Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: CJ Alba cere 6,5 milioane lei pentru restaurarea Sălii Unirii de la Alba Iulia. Clădirea, monument istoric, a început să se degradeze

Publicat

degradare sala unirii 2 Consiliul Județean Alba solicită alocarea a 6.500.000 de lei pentru restaurarea Sălii Unirii din Alba Iulia. Obiectivul este considerat cel mai important simbol al Unirii de la Alba Iulia, fiind chiar locul în care, la 1 Decembrie 1918, s-a ținut şedinţa Marii Adunări Naţionale ce a hotărât Unirea Transilvaniei cu România şi, prin aceasta, desăvârşirea statului naţional unitar român. În această sumă intră și reorganizarea expoziției având ca temă lupta românilor pentru emancipare națională și de formare a statului național, unitar și indivizibil România.

Consiliul Județean Alba a răspuns miercuri solicitării de consultare din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România – UNCJR, transmițând un punct de vedere referitor la propunerea legislativă intitulată „Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia”. 

”Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia” prevede la art. 1 alocarea sumei de 15.388.700 de lei pentru construirea acestuia. Acesta se va împărți în sume egale pe perioada 2015 – 2018.

Pentru că i s-a transmis acest proiect pentru consultare, CJ Alba consideră că Sala Unirii este cel mai important obiectiv al evenimentului de la 1 Decembrie 1918. Acest monument, construit între anii 1898-1900, dar care avea să joace un rol primordial în destinul tuturor românilor la 1918, există și face parte din circuitul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Cei 124 de ani de existență au lăsat însă urme adânci asupra sa, chiar dacă, de-a lungul timpurilor, i s-a acordat cinstea cuvenită, covârșitoarea sa importanță istorică fiind recunoscută și prin suita de lucrări de reparații și restaurare, transmit reprezentanţii CJ Alba.

Astfel, sunt necesare lucrări de refacere a șarpantei și a învelitorii, lucrări de eliminare a infiltrațiilor, înlocuirea tâmplăriei, refacerea interiorului Sălii Unirii și reconstruirea picturii originale ce împodobea sala, mai ales că o mare parte dintre portretele de voievozi români și personalități din viața culturală românească, realizate de pictorul francez Pierre Bellet, în perioada 1921 – 1922, încă există în depozitele Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, dar au nevoie de restaurare. De asemenea se impune și reorganizarea expoziției din aripile laterale și din subsolul monumentului cu exponate având ca temă lupta românilor pentru emancipare națională și de formare a statului național, unitar și indivizibil România, mai susţin sursele citate.

Considerăm că împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire este cel mai potrivit prilej de a reda Sălii Unirii prestanța cuvenită de monument al integrității și demnității naționale”, se precizează în adresa trimisă Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.

„Prin punctul nostru de vedere am solicitat introducerea unui nou articol în acest proiect de lege, articol prin care să se aloce fondurile necesare restaurării Sălii Unirii și reorganizării expoziției ce are ca temă lupta românilor pentru emancipare națională și pentru formarea statului național, unitar și indivizibil România.

Dacă există posibilitatea alocării acestor bani, cred că ar fi păcat să nu avem grijă, în primul rând, de vestigiile autentice, de monumentele și locurile legate în mod direct de cel mai important moment al devenirii noastre naționale. Trebuie, în primul rând, să punem în valoare Sala Unirii, acest monument-simbol în care au călcat toți Regii României Mari și toți Președinții României, monument ce are statutul unui veritabil templu național pentru toți românii, de pretutindeni.

Sper că legea va fi aprobată cu modificările solicitate de noi și sper că nu constituie doar un exercițiu de imagine, având în vedere apropiatele alegeri. Sper din tot sufletul ca această inițiativă să fie una sinceră și nu doar un gest prin care cineva încearcă să-și spele păcatele, încercând să ne facă să uităm că, de când este în fruntea Guvernului, nu a alocat, în niciun an, niciun leu pentru sărbătorirea Zilei Naționale la Alba Iulia”, a declarat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax