Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cei doi fraţi regăsiţi la Casa de tip familial din Vingard, Alex şi Nicoleta Denisa, au fost botezaţi la biserica din localitate

Publicat

Duminică, doi fraţi, o fetiţă de 3 ani şi un băieţel de 5 ani, cu o poveste de viaţă emoţionantă, care s-au regăsit în acest an în Casa de tip familial din Vingard au fost botezaţi. Alex şi Nicoleta Denisa sunt numele de botez pe care le-au primit băieţelul şi sora sa,  fiind cei mai noi membri ai familiei de la Vingard a părintelui Ioan Stănilă, preotul paroh şi coordonatorul Casei de tip Familial Sfântul Andrei. La eveniment au participat numeroşi oameni care sprijină activitatea aşezământului social, primul de acest fel din România.

Cei doi copii care au fost creştinaţi fac parte dintr-o familie numeroasă, cu alţi şapte fraţi, cu vârste între 1 şi 16 ani. Fiecare dintre ei a fost preluat de sistemul de protecţie al copilului imediat după naştere şi au ajuns în centre diferite de plasament, în case de tip familial sau la asistenţi maternali. Alex şi Nicoleta Denisa s-au aflat până în acest an în Centrul de Plasament de la Blaj, respectiv la un asistent maternal şi s-au reîntâlnit în primăvară în Casa de tip familial de la Vingard, unde se mai află o soră de-a lor în vârstă de 12 ani.

Părinţii spirituali ai fetiţei sunt o familie din Vingard, Doina şi Gheorghe Baciu, iar băiatul are ca naşi o familie din localitatea Fânaţ, judeţul Bihor, Claudia şi Ioan Boc.

Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Botez au fost oficiate în biserica din Vingard de părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei şi părintele Ionel Arsu, protopop de Sebeş, alături de părintele Ioan Stănilă.

La eveniment au fost prezenţi şi prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, şi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Sorin Chirilă.

„S-au îmbrăcat în haine de lumină. Şi-au dobândit un înger păzitor aceşti doi copilaşi, un înger pe care pomenindu-l în rugăciunile lor, aşa cum cu siguranţă doamna preoteasă şi părintele îi vor deprinde cu rugăciunea către îngeraş, vor reuşi să iasă biruitori asupra ispitelor pe care poate viaţa le va aduce în faţa lor. Ne-am rugat lui Dumnezeu pentru mântuirea sufletului lor şi a naşilor care şi-au pus sufletul chezaş în faţa lui Dumnezeu pentru creşterea lor spirituală. De astăzi, aceşti doi copii au dobândit fiecare doi părinţi spirituali prin naşii lor”, a spus, la finalul botezului, părintele Ionel Arsu, protopop de Sebeş.

Casa de tip familial „Sfântul Andrei” Vingard a fost înfiinţată în 1998 şi a fost primul aşezământ social din ţară, care a folosit la înfiinţare personalitatea juridică a parohiei, astfel Biserica fiind cea care a găsit cea mai eficientă alternativă la sistemul clasic de protecţie al copilului. Această organizare a unui aşezământ social a devenit sub toate aspectele, cea mai viabilă alternativă de ocrotire a copiilor în regim rezidenţial. Avantajul este că în aceste aşezăminte copiii dobândesc cu adevărat o familie, un tată şi o mamă în persoana preotului paroh şi a preotesei, care le oferă multă dragoste, atenţie şi sprijin.

Aşezământul social de la Vingard funcţionează în cadrul unui parteneriat între Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Protopopiatul Sebeş, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba. În prezent, în Casa de tip Familial de la Vingard sunt ocrotiţi 13 copii şi tineri cu vârsta între 3 şi 20 de ani.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

BLAJ

Pe ce a cheltuit un bărbat din Alba peste 5000 de euro furați: datorii, jocuri de noroc, haine și mâncare. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un bărbat din Alba a fost trimis în judecată pentru furt calificat în formă continuată după ce, în două zile a furat din casa unui cunoscut 5200 de euro. 

Cu o parte din banii frați și-a plătit o datorie, iar restul i-a băgat la jocuri de noroc, și-a cumpărat haine și i-a cheltuit cu ocazia Revelionului. 

La mai bine de un an de la fapta sa bărbatul a fost trimis în judecată, iar în data de 4 august 2022 dosarul a trecut de măsuri și excepții de cameră preliminară.

Prin actul de sesizare, s-a reţinut în sarcina inculpatului că, la data de 28 decembrie 2021, în jurul orei 18.00, inculpatul, prin escaladarea gardului, a pătruns în curtea imobilului  persoanei vătămate.

În continuare, a escaladat unul dintre pereții casei, după care, folosind un cui a deschis geamului termopan de la cămară, ce se afla în poziția rabatat și a pătruns în interior.

Din locuință inculpatul a sustras suma de 2400 de euro, aflată într-o geantă, în lada de sub patul din dormitor. Inculpatul a ieșit din locuință pe ușa de acces, a escaladat din nou gardul și s-a deplasat pe jos, spre centrul comunei Valea Lungă.

La data de 29.12.2021 în intervalul 1.30-2.00, pe timp de noapte inculpatul a pătruns din nou în imobilul menționat, prin aceeași modalitate, iar din interiorul locuinței a sustras suma de 2800 de euro, aflată în două plicuri, în lada de sub patul din dormitor.

Inculpatul a recunoscut că a sustras suma totală de 5200 de euro, pe care, ulterior a schimbat-o în lei. Cu acești bani și-a achitat o datorie în cuantum de 17.000 de lei, iar diferența, o parte a cheltuit-o la jocuri de noroc, o parte a folosit-o pentru a-și cumpăra haine, mâncare, iar o parte a cheltuit-o cu ocazia revelionului”, se arată în motivarea instanței.

În data de 4 august 2022 dosarul a trecut mai departe de camera preliminară. Bărbatul va fi judecat de către magistrații Judecătoriei Blaj.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tarif redus cu 50% pentru locuitori din Apuseni, la gaz și curent. Primarii solicită simplificarea procedurii pentru facilitate

Publicat

Locuitorii din peste 20 de localități din Munții Apuseni pot beneficia de o reducere cu 50% a tarifelor la energia termică, gaze naturale şi energia electrică. Într-o întâlnire la Prefectura Alba, primarii din Apuseni au cerut simplificarea procedurii de acordare a acestei facilități.

Este vorba despre punerea în aplicare a prevederilor O.G. nr.27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei ”Delta Dunării”. Se referă la procedura de acordare a reducerii cu 50% a prețului final al energiei electrice/gazelor naturale aferent contractului de furnizare încheiat.

Ordonanța de Urgență a fost actualizată prin Ordinul comun nr.572/2022 al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, nr.321/2022 al Ministerului Energiei, nr.1335/2022 al Ministerului  Finanțelor, nr.1009/2022 al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, nr.935/2022 al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Reprezentanții Prefecturii Alba au precizat că normele metodologice privind acordarea, utilizarea și controlul cheltuielilor rezultate din aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr.27/05.08.1996 republicată prevăd următoarele:

 • legislația va fi adusă la cunoştinţă cetăţenilor din localităţile vizate, prin grija consiliilor locale, prin afişaj la primărie şi, după posibilităţi, şi prin alte forme de informare
 • cetăţenii care beneficiază de facilităţi, în nume propriu sau, după caz, al familiei pe care o reprezintă, vor depune o cerere la primărie, prin care solicită acordarea facilităţilor ce li se cuvin
 • cererea va fi însoţită de actele doveditoare necesare, precum şi de o declaraţie pe propria răspundere, sancţionabilă potrivit legii (pentru declaraţii false), că nu a încălcat reglementările stipulate la art. 11 din ordonanţă
 • cererile se depun în termen de 20 de zile de la afişarea ordonanţei şi a normelor metodologice de aplicare a acesteia sau după dobândirea dreptului de a beneficia de facilităţile respective şi se aprobă de către fiecare consiliu local.
 • acte doveditoare: documentul de atestare a domiciliului stabil ( buletinul/cartea de identitate); declarație pe propria răspundere, sancționabilă conform legii, pentru declarații false cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru acordarea facilităților; copia ultimei facturi emise de furnizor gaz/ energie electrică ( în scopul identificării furnizorului)
 • nu beneficiază de reducerea de 50% acei consumatori casnici care nu achită valoarea facturilor în intervalul de timp legal stabilit de furnizor
 • pe baza cererilor aprobate, consiliile locale vor definitiva listele cuprinzând persoanele care urmează să beneficieze de facilităţile prevăzute de ordonanţă, cu precizarea categoriilor de facilităţi. Listele astfel întocmite vor fi afişate la sediul primăriei. Cetăţenii care au fost omişi sau ale căror cereri nu au fost aprobate pot depune contestaţii, la sediul primăriei, în termen de 10 zile de la afişare. Primarul are obligaţia să le soluţioneze în termen de 10 zile şi să comunice petiţionarilor modul de rezolvare.
 • cetăţenii nemulţumiţi de hotărârea primarului se pot adresa, în termen de 5 zile de la înştiinţare, prefectului judeţului, care are obligaţia să le examineze şi să formuleze un răspuns în termen de 10 zile.
 • după parcurgerea acestor etape, listele devin definitive şi, prin grija primarilor, vor fi transmise instituţiilor abilitate prin ordonanţă să asigure respectivele facilităţi
 • listele se actualizează trimestrial, luându-se în considerare schimbările survenite în evidenţa populaţiei, angajările noi, desfacerile de contracte individuale de muncă, precum şi sancţiunile pentru încălcarea prevederilor legale
 • serviciile descentralizate ale statului (pentru instituţiile publice), precum şi unităţile de cult vor colabora cu consiliile locale pentru organizarea evidenţei personalului încadrat pe funcţii, care beneficiază de facilităţile prevăzute de ordonanţă
 • autorităţile din teritoriu, abilitate cu constatarea şi sancţionarea persoanelor fizice şi juridice vinovate de încălcarea prevederilor legale menţionate la art. 11 din ordonanţă, au obligaţia de a înştiinţa operativ consiliile locale pe raza cărora locuiesc persoanele sancţionate
 • primarii vor lua cunoştinţă de sancţiunile şi de durata acestora, vor face corecţiile necesare în evidenţă şi le vor aduce la cunoştinţă instituţiilor care acordă facilităţile respective, în vederea luării măsurilor prevăzute de ordonanţă

Primarii prezenți la întâlnire au solicitat simplificarea procedurii de acordare a reducerii cu 50% a prețului final al energiei electrice/gazelor naturale aferent contractului de furnizare încheiat, urmând să fie înaintate către Guvern, cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Alba, o serie de amendamente în acest sens.

Cine poate beneficia de facilitate

Potrivit legislației amintite, ”familiile cu domiciliul într-una dintre localităţile situate pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunării”, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 395/1996, beneficiază de tarife reduse cu 50% pentru energie electrica, gaze naturale, energie termica şi apa potabilă furnizată din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale. Diferenţele de tarif pentru serviciile privind livrarea energiei electrice şi a gazelor naturale se suporta de la bugetul de stat, prin ministerul coordonator al agenţilor economici furnizori de astfel de servicii”.

Reducerea de tarif este pentru locuitori din:

 • Abrud, Câmpeni, Zlatna, Baia de Arieș
 • Albac, Almașu Mare, Arieșeni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Gârda de Sus, Horea, Lupșa, Mogoș, Ocoliș, Poiana Vadului, Ponor, Poșaga, Roșia Montană, Sălciua, Scărișoara, Sohodol, Vadu Moților, Vidra
 • Întregalde, Râmeț

Acordarea sumelor prevăzute este condiţionată de plata la termen de către clienţii casnici a facturilor scadente.

Diferenţele de tarif pentru energia electrică/gazele naturale/energia termică, aferente contractului de furnizare încheiat se suportă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar decontarea diferenţelor de tarif se va efectua de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO INCENDIU la Șibot: O șură a fost cuprinsă de flăcări. Intervin pompieri din două județe

Publicat

Un incendiu a izbucnit miercuri 10 august, în jurul orei 7.00, în localitatea Șibot. 

Din primele informații o șură ar fi fost cuprinsă de flăcări. Potrivit ISU Alba, pentru stingerea flăcărilor intervin pompierii din Sebeș, pompierii voluntari din Șibot dar și un echipaj de pompieri din Hunedoara.

La fața locului pompierii intervin cu patru autospeciale.

Misiunea este în dinamică, știre în curs de actualizare.

UPDATE 07.40: Potrivit ISU Alba, la ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la anexa în cauză.  Incendiul este localizat se lucrează la stingerea în totalitate a acestuia. Suprafața pe care se manifestă incendiul este de aproximativ 12 de metri pătrați, mai transmit reprezentații ISU Alba.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Proiect pentru asfaltarea unui tronson pietruit din drumul județean DJ 704A, între Sebeș și Pianu. Licitație pentru proiectare

Publicat

O porțiune pietruită din drumul județean DJ 704 A, între Sebeș și Pianu de Jos, în lungime de 5 kilometri, urmează să fie modernizată și asfaltată. 

Consiliul Județean Alba a lansat marți, 9 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare și asistență tehnică pentru obiectivul „Modernizare drum județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos”.

Valoarea totală este estimată la 210.000 de lei, fără TVA. 

Drumul județean DJ 704 A se desfășoară pe teritoriul administrativ al județului Alba, are o lungime totală de 23,393 km și asigură legătura între localitățile Sebeș (de la intersecția cu DN 7), Pianu de Jos, Pianu de Sus, Strungari, Răchita, până la intersecția cu DN 67C (Sebeșel). Drumul este asfaltat pe toată lungimea, cu excepția unui tronson pietruit în lungime de 4.850 metri.

Potrivit caietului de sarcini, tronsonul de drum județean DJ 704 A propus spre modernizare se desfășoară între localitatea Sebeș, intersecția cu DN 7 de la km 0+000 și intersecția cu drumul județean DJ 705 B, la km 5+142.

Pe sectorul de drum cuprins între km 4+720 și km 4+820 se află în execuție construirea unui pod nou, în cadrul unui alt proiect.

Tronsonul prevăzut în proiect este situat pe teritoriul administrativ al municipiului Sebeș și al comunelor Vințu de Jos și Pianu. Lățimea platformei drumului județean este cuprinsă între 5 și 7 metri, cu o lățime a părții carosabile între 4 și 6 metri.

Cele mai frecvente degradări întâlnite sunt gropi și denivelări, cauzate de șiroiri ale apelor de suprafață sau staționării îndelungate a acestora pe partea carosabilă și de traficul desfășurat în timp în corelare cu grosimea redusă a stratului de piatră. Factorii de mediu, respectiv acțiunea îngheț-dezgheț, sau umiditatea ridicată din timpul anotimpului ploios reprezintă o altă cauză a stării de degradare actuale.

În urma investigațiilor efectuate s-a constatat că starea de viabilitate existentă a drumului este necorespunzătoare pentru desfășurarea circulației în condiții normale. Au fost semnalate defecțiuni ale suprafeței de rulare și ale complexului rutier frecvente și pe suprafețe întinse.

Ca urmare a stării de degradare a drumului, în anul 2021 a fost efectuată o expertiză tehnică din care rezultă starea tehnică a drumului ca fiind mediocră. Astfel s-a propus modernizarea acestuia pentru asigurarea unui transport civilizat și sigur, corespunzător clasificării sale ca drum județean.

Potrivit DALI, lucrările de modernizare se vor realiza între limitele de proprietate, respectiv între km 0+038 și km 5+135, având lungimea totală de 5.097 metri.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax