Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Ceremonial în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia de Ziua Pompierilor. Avansări în grad pentru reprezentanţi ai ISU Alba

Publicat

DSC_0824 Piața Cetății din Alba Iulia a fost, sâmbătă, gazda unui eveniment important pentru reprezentanţii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba. Pe 13 septembrie, se sărbătoreşte Ziua Pompierilor, iar cu această ocazie, în prezența oficialităților locale, au fost avansați în grad câțiva dintre cei care îşi riscă viaţa pentru a salva alte vieţi.

Evenimentul a început cu un ceremonial religios pentru cei care au fost prezenți și pentru cei care și-au pierdut viața de-a lungul anilor încercând să salveze alte vieți. A fost păstrat un moment de reculegere, după care au urmat mesaje trimise pompierilor.

Cu prilejul Zilei de 13 septembrie, au fost avansaţi în grad: maior Ștefan Florin Zecheru (ISU Alba, în gradul de locotenent colonel), plutonier major Vasile Ovidiu Bărbat Vasile (în gradul de plutonier adjutant), plutonier Nicolae Ioan Ovidiu Hulea (în gradul de plutonier major), Isidor Ioan Vlad (în gradul de plutonier).

Pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu, au fost recompensaţi: colonel Felix Laurențiu Pintea, maior Horea Todor Burs, maior Dan Mărginean, căpitan Liviu Ioan Spătăcean, plutonier adjutant Vasile Gheorghe Bâlc, plutonier adjutant Vasile Duvlea, plutonier major Ioan Darius Dura, plutonier major Ion Boca, plutonier major Marius Ioan Popa, plutonier major Adrian Florin Spătăcean, plutonier Marius Ciprian Muntean, plutonier major Szilaghi Gheorghe Lorand Arnold, plutonier major Adrian Mihăiasă, plutonier Mircea Aurel Groza, plutonier Gheorghe Florea, plutonier Ioan Florea, plutonier George Alexandru Todea, sergent major Andrei Deac, sergent major Constantin Gheorghe Petruș.

Subprefectul Cornel Murg a prezentat mesajul vicepremierului Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne: ”Astăzi sărbătorim una dintre cele mai apreciate și mai iubite instituții ale statului aflate constant, alături de biserică și armată, în topul încrederii românilor. Astăzi avem ocazia ca în mod public să onorăm pompierii, oameni ale căror fapte de zi cu zi se măsoară în vieți salvate și destine schimbate. Istoria celor 166 de ani de existență instituțională este înobilată de profesionalismul și devotamentul dovedite de generațiile de pompieri militari care de-a lungul timpului și-a onorat cu cinste misiunile încredințate.

Fie că ne referim la bravii ostași pompieri care și-au dovedit eroismul în bătălia de pe Dealul Spirii în apărarea Revoluției de la 1848 sau în istoria recentă pe lângă misiunile de stingere a incendiilor, vă regăsim în intervenții de salvare a persoanelor afectate de inundații, înzăpeziri sau în misiunile SMURD oriunde și oricând interveniți, munca dumneavoastră în folosul semenilor rămâne un reper de demnitate, devotament și sacrificiu. Nimic nu poate fi mai demn și mai onorant decât să îți respecți jurământul față de țară și români.

Respectând acest jurământ, pompierii militari sunt cei care își riscă viața pentru ca alții să aibă șansa să o trăiască. Asemeni oricărei instituții militare, spiritul onoarei față de camarazii de arme, ne obligă să ne reamintim de eroii care și-au sacrificat viața în misiune, în lupta dramatică de salvarea oamenilor aflați în pericol. Față de aceștia, față de familile lor, ne îndreptăm pioasa noastră recunoștință. Pentru milioanele de români faptele acestor oameni sunt modele de curaj și bărbăție indiferent de pericolele pe care le înfruntă, iar aceste pericole sunt din ce în ce mai accentuate”.

De asemenea, celor prezenți le-a fost adus la cunoștință investițiile care s-au făcut de-a lungul acestui an. Prin accesarea fondurilor europene, au fost achiziționate patru autospeciale de teren și trei ambulanțe în valoare de 3,3 milioane lei. Totodată, Consiliul Județean Alba derulează prin Asociația de Dezvoltare Centru Transilvaniei un proiect ”Îmbunătățirea Intervenției în Situații de Urgență”, prin care se va primi un vehicul utilitar cu roți și șenile UTV cu capacitate mărită de trecere, o autospecială cu roți de tractor și o platformă de transport a autospecialei, valoare totală fiind de 446.000 lei.

Evenimentul s-a încheiat printr-o prezentare a echipamentelor și a mașinilor complet dotate. Copii prezenți au avut ocazia să vadă echipamentele de stins incendii și să se urce în mașinile de intervenţie.

La eveniment au participat subprefectul Cornel Murg, președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, senatorul Alexandru Pereș, deputatul Clement Negruț, precum și primari și viceprimari din orașele și municipiile unde sunt subunități de intervenție. Nu au lipsit nici șefii instituțiilor județene, comandanți ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale.

Ziua Pompierilor se sărbătoreşte în fiecare an la 13 septembrie, dată la care, acum 164 de ani, în 1848, a avut loc bătălia din Dealul Spirii, între pompierii conduşi de Pavel Zăgănescu şi trupele otomane conduse de Kerim Paşa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Sorel

    sâmbătă, 13.09.2014 at 19:32

    Un Dorel, un Cornel, un Helix…. = …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax