Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Ceremonial la Alba Iulia, în memoria participanților la Unirea din 1918. Clopotele bisericilor din județ au bătut de 104 ori

Publicat

Momente de comemorare a participanților de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Duminică, 20 noiembrie, la 104 de ani de la momentul în care Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea la Alba Iulia, au bătut clopotele de 104 ori pe întreg teritoriul județului Alba, în toate bisericile. De asemenea, au fost depuse jerbe de flori la toate plăcile comemorative.

La Sala Unirii din Alba Iulia, s-a desfășurat un ceremonial solemn și religios în memoria Făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. La evenimentul de duminică, au participat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

În acordurile muzicii de fanfară, au fost depuse coroane de flori la cele două plăci comemorative ce cuprind numele tuturor delegaților transilvăneni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, au precizat reprezentanții CJ Alba.

Patria recunoscătoare – Clopotele Reîntregirii

Proiectul-simbol „Patria recunoscătoare – Clopotele Reîntregirii” a fost inițiat de Consiliul Județean Alba, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” și toate unitățile administrativ teritoriale din județul Alba, în anul 2018.

Pentru omagierea celor care au înfăptuit Unirea au fost realizate, pentru fiecare primărie, plăci din alamă cu numele reprezentanților cercurilor electorale, reprezentanților bisericilor, ai societății civile, sistemului de învățământ, reuniunilor de meseriași, de pe teritoriul actualului județ Alba, care au fost desemnați să participe la 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, locul unde s-a hotărât unirea.

Aceste plăci ce se regăsesc în fiecare unitate administrativ teritorială din județul Alba constituie un monument amplu care se întregește la Sala Unirii prin două plăci de mari dimensiuni care cuprind numele tuturor delegaților transilvăneni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.

Ceremonialul de dezvelire al plăcilor omagiale a avut loc la 100 de ani de la momentul în care Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea la Alba Iulia, în 20 noiembrie 2018.

sursă imagini: Facebook – Consiliul Județean Alba, Gabriel Pleșa

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax