regăsit în acest an în Casa de tip familial din Vingard au fost botezaţi. Alex şi Nicoleta Denisa sunt numele de botez pe care le-au primit băieţelul şi sora sa,  fiind cei mai noi membri ai familiei de la Vingard a părintelui Ioan Stănilă, preotul paroh şi coordonatorul Casei de tip Familial Sfântul Andrei. La eveniment au participat numeroşi oameni care sprijină activitatea aşezământului social, primul de acest fel din România.

Cei doi copii care au fost creştinaţi fac parte dintr-o familie numeroasă, cu alţi şapte fraţi, cu vârste între 1 şi 16 ani. Fiecare dintre ei a fost preluat de sistemul de protecţie al copilului imediat după naştere şi au ajuns în centre diferite de plasament, în case de tip familial sau la asistenţi maternali. Alex şi Nicoleta Denisa s-au aflat până în acest an în Centrul de Plasament de la Blaj, respectiv la un asistent maternal şi s-au reîntâlnit în primăvară în Casa de tip familial de la Vingard, unde se mai află o soră de-a lor în vârstă de 12 ani.

Părinţii spirituali ai fetiţei sunt o familie din Vingard, Doina şi Gheorghe Baciu, iar băiatul are ca naşi o familie din localitatea Fânaţ, judeţul Bihor, Claudia şi Ioan Boc.

Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Botez au fost oficiate în biserica din Vingard de părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei şi părintele Ionel Arsu, protopop de Sebeş, alături de părintele Ioan Stănilă.

La eveniment au fost prezenţi şi prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, şi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Sorin Chirilă.

„S-au îmbrăcat în haine de lumină. Şi-au dobândit un înger păzitor aceşti doi copilaşi, un înger pe care pomenindu-l în rugăciunile lor, aşa cum cu siguranţă doamna preoteasă şi părintele îi vor deprinde cu rugăciunea către îngeraş, vor reuşi să iasă biruitori asupra ispitelor pe care poate viaţa le va aduce în faţa lor. Ne-am rugat lui Dumnezeu pentru mântuirea sufletului lor şi a naşilor care şi-au pus sufletul chezaş în faţa lui Dumnezeu pentru creşterea lor spirituală. De astăzi, aceşti doi copii au dobândit fiecare doi părinţi spirituali prin naşii lor”, a spus, la finalul botezului, părintele Ionel Arsu, protopop de Sebeş.

Casa de tip familial „Sfântul Andrei” Vingard a fost înfiinţată în 1998 şi a fost primul aşezământ social din ţară, care a folosit la înfiinţare personalitatea juridică a parohiei, astfel Biserica fiind cea care a găsit cea mai eficientă alternativă la sistemul clasic de protecţie al copilului. Această organizare a unui aşezământ social a devenit sub toate aspectele, cea mai viabilă alternativă de ocrotire a copiilor în regim rezidenţial. Avantajul este că în aceste aşezăminte copiii dobândesc cu adevărat o familie, un tată şi o mamă în persoana preotului paroh şi a preotesei, care le oferă multă dragoste, atenţie şi sprijin.

Aşezământul social de la Vingard funcţionează în cadrul unui parteneriat între Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Protopopiatul Sebeş, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba. În prezent, în Casa de tip Familial de la Vingard sunt ocrotiţi 13 copii şi tineri cu vârsta între 3 şi 20 de ani.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax