Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Ceremonie la Alba Iulia în amintirea militarului-erou Vasile Claudiu Popa. O alee din Cetatea Alba Carolina îi poartă numele

Publicat

La Alba Iulia s-a desfășurat o ceremonie, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la moartea militarului-erou Vasile Claudiu Popa. O alee din Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia poartă numele acestuia.

Sublocotenentul (pm) Vasile Claudiu Popa a căzut la datorie pe timpul executării unei misiuni de luptă în Afganistan.

Ceremonia de dezvelire a plăcuței inscripționată „Aleea Erou Vasile Claudiu Popa” și a plăcii comemorative omonime s-a desfășurat vineri, odată cu împlinirea a 10 ani de când militarul român și-a pierdut viața în teatrul de operații.

În cadrul ceremoniei a avut loc și sfințirea celor două plăcuțe, amplasate pe clădirea „Ierihon”.

„Aleea Erou Vasile Claudiu Popa” se află între străzile Mihai Viteazul și Militari, adiacentă clădirii „Ierihon”.

La această activitate au participat mama militarului, văduva acestuia, reprezentanți ai administrației publice locale și județene, ai garnizoanei Alba Iulia, ai structurilor militare din garnizoana Alba Iulia, ai asociaţiilor de veterani și elevi ai Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul”, colegiu pe care eroul l-a absolvit în anul 2004.

Evenimentul a debutat în Cimitirul Eroilor, la mormântul eroului Vasile Claudiu Popa, acolo unde a avut loc o slujbă de parastas.

Căzut la datorie

Sublocotenentul (pm) Claudiu Vasile Popa a căzut la datorie în data de 22 septembrie 2013 în Valea Tagab din Afganistan, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice. Tot în acea zi şi-a pierdut viaţa şi camaradul său de arme, eroul sublocotenent (pm) Adrian Postelnicu.

Militarul a fost decorat post mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler, cu însemn de război pentru militari iar din partea Statelor Unite ale Americii a fost decorat cu „Steaua de Bronz”.

Claudiu Vasile Popa a absolvit Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia în anul 2004 şi a urmat apoi cursurile Şcolii Militare de Maiştrii Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.

Eroul şi-a canalizat toate eforturile pentru o pregătire exemplară, acoperind rând pe rând, un spectru larg de discipline specifice forţelor speciale, fiind: scafandru, paraşutist, alpinist, trăgător de elită, controlor de trafic aerian, conductor ambarcaţiuni speciale.

Altă alee poartă numele eroului Eftimie Croitoru

Anterior ceremoniei dedicată eroului Vasile Claudiu Popa, pe clădirea „Comisariatului” au fost montate plăcuța „Aleea Erou Eftimie Croitoru” și placa omonimă comemorativă. „Aleea Erou Eftimie Croitoru” reprezintă tronsonul dintre strada Mihai Viteazul și strada Militari, adiacentă clădirii „Comisariatului”. La eveniment au fost prezenți și urmașii eroului Eftimie Croitoru, căzut eroic la 17 noiembrie 1944 în luptele din cel de-al Doilea Război Mondial.

sursă: Colegiul Național Militar Alba Iulia / Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax